Într-o clădire galbenă din centrul Aradului, într-o încăpere cu pereți albi și postere cu roboți, mai mulți copii proveniți din centre de plasament fac primii pași în lumea… programării. Ajutați de voluntarii Aranka Meșter și Paul Ploscar, copiii învață elemente de bază în programare, folosind aplicații precum Scratch, Tynker, dar mai ales exersează cunoștințele asimilate pe „spatele” roboțeilor Dash&Dot. Roboțeii, niște „piramide” formate din sfere albastre, fac de toate dacă știi să îi programezi: zâmbesc, vorbesc, se mișcă în pătrat, în funcție de comenzile pe care le primesc. Copiii configurează activitățile roboțeilor folosindu-se de tabletele cumpărate special pentru acest proiect cu sprijinul Fundației Orange.
De altfel, atelierele sunt organizate de Asociația Lindenfeld, cu finanțarea obținută în cadrul programului „Susține un ONG”, al Fundației Orange. Proiectul „Învăț programare, ajung MARE” a fost scris de către Paul Ploscar și a fost primit cu brațele deschise de fundație.
În casele de tip familial
„Dacă copiii mei au şansa să participe la activităţi extraşcolare variate, cum ar fi muzică, sport, limbi străine sau orice mai găsesc interesant ei sau noi, părinţii, nu acelaşi lucru îl putem spune despre copiii din centrele de plasament sau din mediile defavorizate.
Am dus o parte dintre copii la o şcoală de programare, dar ne-am gândit că ar fi o idee şi mai bună să mergem cu echipamentele direct în casele familiale unde sunt copiii din sistemul de asistenţă socială.
Cu sprijinul Fundaţiei Orange am achiziţionat tablete, roboţi şi alte echipamente pe care le folosim pentru a face cursuri de programare chiar în casele familiale.
Tot datorită acestor echipamente suplimentare, cu susţinerea şi implicarea profesorilor din şcoli din medii defavorizate, reuşim să ducem cursurile şi la copii care altfel poate nu s-ar întâlni niciodată cu asemenea proiecte”, ne-a explicat Paul Ploscar despre proiectul pe care l-a gândit.
Așadar, nu doar cei pe care i-am văzut la Arad au parte de astfel de cursuri, ci și din alte centre de plasament din județ, cum ar fi Sântana sau Vladimirescu.
Voluntari cu studii în IT
Aranka Meșter, pe care am întâlnit-o la atelierul din municipiu, este voluntar de patru ani și predă programare în cadrul acestui proiect de aproximativ un an de zile.
„Programarea îi învață pe copii să gândească logic și analitic, le dezvoltă gândirea critică, iar organizarea cursurilor pe proiecte mici ne permite să lucrăm cu fiecare copil în ritmul și pe nivelul lui. De asemenea, folosind programare cu blocuri, copiii nu au nevoie să știe să citească foarte bine pentru a rezolva problemele la care lucrăm”, a explicat aceasta.
Toate cursurile sunt predate de voluntari cu studii universitare în domeniul IT și cu experiență în lucrul cu copiii din centrele de plasament.
Ce spun copiii
Cum era de așteptat, copiii sunt fascinați de roboțeii albaștri pe care adoră să-i programeze. Și programându-i, învață puțină matematică, puțină logică, puțină disciplină. Andrei, un puști de 10 ani, care vine de mai bine de o lună la cursuri, iubește să-i programeze să facă pătrate, adică să se miște „desenând” un pătrat. Spune, totuși, că matematica nu-i place decât atunci când nu primește teme.
Cel mai mult îi place româna, iar la atelierul de programare vine de dragul roboțeilor, dar și al Arankăi, care nu le dă teme.
Alina are 13 ani și frecventează cursurile de programare cam de două luni.
„Îmi place să programez roboții să se miște, să zâmbească. Ei execută comenzile pe care le dai. Nu sunt neapărat inteligenți, pentru că trebuie să le spui tu ce să facă. Dar mie îmi place matematica și informatica, și îmi place și programarea.”
Felicitări de Sărbători
În prag de sărbători, copiii mai iau pauză de la roboți și învață pe laptopurile primite prin intermediul Fundației Orange să facă felicitări de Crăciun, postere dedicate sărbătorilor de iarnă, executate în Canva. Pentru că, ne spun voluntarii implicați în acest proiect, trebuie să vii în fața copiilor mereu cu ceva nou, pentru a le capta interesul, dar și pentru a le lărgi orizontul, învățându-i diverse lucruri.
13 proiecte finanțate de Fundația Orange în toată țara
Proiectul „Învăț programare, ajung MARE” este unul dintre cele 13 finanțatr prin intermediul programului „Susține un ONG”, desfășurat anual de Fundația Orange.
Programul este un fond care oferă finanțare pentru proiecte de filantropie propuse de angajații Orange și dezvoltate alături de o organizație non-profit, pentru ca aceștia să învețe să coordoneze un proiect, să învețe să caute resurse alternative de finanțare pentru proiectele în care cred, să învețe să comunice un proiect, să dezvolte capacitatea de identificare de soluții la probleme sociale elementare și să crească gradul de satisfacție personală.
Fundația Orange este o organizație non-profit care se implică în viața comunității prin realizarea de proiecte de filantropie menite să aducă schimbări pozitive în viața persoanelor dezavantajate.
În cei 12 ani de activitate, Fundația Orange a investit peste 7,8 milioane de euro în proiecte de educație digitală pentru persoane defavorizate și în proiecte de sănătate, educație și cultură, în beneficiul persoanelor cu deficiențe de vedere și/sau de auz, în scopul incluziunii lor sociale.
Principalele programe ale fundației sunt: „Orange Digital Center”, „Digitaliada”, „Susține un ONG, „Lumea prin culoare și sunet”, „Solidarity FabLabs” și „Centrul Digital pentru Femei.
cod hubb. 6361
Citiți principiile noastre de moderare aici!