Dle președinte, cum stă proiectul pentru construirea noului Complex Matern-Pediatrie, la Spitalul Județean?
Din punct de vedere al Consiliului Județean Arad, care a câștigat o finanțare prin PNRR, în valoare de 115 milioane de euro pentru construirea acestui Complex Matern-Pediatrie, proiectul este în desfășurare!
Dar sunt procese în instanță care contestă câștigătorii licitației pentru proiectarea tehnică. Ce se întâmplă în această situație?
Cele trei procese care ne-au fost deschise s-au încheiat, intrăm în reevaluare, potrivit dispozițiilor Curții de Apel. Asta înseamnă că vom reevalua ofertele depuse de firmele proiectante, având în vedere criticile companiei contestatare. Vreau să precizez că eu am încredere în funcționarii Consiliului Județean, oameni cu experiență care nu cred că fac greșeli flagrante la licitații. În majoritatea cazurilor, au avut dreptate.
Dar este în pericol lucrarea? E posibil să nu se mai realizeze?
Instanța a dispus reevaluarea ofertelor și eu am încredere că depășim rapid această etapă. Vreau să demontez speculațiile pe care le-am văzut și eu și care susțin că acest proces duce la pierderea finanțării. Se spun multe lucruri, dar nu înseamnă că sunt și adevărate. Au existat procese similare și pe drumul județean Arad-Șiria-Pâncota și pe alte investiții mari ale Consiliului Județean. În general, acolo unde există o miză financiară mare, adică sunt bani mulți în joc, există și o dorință a firmelor să câștige lucrarea. Pentru noi nu este o noutate că se ajunge în instanță. Legea permite ca judecătorii să decidă câștigătorii unei licitații și asta s-a întâmplat de mai multe ori în proiectele Consiliului Județean. Dar fiecare dintre acestea s-a finalizat cu bine.
Și ce se întâmplă în timp ce judecătorii analizează contestațiile?
În cazul Complexului Matern-Pediatrie se întâmplă multe! Noi pregătim amplasamentul, noul spital se va construi în partea stângă a clădirii centrale a Spitalului Clinic Județean de Urgență, cu spatele la strada Andrenyi Karoly și va fi legat de pavilionul central printr-un punct de acces care să permită cadrelor medicale să circule între cele două clădiri fără să iasă în curte. Eliberăm terenul pentru a asigura procentul necesar de suprafață neconstruită în incinta Spitalului Județean, așa cum prevede legea, deci noi avem treaba noastră și o facem, urmărim calendarul pe care ni l-am propus, în așteptarea hotărârii judecătorești.
S-a afirmat și că finanțarea Complexului Matern-Pediatrie ar fi sub semnul întrebării. Este adevărat?
Suntem într-un an electoral în care multe persoane sau organizații care sunt interesate să obțină capital electoral fac tot felul de afirmații. Unii spun că nu vom construi noul spital, alții spun că nu vom avea bani, alții spun că nu știm, alții spun că nu vrem. Cel mai ușor este să stai pe margine și să nu faci nimic altceva decât comentarii sau să bagi bățul prin gard. Între timp, noi muncim. Am demonstrat până acum și la spitalele noi pe care le-am construit, Oncologie și Psihiatrie, și la drumurile pe care le-am construit că știm să ducem la final un proiect și că nu pierdem banii pentru construcții.
Dar afirmația a fost făcută chiar de către ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Nu, ministrul Sănătății nu a vorbit nicio clipă de pierderea finanțării. El a declarat că unele dintre proiectele de spitale finanțate prin programul PNRR vor fi transferate spre finanțare printr-un credit bancar internațional, garantat de stat. Adică, asta înseamnă că acele spitale nu vor fi construite din fonduri europene, ci dintr-un împrumut guvernamental. Dar vor fi construite! Eu vă mărturisesc însă că mi-ar conveni mult mai mult că acest Complex Matern-Pediatrie să fie realizat printr-un proiect european, fiindcă ar presupune mai multe controale, o rigoare mai mare în verificarea lucrărilor și un efort financiar mult mai mic din partea statului român.
Adică v-ar conveni să fiți verificați mai mult?
Da, eu chiar vreau să fim verificați în fiecare etapă a lucrării, să ne asigurăm că facem o investiție de calitate, fiindcă scopul nu este să cheltuim niște bani, ci să construim un spital care trebuie să reziste poate încă o sută de ani. Vă reamintesc că actuala clădire a Maternității are peste o sută de ani. Deci pe mine controalele nu mă intimidează și nici nu mă descurajează.
Cum explicați declarația ministrului Sănătății privind retragerea unor spitale din programul de finanțare prin PNRR?
Eu nu vreau să intru într-o polemică cu ministrul, din punctul meu de vedere a fost o declarație nefericită, noi avem un contract semnat cu ministerul Sănătății care nu poate fi modificat unilateral și care îi obligă pe semnatari să îi respecte. După declarația dlui ministru ați mai auzit să se fi întâmplat ceva pentru schimbarea contractelor de finanțare pentru construirea de spitale în toată țara? Nu s-a întâmplat nimic, contractele sunt valabile, curg mai departe, suntem în perioada contractuală și ne facem treaba așa cum ne-am asumat.
Deci Complexul Matern-Pediatrie va fi construit?
În acest moment, la nivelul Consiliului Județean Arad, avem o echipă de proiect, formată din zece persoane, care muncește pentru Complexul Matern-Pediatrie. Am organizat licitația pentru proiectarea tehnică. Lucrăm la Planul Urbanistic Zonal la Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, care include toate investițiile făcute de Consiliul Județean Arad în construirea de noi clădiri, inclusiv Complexul Matern-Pediatrie. Avem un contract de finanțate valabil, în valoare de 115 milioane de euro. Concluzionez: muncim pentru construirea Complexului Matern-Pediatrie!
Trimite articolul
XPoate vrei sa zici *spaguoesti*, nu *muncesti*, adica intrucat spaga e domeniul tau preferat, nu munca, te afirmi intens!
Dar la liniștea pacienților internați la județean pe durata șantierului v-ați gândit? Dar la traficul suplimentar generat de viitorul spital?
Locația este una total neinspirata trebuie construit la periferia orașului într-o zonă aerisita nu înghesuit acolo unde vreți voi.
Ce facem cu cladirea Oncologiei, inaugurata cu fast, dar nefunctionala, deoarece nu are dotari si opersonal suficient ? Nu cumva, tot asa , va fi si cu Maternul ? Adica mult zgomot pentru nimic finalizat ?
Hop Țop cum veniți toți tocmai acuma înaintea alegerilor sa va lăudați cu proiecte din pnnr. De ce nu spuneți ca banii aia prin pnnr sunt cotizații de la tarile terțe din eu și ca acei bani se dau înapoi cu dobândă, ha?
-
Toase cjc componenta pnrr pentru Romanica include 2 parti:una bani moca de la UE ca și fondurile UE post-aderare și o parte împrumut cu dobânda foarte mică (1,2%)!!pricepit ceva toase prm-isto haurist?????
Domnule Cionca de ce nu spuneți cine aconstestat și contesta licitația chiar și după decizia Curții de Apel Timișoara? Acest individ (falca) pentru care legile și deciziile judecătorești nu contează dacă nu-i sunt favorabile.De de și-a dat demisia Șefa serviciului Aprovizionare după ce FALCA a pierdut licitata ? PROBABIL ofertele se vor reanaliza pana câștiga FALCA, în timp ce femeile nasc intr-un spațiu impropriu și neîntrecut.Aceasta este grija fata de arădeni.
Munciti fratilor,ca de aceea sunteti (ras)platiti,pina cand nu intra pe firm unchiu DNA si vine si va ia….De v-ar lua cat mai repede.
muncesti in vis??
si marmota invelea ciocolata in staniol. Tu nu ai muncit nimic in viata ta, numa ai furat ca un hot!!
Nu stiu cat de bun e in politca da, datorita lui Cionca Aradul are o sectie de cardiologie interventionala si nu numai.