Rep: Marius Simion, ești organizatorul Festivalului Symphonic Experience Arad (SEA) , care va avea loc între 19-21 august pe stadionul UTA. Cum ai ajuns la decizia de a organiza un asemenea eveniment mamut?
M.S: Ca să fiu sincer, orice mare proiect necesită într-o primă fază o doză de nebunie și de entuziasm fără de care nu poți pleca la drum. Mie mi-au dat încredere două elemente: odată convingerea că Aradul nu numai că merită, dar și că poate aprecia și ”duce” un asemenea festival, iar pe de altă parte echipa de colaboratori pe care o am alături, cea care mi-a întărit crezul că o asemenea desfășurare de forțe artistice, logistice și manageriale pot fi capacitate. Așa că, din momentul ăsta, voi vorbi despre organizare la plural, suntem o echipă. Am pus cu toții un pariu mare că acest eveniment se poate desfășura cu maxim succes în Arad.
Rep: Ne poți da câteva detalii despre echipa?
M.S : Foarte succint, pentru că sunt oameni cunoscuți în branșa asta și nu numai. Alături de In Times Concept, asociația pe care am fondat-o alături de un inimos grup de prieteni, care este un fel de antreprenor general al Festivalului, avem alături partenerii din București, Radu Fornea și Francesco Dambrosio de la UMGE, cei care au adus-o alături de noi pe Aranka Takacs din Cluj, una dintre organizatoarele UNTOLD. De asemenea, prietenul nostru Florin Galiș, care face parte din acest proiect încă din faza de viziune, un personaj destul de cunoscut în Arad, măcar prin contribuția la diverse proiecte culturale (Clubul Frontiera, Sufrageria Arădeană etc.).
Rep: O structură destul de complexă…
M.S: Așa e. Numai că, pe lângă cei pe care i-am menționat din echipa managerială avem mulți alți colaboratori pe partea de scenotehnică, sonorizare, marketing etc. Un cuvânt de mulțumire adresăm Primăriei Arad și RECONS pentru susținerea extraordinară pe care o arată acestui proiect. Mulțumim, de asemenea sponsorilor și ne bucură mult sprijinul și implicarea Universității Aurel Vlaicu în mai multe etape legate de acest festival. Și să nu uităm Filarmonica din Arad, care pe lângă că este cea mai veche și prestigioasă instituție de cultură a Aradului, are un rol esențial în reușita evenimentului. Avem credința că Filarmonica arădeană va fi una dintre principalele vedete ale acestui Festival.
Rep: Pentru că ați adus vorba de vedete, care sunt artiștii care vor urca pe scenă?
M.S: Din capul locului trebuie spus că e un eveniment fără precedent în Arad, care conține un număr mare de elemente în premieră. Îmi e practic imposibil să îi amintesc pe toți cei care vor călca scena , pentru că vor fi peste 300 de care vor încânta publicul în cele 3 zile SEA. Bănuiesc că vă referiți la line-up -ul principal, iar referitor la acesta am bucuria să vă spun că vom avea artiști remarcabili ca maestrul Gheorghe Zamfir și invitații săi, Nicu Covaci cu al său perpetuu reînviat Phoenix Symphonic. Apoi, sub bagheta maestrului Daniel Jinga de la Opera Națională București, vom avea parte de interpretările pline de har ale unor interpreți cunoscuți și apreciați cum sunt Laura Bretan, Marcel Pavel, Vlad Miriță și Iordache Basalic. Caracterul internațional al Festivalului este dat de faptul că alături de artiștii români, vor evolua artiști maghiari de primă mână cum sunt Kerekes Band sau Budapest Orchestra Project. Evident, vom încuraja și tinerii artiști ai Aradului, care vor avea un loc aparte în părțile de deschidere ale tuturor celor 3 seri de festival. Vom mai avea ocazia să vorbim și despre alți artiști remarcabili care ne vor bucura cu prestația lor artistică și cu proxime ocazii. Asta ca să nu dezvălui din prima toate surprizele…
Rep: Și totuși, titulatura festival, nu vi se pare ușor riscantă? Mă refer la faptul că unii oameni vor crede că este vorba strict de un repertoriu simfonic.
M.S: Desigur, există și acest mic risc. Totuși, am decis să mergem de la această primă ediție cu această titulatură pentru că ne-am propus să explicăm publicului cât mai bine acest concept. Vedem că, de o bună bucată de vreme încoace, se realizează o fuziune între genuri muzicale care până mai ieri păreau incompatibile. Muzica rock, pop, jazz, etno, blues, chiar cea electronică capătă valențe noi, aproape nebănuite, atunci când primește suportul orchestrelor simfonice. Mai toți marii artiști, chiar dacă vin din generații diferite, experimentează cu succes azi interpretări sau reinterpretări ale repertoriului lor cu orchestre simfonice. Iar exemplele sunt nesfârșite aici, de la Deep Purple la Metallica și de la Abba la Lady Gaga, ca să dau doar câteva exemple notabile. Ne așezăm cu festivalul nostru pe un trend foarte ofertant la nivel internațional, oferind publicului care, sperăm, va umple Arena UTA, acces la mari artiști și la o muzică pe care amplitudinea orchestrelor simfonice o va duce la o nouă și completă desăvârșire. Da, oferta muzicală se adresează unui public mai elevat din punct de vedere al culturii muzicale, dar cred că programul dens și diversificat are darul să satisfacă toate gusturile.
Rep: Deci, până la urmă, crezi că veți câștiga pariul de care vorbeai mai înainte?
M.S: Da, sper, cu ajutorul Aradului și al arădenilor, cărora le vom oferi trei zile de spectacol de mare clasă. În acest context trebuie să spun că apreciem mult inițiativa unor firme multinaționale din zona industrială care au decis să își premieze angajații cu abonamente la Symphonic Experience. Cred că nu puteau găsi un mod mai nimerit de a-și arăta aprecierea atât pentru angajați cât și pentru cultură. Iată de ce spun că putem câștiga pariul acesta, care nu e numai al nostru, ci al unei comunități care vrea să pună Aradul într-un circuit de cultură a spectacolului de calitate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!