Advertorial. Stagii de pregătire în Austria, zeci de cursuri de chirurgie și o serie de intervenții complexe realizate cu succes pentru prima dată la Arad ‒ acestea sunt doar câteva dintre realizările care conturează cariera Dr. Daniel Ciurdariu, unul dintre cei mai buni medici chirurgi români.
Lucrează de mai bine de 10 ani la Spitalul MedLife Genesys din Arad și vorbește cu modestie despre premierele și reușitele sale. Preferă să nu se refere neapărat la partea de performanță, fiindcă „satisfacția medicului vine din a face omul bine”. Apreciat pentru abordarea meticuloasă în sala de operații și pentru expertiza în domeniul medical, Dr. Ciudariu își dedică întreaga sa energie și pasiune ca să ofere pacienților săi cea mai bună îngrijire medicală posibilă.
În medicină se întâlnesc toate științele
Cu toate provocările și responsabilitățile pe care le implică, medicina l-a atras pe Dr. Ciurdariu încă de pe băncile liceului.
„La 18 ani, când iei decizia aceasta, gândești oricum altfel decât la maturitate. Resorturile care m-au îndemnat atunci să merg spre medicină au fost legate de motivația de a ajuta omul. De altfel, și acum, după atâția ani, simt același lucru.”
Tatăl său este medic stomatolog și a crescut într-un mediu în care medicina era prezentă în fiecare zi. A avut oportunitatea de a vedea din interior ce înseamnă cu adevărat să fii medic și a remarcat abordarea față de pacienți și situații medicale.
„Am fost martor la atitudinea pacienților față de medic, am observat poziția socială pe care o ocupă acesta în comunitate, am descoperit cât de importante sunt respectul și onestitatea în fața suferinței celorlalți.”
Pe de altă parte, a văzut medicina ca pe o știință.
„Pentru mine, care eram un om al științelor – mă pasiona matematica, fizica, chimia –, a fost fascinant să descopăr cum în medicină se întâlnesc armonios toate aceste domenii, într-un mod care ajută direct omul. Asta, față de alte meserii, pune medicina într-o categorie aparte. A fost ca și cum toate pasiunile mele se întâlneau într-un singur loc și nu putea să fie decât tentant să fac așa ceva în viață.”
Chirurgia, cel mai direct mod de a ajuta omul
Pregătirea pentru a deveni medic e o călătorie care cere dedicare, studiu continuu și empatie profundă față de ceilalți, este de părere medicul chirurg de la Arad. Facultatea a perceput-o ca pe o școală, dar, după ce a început practica medicală, a căutat modele legate de atitudinea medicului în fața omului bolnav.
A ales chirurgia pentru că a simțit că era în rezonanță cu tipul său de personalitate.
„Mai puțină vorbă, mai multă activitate. Și, din toate ramurile medicale, este specialitatea care ajută cel mai direct și cu efectul cel mai rapid un pacient suferind. Efectuezi o manevră și rezultatele apar, adică boala practic dispare. Și restul specialităților sunt frumoase, dar au un timp de expectativă. Rezultatele nu sunt atât de spectaculoase ca în chirurgie.”
De ce ai nevoie ca să practici medicina la cel mai înalt nivel
Medicina este o profesie complexă și nu există o singură rețetă pentru a fi un medic bun. Însă, pentru a practica o medicină de calitate, Dr. Ciurdariu consideră că există două caracteristici esențiale.
„În primul rând, medicul trebuie să fie bine pregătit din punct de vedere științific și tehnic. La fel ca toate științele, medicina se bazează pe dovezi și este, până la urmă, o chestie matematică. Al doilea lucru este onestitatea. Adică să fii sincer atât cu pacientul, cât și cu tine însuți.”
Bineînțeles, există multe alte caracteristici care pot influența practicarea medicinei și acestea provin „dintr-o combinație complexă de personalitate, de influențe familiale, de educație și de mediul profesional în care doctorul se formează.”
Empatia îl poate ajuta pe medic să înțeleagă mai bine nevoile și emoțiile pacienților, iar caracterul prietenos poate crea o atmosferă degajată și încredere în relația cu pacienții. Ambele pot juca un rol important, dar evident că nu sunt singurele calități necesare pentru a fi un medic bun.
„Ca în orice meserie, e nevoie să fii un tip OK, să ai abilități de comunicare eficientă, să demonstrezi etică profesională, să abordezi lucrurile cu înțelepciune, să nu ai o personalitate flegmatică, să nu fii nervos. Indiferent de situațiile prin care treci în viață, e bine să fii o persoană echilibrată.”
„Dacă vrem să fim onești față de pacient, trebuie să ținem pasul cu tehnologia”
Dr. Daniel Ciurdariu reușește să fie la zi cu pregătirea, cu informațiile medicale și cu tehnicile de abordare a diverselor patologii. În Arad, a intervenit în premieră laparoscopic, în situații în care înainte se opera clasic. Multe dintre intervențiile sale chirurgicale au fost transmise online din sala de operații, o altă premieră pentru România. Dar consideră că e o tendință normală, nu vede acest lucru ca pe ceva excepțional.
„Ne-am aliniat medicinei actuale. Cu satisfacțiile nu aș merge neapărat înspre partea de performanță, fiindcă satisfacția medicului cred că vine din a face omul bine.”
Într-adevăr, medicina avansează, permanent apar progrese tehnice.
„Dacă vrem să fim onești, cum am spus, față de pacient, trebuie să ținem pasul cu tehnica, cu ce se face acum în Occident. Satisfacția vine și din performanța actului medical în sine, adică se fac intervenții mai puțin invazive, mai spectaculoase din punct de vedere al recuperării. Personal, satisfacția majoră rămâne la nivelul percepției de a face bine unui pacient. E o chestiune care transcende performanța medicală.”
Abordarea umană, autentică și sinceră inspiră încredere
Dr. Ciurdariu consideră că încrederea pacientului nu poate fi câștigată printr-o tehnică atent studiată, ci mai degrabă recomandă o abordare sinceră și autentică în comunicarea cu acesta.
„Mă comport normal și încerc să fiu corect cu informația pe care o transmit pacientului. Îi explic exact cum aș face într-o situație similară cu un prieten, cu fratele sau cu soția mea. Încrederea se formează natural și se dezvoltă atunci când pacientul se simte înțeles.”
Totodată, consideră că un medic trebuie să ofere pacientului său mai mult decât zecile de ani de studiu, cursuri și specializări permanente.
„Din experiența mea, mi-am dat seama, pe parcursul timpului, că este important să înțelegi relația naturală pe care trebuie să o ai cu pacientul. Adică să nu cădem în capcana de a ne comporta tehnic cu un pacient, precum un funcționar la ghișeu. Relația trebuie să fie directă, iar comportamentul natural. Să simtă pacientul că ești sincer cu el, că nu mizezi pe șabloane tehnice.”
Consumul emoțional în medicină
În specialitățile chirurgicale, activitatea este o combinație zilnică între operațiile propriu-zise și partea de ambulatoriu. Consumul emoțional în medicină și în chirurgie, în special, este destul de mare deoarece e o specialitate cu foarte mari responsabilități.
„Pe parcursul pregătirii mele în chirurgie, nu am realizat, până nu mi-am început activitatea, cât de mare e responsabilitatea față de pacientul pe care îl tratezi. Există suferințe emoționale pe care nu ți le explică nimeni înainte de a da tu cu capul de ele. De multe ori nu ești pregătit cu resorturile psihologice complete și complexe să faci față unei suferințe legate de o complicație care poate să apară în meseria de medic.”
Acum, când mai vorbește cu tineri care își aleg medicina ca profesie, le spune:
„Vedeți că o să vă aștepte și satisfacții, dar și suferință. Cu aceeași intensitate cu care te bucuri de cazurile care merg bine, tot așa poți să suferi la celelalte, care pot să intre statistic în rata normală de complicații. Însă atunci când ți se întâmplă ție și pacientului tău, le poți resimți puternic. E un stres invalidant emoțional. Noi încercăm tot timpul să ne facem meseria cu intențiile cele mai bune. Dar, cu toate astea, unele cazuri pot să meargă mai greu. Și atunci poate să existe suferință.”
Viitorii medici buni
Domnul doctor vorbește deschis despre faptul că și medicul are propriile suferințe, emoții și trăiri personale atunci când se confruntă cu complicații în exercitarea profesiei. Pornind de la această perspectivă, dacă ar fi să schimbe ceva în sistemul sanitar românesc, ar începe cu pregătirea viitorilor medici pentru astfel de situații și pentru o relație mai bună cu pacienții.
„Un exemplu ar putea fi introducerea în facultate sau în rezidențiat a unui curs specializat despre ce înseamnă relația medic-pacient, care să schimbe mentalitățile și să ofere o mai bună înțelegere a acestei dinamici.”
„E datoria noastră să-i ancorăm pe copii în valorile lumii reale”
În ceea ce privește momentele libere, dr. Ciurdariu își gestionează programul astfel încât să aibă timp atât pentru meserie, cât și pentru copii și activități recreative. Este căsătorit și are doi copii în școala primară, un băiat în clasa întâi și o fată în clasa a patra.
„Ne bucurăm împreună de natură și de frumusețea locurilor din Arad, ne plimbăm cu bicicletele și petrecem mult timp în aer liber.”
Lumea pe care o simt copiii e tot mai mult virtuală și desprinsă de realitate.
„Cred că este datoria noastră să-i ancorăm un pic în valorile lumii reale și să le oferim copiilor noștri experiențe autentice în familie.”
O oportunitate de a reevalua lucrurile importante
Când vine vorba despre relaxare, dr. Ciurdariu ne povestește despre pasiunea pentru caiac și despre clipele de liniște, pe care le privește ca pe o oportunitate de a reevalua lucrurile cu adevărat importante.
„Uneori, e necesar să resetez motivațional «sistemul meu de operare» și atunci îmi iau caiacul și navighez pe apele Mureșului. Am nevoie să fiu cu mine însumi, să-mi dau seama ce contează cu adevărat, să văd un pic situațiile retrospectiv, să analizez nebruiat. Este un timp în care pot gândi liber și fără constrângeri”.
*** Articolul face parte din campania „Știi un medic bun”, un demers MedLife care își propune să portretizeze medicii care fac zi de zi România bine, construind un mâine mai bun. Sunt mii sau poate zeci de mii de medici buni în România, care, dincolo de talent, vocație, experiență, intuiție și abilități, sunt în primul rând OAMENI.
Medicii MedLife nu sunt doar buni profesioniști, ci și oameni buni, cărora le pasă și care iubesc, la rândul lor, oamenii. Medici pentru care îngrijirea sănătății tale e mai mult decât o profesie, e o chemare.
„Știi un medic bun?”, o campanie MedLife de redescoperire a Încrederii în România.
Citiți principiile noastre de moderare aici!