ADVERTORIAL. Mulți dintre noi am observat apariția unei adenopatii tranzitorii, într-un anumit moment al evoluției unei afecțiuni (ex: infecții virale, infecții sfera ORL etc). Însă când este momentul să ne prezentăm la medicul hematolog?
Dr. Măciuca Diana-Maria, medic specialist hematolog MedLife Genesys Arad, menționează că sunt diverse cauze ale apariției unui ganglion mărit în volum – de la o reacție inflamatorie după un efort fizic intens, până la adenopatia de origine neoplazică.
Ca o sumarizare, se pot enumera următoarele cauze ale apariției unui ganglion mărit:
● infecții
● boli inflamatorii
● alergii
● post-vaccin
● anumite medicamente
● expunerea la toxice
● boli de colagen (lupus eritematos sistemic)
● boli neoplazice (limfoame, leucemii, metastaze).
Când mergem la o consultație medicală?
De obicei, pacientul este cel care observă apariția unui ganglion cu localizare accesibilă la palpare (gat, axilar, inghinal). Acesta poate fi de dimensiuni mici (0,5 cm) sau poate prezenta o creștere accelerată, devenind voluminous, pot fi dureroși sau nedureroși. Durerea orientează medicul către o afecțiune inflamatorie sau infecțioasă, însă nu este o regulă, de aceea trebuie interpretată în context.
După un consult amănunțit și o anamneză detaliată, medicul trebuie să cunoască atât caracteristicile adenopatiei / adenopatiilor examinate, cât și simptomatologia însoțitoare. Aceasta poate fi locală – în cazul unei infecții, dar și sistemică (pierdere în greutate inexplicabilă, stări febrile, transpirații în general nocturne, fatigabilitate, inapetență) în cazul unei patologii neoplazice. Antecedentele personale patologice ale pacientului reprezintă un sumar de informații-cheie în evaluarea corectă a unei adenopatii.
Investigațiile medicale pentru adenopatii
Următorul pas în diagnostic sunt investigațiile. Pe lângă analizele uzuale, pacientului i se recomandă screeningul viral ( HIV, HBV, HCV, Epstein Barr virus, CMV), dar și analize pentru Toxoplasmoză, Tuberculoză, Sifilis, boli sistemice și de colagen. Ecografia de părți moi este o procedură non-invazivă, cu rol în orientarea diagnostică, și este recomandată frecvent. Computerul Tomograf este necesar în cazuri selecționate când suspectăm adenopatii multiple sau mase tumorale. Biopsia ganglionară (cu examen Histopatologic și Imunohistochimic) este obligatorie în diagnosticul patologiei maligne, acolo unde este posibilă efectuarea acesteia. Biopsia de măduvă osoasă se face pentru stadializarea bolilor maligne hematologice confirmate (ex. Limfoame) fiind rezervată, în principiu, acestor cazuri.
“În încheiere, doresc să subliniez importanța prezentării din timp la medicul hematolog, cu precădere în cazul apariției unei adenopatii însoțite de manifestări sistemice percepute de pacient ca o deteriorare a stării de sănătate. De asemenea faptul că un ganglion suspect nu trebuie ‘zgândărit’ / scos (biopsie) pentru că ‘împrăștiem’ / diseminăm boala, este doar un mit, și nu puține sunt cazurile în care diagnosticul de certitudine este amânat datorită acestuia.” ne mărturisește doamna Dr. Măciucă Diana, medic specialist hematolog MedLife Genesys Arad.
Oricând simțiți un ganglion mărit sau un ganglion ce continuă să crească, este bine să vă programați pentru o consultație la un medic hematolog. Pentru programare la doamna Dr. Măciucă Diana-Maria la Hyperclinica MedLife Genesys, apelați 0257 960.
Citiți principiile noastre de moderare aici!