ADVERTORIAL. În sesiunea Parlamentului European din această săptămână, de la Strasbourg, pe lângă votul masiv pentru susținerea aderării țării noastre la Schengen, a mai avut loc un moment important. Este vorba despre mesajul președintelui Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen, care, alături de alți doi comisari europeni cu atribuții în domeniu, s-au adresat europarlamentarilor cu privire la noul pachet de măsuri pentru combaterea creșterii prețurilor în domeniul energiei.
Cei trei oficiali europeni au venit în fața noastră pentru a da un răspuns clar și pentru a prezenta măsurile concrete de sprijinire a populației, măsuri pe care și eu și noi toți, în grupul EPP, le-am dezbătut și le-am solicitat ferm în ultima perioadă. Iată că ele au venit deja și au fost anunțate în plenul Parlamentului European.
Așa cum a amintit, miercuri, și primul ministru Nicolae Ciucă, Comisia Europeană a disponibilizat 10% din Fondurile de Coeziune, iar la nivelul întregii Uniuni discutăm de aproximativ 40 de miliarde de euro, bani care vor fi alocați pentru a combate ceea ce UE numește sărăcia energetică, pentru asigurarea capitalului de lucru pentru IMM-uri și desigur, pentru susținerea cetățenilor vulnerabili. Pentru gospodăriile vulnerabile, dar și pentru firmele mici din țara noastră, vorbim despre o sumă de peste două miliarde de euro care le este destinată în urma solicitărilor noastre din Parlamentul European.
Subliniez acest fapt pentru că, în general, parlamentele, pornind de la Congresul american, chiar și Parlamentul European uneori și terminând cu parlamentele naționale, nu sunt recunoscute pentru rapiditatea lor. În unele momente, este normal. Procesul legislativ într-o democrație reală nu poate fi niciodată realizat pe repede înainte. Vorbim despre consultări și discuții numeroase, dezbateri în comisii, negocieri, vot, totul pentru a ajunge la cele mai bune măsuri posibile pentru a veni în sprijinul oamenilor.
Totuși, iar această realitate trebuie recunoscută atât în contextul crizei provocate de pandemie dar și al celei provocate de războiul declanșat de ruși în Ucraina, Parlamentul European a reușit să se mobilizeze exemplar și să determine Comsia Europeană să acționeze, la rândul ei, cu rapiditate. Iar rezultatele, inclusiv pentru români, se văd.
Banii au fost alocați iar de ei vor beneficia atat cei dintre noi care au cea mai mare nevoie de ajutor în lunile următoare, cât și creatorii de locuri de muncă, micii întreprinzători, de care România, la rândul ei, are atâta nevoie.
Nu în ultimul rând, iar acest lucru este extrem de clar, prin implicarea directă a Parlamentului, cu rezultate clare pentru oameni, Europa a dovedit încă o dată că momentele de criză nu pot, nu au voie să reprezinte motive pentru a crea un deficit democratic, adică de a ocoli dezbaterile parlamentare și de a lăsa toate deciziile în seama Executivului. Este un exemplu care va conta mult în viitor și care reprezintă un standard de urmat în orice colț al lumii.
În viitorul imediat, la nivelul Parlamentului European, vom mai avea grijă de un aspect foarte important: vom face totul pentru a evita situația în care Statele Membre ale UE ajung să concureze între ele, prin preț, pentru resursele disponibile. Este deja cazul guvernului de stânga din Germania care a propus un pachet propriu de sprijin și care poate avea efecte dezastruoase pentru aprovizionarea altor țării. Vom demara, cu siguranță, demersuri parlamentare asupra Comisiei Europene pentru a interveni și pentru a stopa astfel de inițiative egoiste ale socialiștilor!
Gheorghe Falcă
Trimite articolul
XOltene pleaca acasa la tine peste Carpati si nu mai fura si distruge Aradul
Iar jigodia asta ???
Travestitul ăsta ne scoate din sărăcie.
Falca, fi bun si du-te de unde ai venit. SI acum Aradul sufera de pe urma marionetelor tale instalate la conducere.
degeaba are dreptate la cat rau a facut Aradului speram sa putrezeasca in puscarie nu sa ne tina lectii