Domnule Ilea, candidați pentru o poziție în cadrul Camerei Deputaților, din partea USR-PLUS. Care este viziunea dumnavoastră asupra situației actuale din România?
România este din punctul meu de vedere o țară cu un potențial important de dezvoltare, o țară cu oameni harnici și cu un patrimoniu istoric și cultural nemărginit. Din păcate, acest lucru nu a fost fructificat de clasa politică actuală. Proasta guvernare din ultimii 30 de ani, interesele personale și incompetența au condus România în derizoriu, având un prag al sărăciei extrem de ridicat, având o infrastructură școlară și sanitară învechită, care pun în pericol viața cetățenilor.
Ce considerați că este de făcut în acest caz?
Cred cu tărie că avem nevoie de o schimbare a modului de a face politică în România. România nu mai are nevoie de improvizații, ci de o schimbare radicală a modului în care este guvernată. Fără hoție și incompetență, România poate avea resurse pentru școli și spitale moderne, pentru servicii publice decente, dar cel mai important, românii pot avea parte de legi în beneficiul lor. Alianța USR-PLUS propune pentru următoarea legislatură oameni tineri, competenți și dedicați, cu aspirații spre succes și prosperitate- nu pentru ei, personal, ci pentru comunitate și pentru țară.
Unele voci spun că sunteți prea tânăr pentru a vă implica în politică. Cum reacționați la aceste afirmații?
Consider că pentru orice lucru există un început în viață. Fiecare persoană care a ajuns să se implice în poltică a avut la început nevoie de timp pentru a câștiga experientă. Consider că, cu toate că am doar 25 de ani, am reușit să câștig experientă, atât în urma studiilor, cât și a activităților extrauniversitare în care am fost implicat. Am fost parte dintr-o serie de proiecte cu teme politice realizate în colaborare cu statul german, am fost implicat în activități civice, iar verile mi le-am petrecut muncind în companii multinaționale din domeniul telecomunicațiilor. În final, oamenii care conduc România ultimelor decenii și-au arătat limitele și sunt convins că viitorul aparține tinerilor motivați, cu viziune amplă și tenacitatea suflului nou.
Care sunt principalele obiective ale dumneavoastră pentru viitoarea legislatură?
Fiind tânăr medicinist în Arad, principalele obiective pe care mi le asum sunt legate de tineret și de sănătate.
Pentru tineret consider că este absolut necesară promovarea unei noi Legi a Tinerilor, coroborată cu o Strategie Națională pentru Tineret până în 2027 însoțită de un plan de acțiune orientate pe nevoile noilor generații, dar și consultarea și implicarea tinerilor și a organizațiilor de tineret în procesul decizional. Totodată, este foarte importantă susținerea tinerilor care doresc să se implice în activități politice, implicarea lor în administrația publică centrală și locală prin reorganizarea organigramei instituțiilor publice și stabilirea unui prag minim de membri sub 30 de ani, care să facă parte din administrație.
Pentru domeniul de sănătate este nevoie de crearea unui cadru legislativ care să permită înființarea unui Fond Național de Modernizare a Infrastructurii din Sănătate, din care să fie finanțată renovarea sau reconstrucția spitalelor. Acest proiect de lege are drept scop atât creșterea calității sistemului medical, cât și oprirea migrării medicilor în țările vestice. De asemenea, situația sanitară actuală ne-a dovedit că avem nevoie de promovarea unui proiect de lege privind asigurarea unui stoc de substanțe medicamentoase pentru prevenirea dispariției lor de pe piață din motive economice sau de crize medicale.
Ne spuneați că este nevoie de un Fond Național pentru Sănătate și aș dori să știu ce vizează acest Fond și care este sursa de finanțare?
Într-adevăr, noi, Alianța USR-PLUS ne propunem alocarea unui Fond de 1 miliard de euro pentru o infrastructură sanitară modernă, pentru a limita expunerea pacienților și personalului medical, care își riscă viața zi de zi în spitale vechi, insalubre și supraaglomerate, pentru a limita infecțiile nosocomiale și pentru a limita migrarea medicilor către state în care condițiile medicale sunt net superioare. Acest Fond are ca scop folosirea banilor pentru asigurarea standarelor minime în toate spitalele României prin inventarierea urgentă a unităților medicale care funcționează în condiții insalubre sau care pun în pericol siguranța cetățenilor și demararea procedurilor de achiziții pentru renovarea lor, construcția de centre comunitare și asigurarea dotării minime a cabinetelor medicilor de familie, dar și redesenarea, renovarea și dotarea infrastructurii de tratament a marilor arși în toată țara.
Există foarte multe surse de finanțare care ar putea fi folosite. Pe lângă Bugetul de stat, există varianta fondurilor europene, precum FEDR sau FSE+, dar și fonduri private. Sunt de asemenea 3 axe care privesc asemenea finanțări : Axa Prioritară 1 “Investiții pentru construirea spitalelor regionale și infrastructuri spitalicești noi cu impact teritorial major”, Axa Prioritară 2 “Servicii de asistență medicală primară, comunitară și servicii oferite în regim ambulatoriu”, Axa prioritară 5 “Abordări inovative în cercetare din domeniul medical”. Mai mult, există la dispoziția României și Fondul Facilitator de Redresare și Reziliență (Next Generation EU), alocare indicativă pentru România 35 de miliarde de euro Pilonul: Coeziune socială.
Ce mesaj aveți pentru arădeni pentru ziua de 6 Decembrie?
Dragi arădeni, dragi români, ne așteptă un vot crucial pe 6 Decembrie. Acesta va decide direcția în care se va îndrepta România în următorii 4 ani. Vă îndemn să votați informați, pentru a trimite în Parlament oamenii cei mai competenți. Votul de pe 6 decembrie va fi pentru copiii, părinții și bunicii dumnevoastră. Haideți să scăpăm România de hoție!
Comandat de Partidul Libertate, Unitate si Solidaritate – PLUS, CUI mandatar financiar: 11200033
Citiți principiile noastre de moderare aici!