Sistemele ERP (Planificarea Resurselor Intreprinderii) care la noi incă se consideră că este o soluție scumpă și care se adresează doar companiilor mari, exista de foarte mult timp in alte tari, atat ca strategie de business, un software care este menit sa ajute companiile care are activitați în productie, distributie, transport si alte domenii.
Desi ERP-ul, chiar si acum la început de 2020, este ceva necunoscut pe piata romaneasca si sunt în continuare neutilizate de companii, cele care au deja un astfel de sistem implemntat, nu pot continua sa foloseasca aceeasi solutie ERP pe termen nelimitat. In timp ce durata de viata a acestor platforme se poate intinde pe mai multi ani, fiecare dintre ele va trebui, in cele din urma, sa fie inlocuita. Organizațiile care au ajuns la sfarsitul duratei de folosinta utila a solutiei lor actuale, precum si intreprinderile mai mici sau noi, care nu au folosit astfel de sisteme inainte – trebuie sa identifice care este momentul cand este necesara inlocuirea sau upgradarea acestora. Este foarte important, pentru o companie, să identifice dacă sistemul ERP mai corespunde cerintelor actuale si să solicite furnizorul soluției ERP, actualizarea acesteia la noile cerinte din firma și in cazul in care acest lucru nu este posibil, initializarea procesului de achizitie pentru o soluție care să acopere toate activitațile companiei.
Motive care pot să contibuie la necesitatea upgrade-ul sau inlocuirea solutiei ERP :
-
Firma a crescut si solutia actuala nu mai acopera toate nevoiel firmei;
-
Firma a scazut si costurile cu mentenanta si serviceul sunt foarte mari si nu mai pot fi sustinute de veniturile companiei;
-
Incapacitatea solutiei actuale de a se integra cu magazinul online, servicii online, etc;
-
Tehnologia pe care este construita solutia ERP a ajuns sa aiba limitatari care nu mai permit modificarea acesteia la cerintele actuale;
Cu exceptia companiilor multinationale mari, mai avansate din punct de vedere tehnologic, automatizarea completa si totala a proceselor de afaceri nu este o optiune realista. Cu toate acestea, exista multe domenii in care chiar si cele mai mici companii pot beneficia de eliminarea activitatilor manuale excesive sau inutile prin utilizara unor plicatii financiar contabile integrate precum WinMENTOR. O astfel de abordare economiseste timp si permite angajatilor sa se concentreze mai bine asupra sarcinilor lor, decat sa se asigure ca datele au fost corect scrise sau sa urmareasca corect toate resursele utilizate intr-o anumita ordine. Solutia ERP nu doar inlesneste urmarirea resurselor, ci ajuta si la standardizarea lor, în același timp sistemul asigura ca procesul de colectare a datelor ramane consecvent si corect. Acest lucru ramane valabil indiferent cand sau de unde angajatii trebuie sa acceseze informatiile.
Aceste activitati nu sunt singurele operațiuni de afaceri ce pot beneficia de o reducere a muncii manuale, repetitive. Cu ajutorul abilitatilor solutiei WinMENTOR ENTERPRISE, un software ERP modern care utilizeaza tehnologia Oracle pentru gestionarea datelor în mod securizat, aplicatie care integreza toate departamentele dintr-o companie într-o singura solutie software și care aduce efecte pozitive in aproape toate activitatile unei companii. Angajatii departamentelor de contabilitate si administrativ se pot baza pe aceleasi date pentru a avea o imagine de ansamblu mai buna si a realiza previziuni cat mai realiste.
Departamentul administrativ inseamna un pic din toate: resurse umane, contabilitate, contracte, intretinere si nu numai. Ca sa poti avea o viziune cat mai ampla asupra lor e nevoie de organizare, viziuni clare, spirit critic si mai presus de toate creativitate. Administrativul vine in contact cu toate celelalte departamente, iar managerierea resurselor din sectoare diferite, adesea dificila, poate fi sprijinita de implementarea unui sistem de mangement si planificare a resurselor (ERP – Enterprise Resource Planning).
Unele companii utilizeaza solutii interne mai curand decat o solutie ERP. De cele mai multe ori insa acestea nu reusesc sa acopere cerintele diferitelor departamente: resurse umane, contabilitate, vanzari. Cele doua moduri prin care se pot acoperi aceste cerinte diverse sunt fie implementarea unei platforme ERP, fie externalizarea totala sau partiala a activitatilor catre companii specializate, care utilizeaza de asemenea sisteme de tip ERP.
Implementarea unei astfel de solutii de tip ERP este benefica atunci cand angajatii inteleg ca trebuie sa exploateze la maximum potentialul acestei investitii si contribuie activ la implementare, cu constintele lor legate de procesele din firma si propuneri legate de automatizarea proceselor si verifcarea datelor din sistem.
Platformele ERP reusesc sa inlesneasca colectarea datelor, administrarea, prelucrarea si interpretarea acestora prin generarea de rapoarte, organigrame, liste, grafice, diagrame, date statistice si comparative, sinteze atat de necesare departamentului administrativ. Utilizarea eficienta a unui sistem informatic ERP reduce considerabil riscul asimilarii de catre companie a unor informatii eronate si imbunatateste comunicarea intre departamentele din companie.
Marele avantaj este ca aceste solutii ERP pot fi accesate online si dispun de optiuni de securizare a datelor, care permit introducerea datelor de catre toti angajatii companiei si accesarea controlata a acestor date de catre celelalte departamente interesate.
Un exemplu in acest sens este colaborarea dintre departamentul de resurse umane si cel financiar-contabil, facilitand in acest fel obtinerea informatiei transpuse in rapoarte specifice, diminuarea volumului de documente, cat si reducerea timpului alocat activitatiilor administrative.
În mod sigur o soluție ERP ajută a o comunicare mai buna între departamente, gestiunea unitară a informației, dispoznibilitatea informației actualizate din orice loc si la orice ora.
(297763)
Citiți principiile noastre de moderare aici!