Soluţia propusă de PNL este reforma sistemului de pensii prin eliminarea pensiilor speciale, aplicarea generală a principiului contributivității, cu excepția personalului militar, creșterea pensiilor în funcție de creșterea salariilor și implicit a contribuțiilor la sistemul de pensie, și majorarea transferurilor din contribuțiile sociale pentru Pilonul 2 de pensii la 4,75% din salariul brut.
Acestea sunt angajamentele PNL din Programul de guvernare #DezvoltămRomânia pentru 2021 – 2024 care vor duce la eliminarea privilegiilor și a inechităților din sistemul public de pensii și la creșterea pensiilor în plată cu 46% până în 2024 față de valoarea lor din 2019 și la creșterea valorii pensiilor private din Pilonul 2 cu aproape 30%. Eliminarea pensiilor speciale și creșterea echitabilă a pensiilor se pot face serios doar cu o nouă majoritate democratică construită în jurul PNL care să lucreze în Parlament în interesul cetățenilor și nu pentru propriile privilegii.
Creșterea pensiilor asigurată de Guvernul PNL este mai mare decât a fost în stare PSD să asigure în perioada de creștere economică, când s-a aflat la guvernare. Acum, guvernul PNL a reușit performanța de a majora pensiile cu 14%, după ce a identificat soluții reale pentru această majorare. Nicio altă țară europeană nu crește pensiile în acest an cu un astfel de procent. Cu o inflaţie mică, de 2,7%, puterea de cumpărare a pensionarilor a crescut, pentru că procentul de majorare a pensiilor este de 5 ori mai mare decât rata inflaţiei.
Pentru o comparație, în timpul guvernării PSD, inflația era la cote de aproape 5%. Asta înseamnă că de fapt creșterile de pensii au fost anulate de inflație. Când PSD a ajuns la guvernare în 2017, inflația era de sub 1%. În timpul guvernărilor PSD, inflația a fost de 4,6% în 2018 și 3,8% în 2019, cea mai mare din Europa, care se traduce prin alimente şi servicii mai scumpe.
Să ne amintim că PSD i-a păcălit pe români, au refuzat să crească pensiile conform legii care era în vigoare, adică cu 100% din rata inflației și jumătate din creșterea salariului mediu brut pe economie. PSD și ALDE au refuzat să aplice legea cea mai favorabilă pensionarilor, astfel încât, în 2018 și 2019, pensionarii de fapt au pierdut bani. În 2018, pensiile trebuiau să crească cu peste 7% de la 1 ianuarie. Prin creșterea punctului de pensie cu 10% abia de la jumătatea anului, pensionarii au pierdut 240 lei în 2018 la o pensie medie de 1000 de lei. În 2019, pensiile trebuiau indexate cu 9% de la începutul anului însă nivelul punctului de pensie a fost înghețat la valoarea din iulie 2018 până în septembrie 2019. Prin neaplicarea formulei de indexare a pensiilor de la începutul anului cu 9%, pensionarii au pierdut 540 lei în 2019 la o pensie medie de 1100 lei.
PNL se gândește la pensionari și propune soluţia corectă: creşterea graduală a pensiilor, odată cu economia. Asta înseamnă un echilibru între viitorul tinerilor şi investiţii în dezvoltare şi decizii care să asigure celor în vârstă un trai decent.
În 6 decembrie, pensionarii sunt chemaţi să susţină prin vot PNL, singurul partid care are un plan serios, sustenabil pentru creşterea puterii de cumpărare a pensionarilor.
Comandat de PNL Arad, cod mandatar 11200025
Citiți principiile noastre de moderare aici!