În condițiile în care, mai ales în perioada 2017-2019, plecarea din țară a românilor bine pregătiți s-a accentuat, iar firmele reușesc acum tot mai greu să identifice potențiali angajați, acest aspect este foarte important pentru România, iar eu cred că Ministerul Muncii trebuie să îl trateze prioritar și la modul cel mai serios.
În contextul în care ne aflăm la nivel european, atât tranziția verde cât și cea digitală, dacă vor fi implementate echilibrat și realist, vor deschide noi oportunități pentru cetățeni și pentru economia UE, iar deținerea competențelor relevante le va permite oamenilor să facă față cu succes schimbărilor de pe piața forței de muncă. Acest lucru va asigura faptul că nimeni nu este lăsat în urmă, iar redresarea economică, la fel ca tranziția verde și cea digitală, este echitabilă și justă din punct de vedere social.
O forță de muncă cu competențele cerute pe piață contribuie, de asemenea, la creșterea durabilă, conduce la mai multă inovare și îmbunătățește competitivitatea întreprinderilor. Este un fapt, iar România trebuie să fie mult mai proactivă în domeniul calificării și mai ales al recalificării profesionale, în acord cu realitatea!
Cele mai recente cifre furnizate de Eurostat sugerează că doar 37 % dintre adulți urmează cursuri de formare în mod regulat. Indicele economiei și societății digitale arată că 4 din 10 adulți și una din trei persoane care lucrează în Europa nu dispun de competențe digitale de bază. În plus, încă din 2021, existau deficite de personal pentru 28 de ocupații, de la construcții și asistență medicală până la inginerie și IT, ceea ce demonstrează o cerere tot mai mare atât de lucrători cu înaltă calificare, cât și de lucrători mai slab calificați. Există, de asemenea, o reprezentare scăzută a femeilor în profesiile și studiile din domeniul tehnologiei.
Pentru a încuraja învățarea pe tot parcursul vieții, statele membre UE vor ca, în fiecare an, cel puțin 60 % dintre adulți să participe la cursuri de formare. Este o oportunitate atât pentru sistemul national de educație, cât și pentru firmele private din domeniu, dar ține de Ministerul Muncii să acționeze ca un liant, ca un facilitator, între mediul public și cel antreprenorial, între universități și firme de exemplu.
Nu trebuie să uităm însă, la nivel personal, că veniturile noastre și siguranța locului de muncă sunt proporționale și cu nevoia pentru capacitățile noastre profesionale, cu abilitatea de a ne realiza cu succes munca, dar și cu ușurința, sau dificultatea, cu care angajatorul ne poate înlocui. Este și cazul politicienilor care nu își îndeplinesc mandatul și pe care oamenii îi pot înlocui, pe merit, prin vot. Dar tocmai de aceea, la nivel profesional, atunci când avem oportunitatea de a ne perfecționa, mai ales prin programe susținute de UE, trebuie să profităm de ea.
În grupul EPP, am cerut și susținem inițiativele Comisiei Europene pentru a sprijini dobândirea de noi competențe profesionale și cred că este important să comunicăm românilor rezultatele pe care le obținem pentru ei. Așa cum am mai avut ocazia de a spune, EPP va lupta pentru a deschide piața muncii către domeniile legate de tranziția către o energie verde. Această tranziție, nici în România și nici altundeva nu trebuie să însemne șomaj sau sărăcie ci, dimpotrivă, oportunități, salarii mai bune, condiții mai bune de muncă. Schimbarea, și vorbim de o schimbare imensă în bine, nu trebuie să genereze frică, ci speranță!
Dar aici rolul Statului redevine esențial. Oamenii care doresc să se recalifice trebuie să aibă la dispoziție furnizori și programe autorizate. Cursurile pe care le pot urma trebuie să corespundă realităților cu care se confruntă mediul antreprenorial, nevoilor acestuia, și să dea oamenilor șanse de a se menține în câmpul muncii, și la un orice nivel, ci la unul mai ridicat decât în prezent!
De aceea, solicit Ministerului Muncii să pregătească urgent, la fel ca și alte State Membre UE, o strategie de recalificare care să permită în viitorii cinci ani unui număr de UN MILION de români să obțină noi abilități profesionale, corespunzătoare tendințelor actuale și celor prevăzute pentru viitorul mediu.
Nu avem nevoie, subliniez acest lucru, de broșuri strălucitoare, de conferințe de presă glorioase, de discursuri politicianiste! Avem nevoie ca, în scurt timp, măcar un milion de români să treacă printr-un program de recalificare, să se simtă stăpâni pe domeniul lor, să simtă că schimbările despre care tot vorbesc politicienii și ziariștii sunt făcute pentru binele lor, să aibă șansa unui loc de muncă mai bun și mai bine plătit. Despre asta este vorba și asta aș vrea să facă Ministerul Muncii.
Trimite articolul
XPropun si spor de Botox !
no comment !
Dumneata nu ai dreptul sa faci nici un fel de propuneri pentru ca nu mai ai credibilitate.
Vorba goala si minciuni, ne-am saturat de asemenea personaje malefice!!
Caraghiosule, ne mai dai si sfaturi dupa ce ai facut Aradul varza?!
Multumim domniei voastre pentru ce faceti pentru judetul Arad, va suntem recunoscatori.
Tu nu ai dreptul sa deschizi gura ca pute a minciuni de Pinocchio
-
Papusa Chucky 😁