ADVERTORIAL. În primul rând, cel urgent, cel imediat necesar pentru a asigura o iarnă cât mai ușoară posibil pentru cetățenii UE, la prețuri ținute sub control cât mai mult posibil într-o societate democratică și într-o piață liberă.
Acest răspuns a însemnat și înseamnă, desigur, o flexibilizare a țintelor și ambițiilor verzi ale Statelor Membre, asumate și de România, redeschiderea unor centrale care funcționează pe bază de cărbuni, un mix care include și energia nucleară, sau găsirea unor surse alternative de petrol și gaze naturale de la aliații americani sau de la țări din Africa. Sau, așa cum am mai cerut și cum susțin, alături de toți liderii noștri din PNL dar și de Președintele Iohannis, exploatarea resurselor proprii, precum cele deținute de România în Marea Neagră!
Criza declanșată de regimul Putin ne-a arătat însă că nu suntem, încă, acolo unde ne dorim în ceea ce privește renunțarea la dependența de combustibilii fosili, sau de furnizori, dar ne-a mai arătat, sunt convins, un lucru: tocmai din acest motiv, pe al doilea palier de timp, pe termen lung, suntem obligați să accelerăm procesul de decarbonizare a Uniunii Europene, procesul de înarmare, dacă vreți, a Uniunii Europene, cu toate instrumentele necesare pentru ca, în viitor, să nu depindem de nimeni altcineva decât de noi. Iar acest lucru este posibil.
Nu acum, nu spune nimeni că acum, dar pe termen lung avem obligația să prevenim situații similare. Trebuie să luăm această armă îndreptată asupra Europei de orice regim criminal!
De aceea, grupul politic din care fac parte la nivel european, EPP, a pregătit deja agenda și soluțiile pe care le va susține și în Parlamentul European și în discuțiile cu Comisia Europeană sau cu guvernele Statelor Membre. Avem soluții și credem cu tărie că ele ne vor face, pe toți împreună, independenți energetic, responsabili din punct de vedere climatic și mult mai siguri.
Dacă nu facem aceste lucruri pe termen lung, încă pe timpul vieților noastre ne vom expune pe toți, la nivel planetar, la riscuri mult mai mari, dar mai ales ireversibile. Astfel, acționând pentru a rezolva problemele reale și stringente de acum, avem obligația să muncim pentru a le evita sau elimina pe cele, mult mai grave, ascunse de viitor.
Ținta noastră este clară: Dacă până în 2030 nu reușim reducerea emisiilor de CO2 până la 55% față de nivelul actual, punem întreaga planetă într-un pericol imens! Mai mult, până în 2050 Europa trebuie să devină neutră din punct de vedere climatic. Este atât de simplu. Și este o realitate pe care nu avem voie să o ignorăm.
Așa cum am spus mereu, ca politicieni avem obligația de a spune oamenilor adevărul, de a fi transparenți și responsabili. Altfel, totul e degeaba și facem loc mirajului și pericolului toxic aduse de populism, aduse de speranțele mincinoase vândute în piață sau la colț de stradă de orice iresponsabil. Nu putem face politică așa, de aceea trebuie să fim conștienți că dacă nu începem acum, împreună, să acționăm, copiii și nepoții noștri vor trăi extrem de greu. Acesta este adevărul.
Principiul de la care noi, în grupul EPP din Parlamentul European pornim este însă clar și el: condiția esențială pentru a face tranziția către o economie verde este accesul la tehnologii și infrastructură relevante, verificate. Vorbim așadar de lucruri concrete, nu de speranța sau bune intenții. Tot ce susținem este ancorat în știință și în realitate.
În această direcție trebuie canalizate inițiativele legislative și resursele UE, pentru a sprijini soluțiile și inovațiile de care avem nevoie. Nu în ultimul rând, vom fi extrem de atenți la materiile prime pe care orice astfel de soluții le vor utiliza și nu vom accepta niciodată răspunsurile unice, care să creeze monopoluri toxice și noi situații potențiale de criză. Diversificarea este un cuvânt cheie pentru EPP și de aceea susținem cercetarea în mai multe direcții posibile.
Mai important decât orice, însă, EPP va susține întotdeauna doar acele soluții care vor asigura accesul larg al cetățenilor la inovațiile care vor fi implementate la nivelul UE. Nu ne dorim și nu vom accepta soluții false, de sus în jos, ci doar răspunsuri care se adresează, de la început, tuturor și pe care oamenii și le pot permite!
Astfel, la nivel social, la nivel de răspuns clar adresat provocărilor cu care oamenii se confruntă în viața de zi cu zi, eu cred că soluțiile aduse de noi, cei din grupul EPP, reprezintă vești bune și pentru români.
– Lupta împotriva schimbărilor climatice nu trebuie să ducă la sărăcie din punct de vedere energetic, la prețuri astronomice sau nesimțite ori, ca urmare a acestora, la foamete!
– Nu trebuie să permitem apariția fenomenului de sărăcie a mobilității, în care oamenii obișnuiți să nu își permită să circule cu propriul automobil, mai ales în zonele rurale, sau în care avionul să devină un lux accesibil doar bogaților. La nivel urban, pe termen mediu și lung, atractivitatea transportului în comun trebuie să crească.
– Așa cum am mai spus, vom finanța soluțiile energetice inovatoare axate în primul rând pe accesul facil oferit cetățenilor cu venituri medii și mai ales mici.
– Vom lupta pentru a deschide piața muncii către domeniile legate de tranziția către o energie verde. Această tranziție, nici în România și nici altundeva nu trebuie să însemne șomaj sau sărăcie ci, dimpotrivă, oportunități, salarii mai bune, condiții mai bune de muncă. Schimbarea, și vorbim de o schimbare imensă în bine, nu trebuie să genereze frică, ci speranță!
Și aș dori să fiu clar. Toate prioritățile expuse mai sus, dincolo de caracterul lor programmatic, nu reprezintă simple vorbe. Ele vor deveni în scurt timp ori inițiative legislative, ori principii după care vom discuta cu restul partenerilor europeni. Ele vor deveni, așadar, realitate!
Nu în ultimul rând, iar acest detaliu este extrem de important pentru mine, vom fi foarte atenți, în relația cu celelalte Instituții Europene, precum Comisia, pentru ca România și celelalte State Membre să aibă la dispoziție suficient spațiul de manevră pentru a transpune orice inițiativă, pentru a adopta orice țintă, la realitățile și la specificul local!
Gheorghe Falcă,
Deputat în Parlamentul European, EPP
Trimite articolul
XAre cineva incredere in hotul asta?))
Buzu-ku, lasa vrajeala ca nu tine.
RO-Exit si iesirea cu ceeeleeritateee din NATO pana nu ne baga golanii lumii in razboi cu Rusia.
Am vazut in ce consta uniunea asta europeana: e la fel ca uniunea sovietica dar mai rau. Si stati sa vedeti ce vine: foame, frig, cipare si moarte via seruri.
“Așa cum am spus mereu, ca politicieni avem obligația de a spune oamenilor adevărul, de a fi transparenți și responsabili.”
Obligatia este, practica mai tot timpul este o problema majora pe aspectul asta.
Care este de fapt relatia dintre investitori, banci si politicieni?
Daca tot suntem pusi pe fapte in a spune adevarul va rog frumos sa raspundeti la intrebarea asta.
Eroare gravă, criza energetică e declanșată de UE, care acum distruge prin măsurile dispuse, NATURA.