Centrul RetuRO de la Giarmata, din județul Timiș, este locul în care milioane de ambalaje de plastic ar urma să fie procesate anual, ajutând România să atingă țintele naționale de colectare și reciclare stabilite la nivel european. Este al doilea centru RetuRO deschis la nivel național, după cel de la Bonțida, din județul Cluj.
Gemma Webb, CEO și Președinte al Directoratului RetuRO, spune că, treptat, comportamentul oamenilor privind reciclarea urmează să se schimbe, acest proiect complex de infrastructură contribuind la o transformare socială profundă.
„Acest sistem nu este perfect în momentul de față, dar poate fi perfecționat. Cel mai important este ca noi să lucrăm împreună pentru a ne asigura că devine perfect, un model de urmat. Ceea ce facem reprezintă un extraordinar de complex proiect de infrastructură, dar și o transformare culturală. Este important să ne reamintim că, deși nu este ușor, nimic nu ne poate opri. Odată ce avem o direcție, mai ales aici în România, trecem la treabă. Rezultatele se văd clar în această locație extraordinară din Giarmata, al doilea centru de sortare din țară. Misiunea RetuRO este aceea de a schimba paradigma reciclării, de a o face facilă, intuitivă și, mai presus de toate, de impact. Acesta este lucrul cel mai important. Ne așteptăm să vedem o schimbare treptată, dar semnificativă, a comportamentului oamenilor vizavi de reciclare. […]
Inaugurarea celui de-al doilea centru de sortare și numărare RetuRO reprezintă mai mult decât deschiderea unei noi unități de colectare a ambalajelor; este vorba despre consolidarea angajamentului nostru de a remodela peisajul reciclării din România”, a transmis miercuri, 7 februarie, Gemma Webb, aflată la Giarmata.
Centrul RetuRo de la Giarmata are o suprafață de aproximativ 4.400 de metri pătrați, fiind dotat cu echipamente avansate de procesare a ambalajelor. Astfel, aici sunt numărate, sortate și trimise spre reciclare acele recipiente de băuturi returnate de consumatori prin Sistemul de Garanție-Returnare, marcate cu cod de bare specific și logo-ul „Ambalaj cu garanție”.
Ministrul Mediului: Vorbim de oportunități extraordinare de business
Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, prezent miercuri la Giarmata, a spus că deschiderea acestei noi fabrici reprezintă încă o dovadă că și sectorul privat își asumă cu seriozitate rolul în misiunea reciclării.
„În calitate de ministru al Mediului, vă spun că mă bucur foarte mult că particip astăzi la deschiderea celui de-al doilea centru de sortare și numărare RetuRO.Fiecare ministru a avut diverse domenii de care s-a simțit mai atașat. Însă, în ceea ce mă privește, pot spune că rămân în continuare mai atașat de domeniul gestionării deșeurilor și, dacă ar fi să merg și mai în detaliu, aș putea să spun că sunt extrem de atașat de acest proiect despre care discutăm astăzi. […] Este un sistem care va transforma România din țara deșeurilor în țara reciclării. Nu mă refer doar la un mediu mai curat, nu mă limitez doar la peisaje lipsite de ambalaje PET sau alte tipuri, ci mă refer și la oportunități extraordinare de business, mă refer la investiții, mă refer la locuri de muncă verzi și mă refer la o modalitate mai bună prin care România să își respecte angajamentele ca țară membră a Uniunii Europene și în același timp, să inspire inițiative similare pretutindeni”, a subliniat ministrul Mediului.
Este important de menționat că odată cu deschiderea centrului de la Giarmata, RetuRO adaugă pe listă noi oportunități de locuri de muncă verzi, prin cei 32 de angajați care lucrează în două schimburi în această unitate de colectare.
„La doar două luni de la lansare, constatăm că Sistemul de Garanție-Returnare aduce cu sine atât provocări, cât și progrese remarcabile în efortul nostru comun de a promova reciclarea, de a reduce impactul poluării prin ambalaje asupra mediului înconjurător și de a ne asigura că atingem țintele europene impuse pentru reciclare.
Capacitatea acestui centru de a procesa aproximativ 8 milioane de ambalaje pe lună evidențiază importanța și necesitatea unor astfel de inițiative. Este important de menționat că, în România, cu cele aproximativ 7 miliarde de ambalaje pe care ne dorim să le recuperăm, anual, de pe piață, implementăm al doilea cel mai mare sistem de Garanție-Returnare din Europa, urmând exemplul Germaniei, care procesează 18 miliarde de ambalaje pe an”, a mai adăugat Mircea Fechet.
Un miliard de ambalaje de băuturi procesate anual
Infrastructura de centre regionale pentru Sistemul de Garanție-Returnare va fi dezvoltată treptat de RetuRO, până la finalul anului, simultan cu creșterea volumului de ambalaje de băuturi puse pe piață de producători, returnate de consumatori și colectate de comercianți. Împreună cu centrul din Bonțida (județul Cluj) RetuRO va procesa aproximativ un miliard de ambalaje de băuturi, anual.
La centrul RetuRO din Giarmata vor fi transportate atât ambalajele de băuturi colectate manual, cât și automat, prin echipamente de tip RVM.
În perioada următoare, RetuRO va anunța și alte locații strategice care vor intra în pregătire pentru susținerea Sistemului Garanție-Returnare.
Vă reamintim, la începutul anului 2023, Guvernul României, în conformitate cu prevederile HG 1074/2001, a implementat un Sistem de Garanție-Returnare (SGR) pentru ambalajele de băuturi. Acesta a intrat în vigoare din 30 noiembrie 2023.
Pe scurt, prin acest sistem, în momentul în care cumpără din magazine o băutură de orice fel – apă, suc, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase – oamenii plătesc o garanție de 50 de bani. După golirea ambalajelor, oamenii le readuc în magazine pentru a primi banii înapoi pe ele, aici fiind organizate puncte de returnare.
Conform directivelor UE, până în anul 2025 trebuie să se colecteze 77% din PET-urile puse pe piață, iar până în anul 2029 – 90%.
De asemenea, odată implementat, sistemul va ajuta și la atingerea noilor ținte de colectare și reciclare pentru restul tipurilor de materiale, și anume 75% pentru sticlă și 60% aluminiu, începând cu anul 2030.
RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. este o companie ce funcționează pe principiul not for profit – ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat de companie în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR. Compania a fost creată de un consorțiu de trei acționari privați: Asociația Berarii României pentru Mediu (30%), Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) și Asociația Retailerilor pentru Mediu (20%) și un acționar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (20%).
RetuRO, administratorul SGR, funcționează cu finanțare exclusiv privată și are rolul de a asigura transparența asupra cantităților de ambalaje pentru băuturi puse pe piață și returnate de consumatori, contribuind la dezvoltarea durabilă a României, prin gestionarea responsabilă a deșeurilor de ambalaje, în vederea atingerii țintelor de reciclare impuse României de către Uniunea Europeană.
Citiți principiile noastre de moderare aici!