Fiind zilnic în legătură strânsă cu administraţia publică, ştiu care sunt lucrurile care pot fi schimbate astfel încât cetăţenii să nu mai plimbe hârtii între instituții, informațiile să circule electronic, sigur, rapid și ușor de urmărit. Vom construi „autostrăzi digitale” între instituțiile statului care au baze de date, astfel încât acestea să comunice eficient între ele.
În acest moment, interacțiunea cetățenilor cu instituțiile Statului este specifică secolului XX: cozi peste cozi, hârtii peste hârtii, ștampile peste ștampile (chiar dacă ștampilele au fost, teoretic, eliminate din perspectivă legală, unele instituții încă le solicită). În teorie, România oferă diverse metode pentru a completa formularele online. Există servicii precum Punctul de Contact Unic Electronic, Ghiseul.ro, Spațiul Privat Virtual, servicii electronice la diverse primării (Cluj, Oradea, sectorul 3). În judeţul Arad doar 10 localităţi sunt înrolate pe Ghişeul.ro iar pentru Primăria Municipiul Arad digitalizare înseamnă formulare .pdf de completat.
Diverse instituții au diverse baze de date care nu comunică între ele. Avem, practic, de-a face cu adevărate „cetăți informaționale”. Și în loc ca aceste cetăți să comunice între ele rapid, electronic, Statul român transformă cetățenii în curieri de hârtii între aceste instituții.
Digitalizarea României are nevoie de măsuri pe mai multe planuri:
– Transformarea Punctului de Contact Unic Electronic (PCUE) în interfața reală de comunicare dintre cetățean și Statul Român;
– Conferirea de valoare legală oricărui document depus în PCUE pentru ca acesta să intre pe circuitul documentelor legale pentru toate instituțiiile;
– Simplificarea și clarificarea formularelor pentru utilizatori (echipă de UX – user experience). Formularele diverselor instituții înrolate în PCUE vor fi regândite astfel încât să fie intuitive și ușor de înțeles de către cetățeni. Cetățenia digitală trebuie să fie și una incluzivă, care să permită accesul oricărui cetățean, chiar și al celor puțin familiarizați cu tehnologia;
– Construirea autostrăzilor digitale ale României, între instituțiile deținătoare de baze de date, astfel încât acestea să comunice eficient între ele;
– Eliminarea cheltuielilor publice pentru softuri care nu prevăd și interconectarea la rețeaua de autostrăzi digitale;
– Implicarea Statului în obținerea documentelor necesare unei cereri, dacă acele documente se află la alte instituții publice;
– Introducerea posibilității de autentificare prin intermediul cărții electronice de identitate pentru orice soft dezvoltat din bani publici
Sunt Robert Ille și candidez din partea USR PLUS pentru Parlamentul României. Dacă v-ați săturat de cozi, ghișee și acele tăieturi dureroase în hârtii, capse sau agrafe, votați candidații USR PLUS în 6 Decembrie.
Comandat de Partidul Libertate, Unitate si Solidaritate – PLUS, CUI mandatar financiar: 11200033
Trimite articolul
XFelicitări pt curajul (pe care ceilalti NU-L AU !) de a lăsa deschise comentariile! 👍
-
Într-adevăr, la articolele ,,liberalilor roșii” comentariile sunt oprite.
Dacă acum în campanie nu suporta critica, ma gandesc cu groaza la ce cenzura vor face în cazul unei majorități parlamentare.
Mai muckles , muceacios ! cu politicile voastre de nimicuri sicplibe de minciuni!
După ce realitatea ne o arată , mai aveti tupeu si bbraz ?
Unde e Siioforul pt diabetici Euryroxul se dă In farmacii cu porția?
Mars!
-
Prietene, prima data învață să scrii și apoi mai vorbim. Dacă nu cunoști persoana, nu ar trebui sa comentezi. Spor la treaba Robert!
-
Dacă această persoană a intrat in gașca aia de urlători, e clar… nu mai contează ce a fost, conteazăă ce e acum , nu poate fi decât un ZERO BARAT!!!! Păcat , arată totuși a om, dar nu este.
-
În sfârșit cineva care chiar stie despre ce vorbește! Da sint multe de făcut… inclusiv medicamentele, dar de undeva, cineva trebuie să înceapă! Succes! Numa să știi că ce vrei tu, trebuie votat de TOȚI parlamentarii!
Si…..apropo! Dacă intri in Parlament o sa te tin numai în scrisori ….. corespondența pe mail, public și privat! Succes!
este nevoie intradevar de digitalizare, ne-am cam saturat de cozi, aveti echipa buna si sunt sigur ca veti face treaba in Parlament, bravo
Domnule candidat,nu ai greșit cumva tara unde candidezi?! Ești un Don Quijote sau un om care habar nu are pe ce lume traieste ,te crezi în Japonia? Crezi ca oamenii simpli de peste 40-45 e ani ar avea acces la autostrăzile digitale pe care le visezi ?! Enorm de multi oameni nu știu sa deschidă un computer ca să numai spun de prioritati ! Nu au ce pune pe masa copiilor, nu au acces la sănătate sau justiție nu au minimum decent condiții de igiena apa calda ,canalizare și d – ta vezi prioritate zero digitalizare ? Pai bagi jumătate din România în ” ghetou ” digital ne având acces la administrația publica !! Sau poate asta dorești??!!
Dacă această persoană a intrat in gașca aia de urlători, e clar… nu mai contează ce a fost, conteazăă ce e acum , nu poate fi decât un ZERO BARAT!!!! Păcat , arată totuși a om, dar nu este.
La articolul cu aranjamentul, pardon angajamentul pnl, nu se poate comenta, decât prin …. vecini. Sunt minunați , extraordinari în frunte cu mega glad varga, oligofrenul care reprezintă pnl-arad la parlamentare . OLIGOFRENIA SALVEAZĂ ROMÂNIA !!!!!!!
Nu cred ca ar trebui sa fie o prioritate cel putin nu in viitorul apropiat. Cred ca prioritar ar fi autostrazi, spitale, scoli , agricultura, infrastructura sa fie puse la punct. Digitalizarea este un proces complicat si foarte scump, state avansate ca Germania in care se deruleaza o gramada de proiecte europene privind digitalizarea de ani buni si cu foarte multi bani si mai au mult de lucrat. Si la noi clar va fi o ,, digitalizare mioritica ,, va incepe… si se va termina la ,, pastele cailor,,! Mai tineti minte poza din ziar facuta la ANAF cu declaratile online se depun la etajul 1 , deci asa va fi sigur ! Cred ca ar fi necesar o strategie nationala cu directile care ar trebui dezvoltate pe mai multe nivele si timp , cu proiecte de tara de 1-2 ani, 2-5 ani,5-10, peste 10. …
Mă bucur ori de câte ori tineri competenți și curajoși intră in competiție! Sper, Robert, că îți păstrezi cât mai mult din fibra morală pe care ți-o știu din studenție. Am văzut comentariile, în general de bun sinlmt și întemeiate. Da, digitalizarea e una dintre priorități. Poate nu pentru toți, dar pentru generațiile care vin este prioritate zero! Fără progrese în domeniu, tinerii se sufocă și… au un motiv în plus să plece! Ori, e de preferat să-și construiască viata aici, viata lor și acestei țări. Mult succes, Robert !
Mă bucur ori de câte ori tineri competenți și curajoși intră in competiție! Sper, Robert, că îți păstrezi cât mai mult din fibra morală pe care ți-o știu din studenție. Am văzut comentariile, în general de bun simț și întemeiate. Da, digitalizarea e una dintre priorități. Poate nu pentru toți, dar pentru generațiile care vin este prioritate zero! Fără progrese în domeniu, tinerii se sufocă și… au un motiv în plus să plece! Ori, e de preferat să-și construiască viata aici, viata lor și a acestei țări. Mult succes, Robert !