Și în România rata anuală a inflației a înregistrat creșteri semnificative în trimestrul 4 al anului 2021, ajungând în luna decembrie până la 8,19 %, cea mai ridicată valoare înregistrată în ultimul deceniu. Atât la nivel global, cât și la nivel național, inflația a continuat să fie întreținută de creșteri considerabile ale prețurilor la produsele din domeniul energetic, alimentar sau alte materii prime.
În ceea ce privește creditele, inclusiv dacă este vorba de credite ieftine si rapide, nivelul inflației joacă un rol foarte important în stabilirea dobânzilor, prin intermediul politicilor monetare, deoarece obiectivul băncilor centrale este, în primul rând, acela de a asigura stabilitatea prețurilor, iar pentru a-și atinge obiectivele apelează la principalul instrument al politicii monetare: rata dobânzii. Prin urmare, o rată mare a inflației determină majorarea dobânzii de politică monetară, fapt petrecut recent, când BNR a decis majorarea acesteia la o valoare de 3 % pe an, de la 2,5 %, precum și creșterea la 2% pe an a ratei dobânzii la depozite.
Cum pot ajunge românii să plătească rate mai mici?
Deși presiunea inflaționistă înregistrează cea mai ridicată valoare în această perioadă, specialiștii foxycredit.com estimează că, anul acesta, dobânzile bancare, inclusiv cele la credite, nu doar la depozite, au toate șansele să nu depășească inflaţia care a a înregistrat un ritm de creștere mult mai rapid.
Printr-un calcul simplu, care se bazează pe aprecieri reale în care valoarea ROBOR se situează între 5-6% pe an și o marjă a băncii între 2%-3% relevă faptul că dobânzile pentru creditele acordate în lei, nu vor trece de pragul de 9-10%, în timp ce inflația este estimată în perioada următoare la 10,15%. În plus, dacă previziunile BNR care indică un vârf al inflației în acest an de 11,2% se vor adeveri, dobânzile se vor situa cu cel puțin 2 puncte procentuale sub rata anuală a inflației.
Prin urmare, dobânzile la creditele contractate au toate șansele să rămână pe tot parcursul anului 2022, și începutul anului 2023 sub inflație, iar cei care au credite vor avea de câștigat, acest lucru fiind posibil, cu condiția ca și veniturile să crească în același ritm cu cel al inflației.
Mai mult decât atât, creditele care depind de indicele IRCC şi nu de indicele ROBOR vor avea și mai mult de câştigat, deoarece acest indice de referință, deși în creștere în această perioadă, se situează cu cel puțin 1-1,5 puncte procentuale sub valoarea ROBOR. În cazul creditelor cu dobândă fixă pe o perioadă cuprinsă între 3 și 7 ani, profitul obţinut atunci când dobânzile se situează sub rata inflaţiei, se poate prelungi pe o perioadă mai mare de timp, cel puțin până la finalul anului 2023 când, conform previziunilor BNR indicele de inflaţie va ajunge sub valoarea de 3,5%.
Pentru creditele în euro, subvenţionarea acestora de către bănci este şi mai mare deoarece în cazul acestor credite, dobânzile depind direct de nivelul indicelui Euribor, care a înregistrat mult timp o valoare negativă și care în prezent se situează în jurul valorii de -0,4% la trei luni și -0,2 % la șase luni.
De asemenea, specialiștii afirmă că un câștig real pentru orice tip de credit contractat este posibil numai în cazul în care veniturile debitorului cresc în același ritm sau mai mult decât inflaţia. Deși la nivel mediu lucrurile stau cât se poate de bine, INS (Institutul Național de Statistică) a raportat pentru primul trimestru al anului 2022 creșteri salariale de 11%, față de perioada similară a anului trecut, din păcate, aceste creșteri nu se regăsesc în salariile tuturor românilor.
În cazul creditelor contractate de companii, câștigul real este posibil dor în cazul în care creşterile ratei inflației se regăsesc în preţul produselor finite puse în vânzare pe piaţă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!