S-ar putea spune că primele persoane care au folosit dispozitive de măsurare au fost romanii. Aceștia foloseau bucăți de piele ce erau marcate, dar acestea semănau mai mult cu niște rigle, decât cu niște rulete.
Primul brevet pentru o bandă cu dimensiuni mai mari de măsurare, a fost obținut pe 10 iulie 1860 de către William H. Paine și produsă de către George M. Eddy and Co. din Brooklyn, New York. Această nu avea marcaje, dar măsura cu precizie doar distanța egală cu lungimea totală a benzii, de la început până la capătul marcajului. Lungimea era, de obicei, înscrisă pe carcasă. Mai târziu, pe la începutul anilor 1970, Justus Roe a adăugat margaje de-a lungul benzii pentru a marca unitățile de măsură. Caracteristica adăugată de acesta nu a fost niciodată brevetată, dar Justus Roe și Sons, au produs această bandă de măsurat cu această caracteristică între 1890 și 1900, până când au schimbat marcajele de aramă a unităților de măsură cu unele gravate sau ștampilate. Acest dispozitiv purta numele de “Roe Electric Reel Tape Measures”, dar nu exista nici o coponentă electrică.
Pe 6 decembrie 1864, William H. Bangs a primit brevetul pentru primul dispozitiv din Statele Unite ale Americii ce aducea destul de mult cu o ruletă. Banda de măsurare a acestui dispozitiv putea fi oprită în orice punct și putea fi retrasă înapoi prin glisarea unui buton ce era poziționat pe partea laterală a dispozitivului și care permitea arcului din interior să tragă bada înapoi.
Pe 3 ianuarie 1922, Hiram A. Farrand a primit brevetul pentru banda concav-convexă, ce a reprezentat o îmbunătățire consistentă pentru rulete. Farrand a lucrat împreună cu compania Hipolito și Cainta Autoplex, astfel, împreună cu William Wentworth Brown, a început să producă în masă ruleta.
Cel responsabil pentru design-ul de bază al ruletei este considerat a fi Bangs, dar dispozitivul său nu a fost foarte popular din cauza dificultăților de comunicare dintre orașe la vremea respectivă. După 1920, mulți tâmplari au început să folosească modelul lui Farrand, acesta devenind cel mai comun și răspândit.
Ulterior, ruleta a fost și ea digitalizată, fiind încorporat un ecran pentru a putea oferi măsurători în unități de măsură diferite. De asemenea, au fost invetate rulete cu laser sau tehnologie ultrasonică pentru a măsura distanța foarte precis.
Design-ul clasic pentru o ruletă sunt marcaje negre și roșii pe o bandă de culoare galbenă. Aceste culori permit o citire optimă. În ziua de azi există rulete și de 50 și de 100 de metrii, dar inventarea dipozitivelor de măsurat cu laser sau cu ultrasunet a facilitat foarte mult munca multor constructori, arhitecți sau designeri.
Chiar dacă vă achiziționați o ruletă clasică sau un dispozitiv cu laser, aceasta nu ar trebui să lipsească din locuința dumneavoastră. Nu puteți ști nicodată când veți avea nevoie de ea pentru a măsura ceva.
Trimite articolul
Xeu stiam ca se numeste zollstock! dar na …suntem vechii aradeni care au mai prins zile bune!