Pentru a stabili tipul infectiei este necesar sa fie evaluate semnele si simptomele care apar in evolutia post – infectare, luand in calcul diversi factori, in functie de fiecare caz in parte. Diferentele pot sa apara atat din cauza varstei si a sexului pacientului, precum si din cauza unor antecedente medicale, a unor boli sau a unor comorbiditati asociate.
Specialistii au stabilit ca, in functie de specificul fiecareia, infectiile pot sa fie usoare, moderate sau severe. Pentru a reusi sa le identifice, medicii se folosesc de masurarea nivelului din sange – acesta fiind un indicator important atat pentru tratamentul la domiciliu, cat si pentru cel dintr-o institutie medicala avizata. Atunci cand saturatia oxigenului din sange ajunge sa scada sub limitele normale, apare hiopoxemia – afectiune ale carei simptome sunt adesea asociate celor specifice infectarii cu SARS – CoV – 2.
De ce este importanta monitorizarea saturatiei de oxigen la pacientii cu SARS-CoV-2?
In cazul persoanelor cu COVID – 19, nivelul de saturatie al oxigenului din sange difera in functie de tipul infectiei. In cazul pacientilor cu forme usoare ale bolii, valoarile saturatiei sunt normale si nu este cazul sa apara ingrijorari atat timp cat nu se depaseste pragul de 95%. Atunci cand pacientii trec prin forme severe ale bolii, iar valorile saturatiei scad sub 92%, este obligatoriu ca acestia sa fie spitalizati si sa se intervina medical pentru a evita pe cat posibil alterarea starii lor de sanatate. Oxigenoterapia presupune administrarea de oxigen prin conectarea la o sursa continua, acest tratament fiind administrat in acelasi timp cu cel medicamentos pentru prevenirea unor noi scaderi ale valorilor saturatiei de oxigen si sange. De asemenea, oxigenoterapia vizeaza si cresterea pana la normal a nivelului de oxigen din sange. Atunci cand acest nivel ramane constant intr-un interval de valori considerate normale de catre specialisti, oxigenoterapia va fi intrerupta.
Pentru a putea evalua corect starea generala de sanatate a unui pacient infectat cu SARS – CoV – 2, verificarea saturatiei de oxigen ofera indicii esentiale. In situatia in care are o forma usoara a bolii si se poate ingriji la domiciliu, este foarte important ca persoana respectiva sa detina si sa stie sa foloseasca un pulsoximetru. Este recomandata utilizarea acestui dispozitiv de doua ori in fiecare zi, atunci cand degetele sunt calde, pentru ca ca rezultatele pot sa nu fie exacte daca degetele sunt reci.
Pulsoximetre pentru masurarea saturatiei de oxigen din sange
Pulsoximetrele sunt niste dispozitive digitale portabile, asemanatoare cu tensiometrele, care au rolul de a masura atat pulsul, cat si oxigenul pe care il transporta hemoglobina in interiorul vaselor de sange. Este un aparat util pacientilor infectati cu SARS – CoV – 2, dar si celor care sufera de boli pulmonare obstructive cronice sau de insuficienta cardiaca. In situatia in care saturatia de oxigen din sange este mai mica de 93%, saculetii cu aer din plamani incep sa fie ocupati de proteinele care sunt sintetizate de organism ca reactie la inflamatie , iar oxigenul nu mai poate sa ajunga in sange.
Citiți principiile noastre de moderare aici!