Utilizarea telefonului în anumite medii sociale poate deveni o provocare, atunci când suntem alături de cei dragi, indiferent de modelul de telefon pe care îl deținem, fie el iPhone 14 sau iPhone 15. Deși nu există un ghid oficial pentru a ne ghida comportamentul, te ajutăm astăzi cu câteva dintre regulile nescrise menite să te ajute să eviți situații inconfortabile atunci când ești alături de ceilalți.
Reguli de bună purtare la evenimente
În primul rând, deși poate suna exagerat, știm cu toții cât e de dificil să fim prezenți cu adevărat. Atunci când te afli la un eveniment, lasă telefonul deoparte și evită distragerile care pot sta în calea unei comunicări autentice cu cei din jur. Sigur, dacă primești un mesaj important sau urgent, este acceptabil să răspunzi fără întârziere. Chiar și în acest caz, te sfătuim să fii discret și să te retragi într-o zonă mai liniștită, iar mai apoi să te întorci la conversația inițială.
Dacă tot îți este greu să te desprinzi de smartphone-ul tău, poți încerca să-l transformi într-o unealtă care să te ajute în a găsi noi subiecte de discuție. Caută cele mai interesante noutăți sau împărtășește imagini care aduc valoare conversației.
Chiar dacă nu te afli la film sau la teatru, este important ca atunci când socializezi să fii atent la setările de sunet ale telefonului tău. Alege modul silențios sau vibrația pentru a te asigura că nu perturbi o atmosferă de altfel liniștită.
Tuturor ne plac fotografiile, pentru că reprezintă metoda simplă prin care putem păstra amintiri valoroase pentru mult timp. Deși tendința multora este de a fotografia tot ce prind în cadru, asigură-te că o faci cu moderație. Înregistrarea sau fotografierea ar trebui rezervate pentru momentele speciale, fără a-i deranja pe ceilalți sau a le încălca intimitatea și dreptul la o viață privată.
Exemple de Așa nu și câteva idei de abordare
Principiul de bază după care ar trebui să te ghidezi este acela al evitării utilizării excesive. Nu îți pierde toată seara verificând rețelele sociale sau notificările, pentru că riști să omiți puncte importante din discuție și să transmiți o atitudine neprietenoasă.
Atunci când te afli la masă, lasă telefonul deoparte, întrucât gestul folosirii sale poate fi considerat lipsit de respect și poate bloca fluxul comunicării cu persoanele din jur.
Subliniem din nou, înainte de a fotografia sau filma persoane, nu ezita să le ceri permisiunea. Pot fi situații în care acest lucru să fie de-a dreptul ilegal. Intimitatea este un drept de neîncălcat.
De departe, cel mai deranjant aspect al folosirii smartphone-ului în context social este ignorarea completă a celor din jur și folosirea exagerată a telefonului. Oricât de greu ți-ar fi inițial, vei vedea că, de îndată ce lași telefonul în colțul mesei, discuțiile devin mai savuroase, iar legăturile de amiciție mai puternice. Suntem siguri că vei găsi echilibrul perfect între tehnologie și conectarea cu persoanele din viața ta.
Cum poate afecta folosirea smartphone-ului relațiile cu cei din jur?
Urmările utilizării exagerate a telefonului nu se limitează la evenimente sau cercuri sociale, ci pot afecta chiar cele mai strânse relații din viața noastră. Riscăm astfel să ne distanțăm emoțional de cei dragi și să le stârnim sentimente de respingere sau neglijare. Indiferent de tipul relației în care ne aflăm, aceasta poate suferi în urma neimplicării, iar astfel pot apărea resentimente greu de îndepărtat.
Verificarea în mod repetat a telefonului atunci când te afli într-o întâlnire poate fi interpretată ca un semnal de plictiseală sau chiar lipsă de respect. Întreruperea constantă a conversației pentru a răspunde la apeluri sau mesaje creează tensiuni între partenerii de discuție.
Dependența de telefonul mobil afectează iremediabil timpul de calitate pe care îl petrecem împreună cu cei dragi nouă. În loc să ne implicăm trup și suflet în activitățile comune, tindem să devenim absorbiți de conținutul care rulează pe ecran. În timp, această atitudine duce la sentimente de izolare și la răcirea relațiilor.
Pe măsură ce folosim mai mult telefonul, comunicarea verbală devine mai greu de stabilit. Trimiterea mesajelor text este cu siguranță mai facilă, însă calitatea comunicării are de suferit, la fel și stabilirea unor relații trainice și cu adevărat profunde.
Poate cel mai bun sfat pe care ți-l putem da este ca, de fiecare dată când identifici tendința de a scoate telefonul din buzunar în mijlocul unei discuții, să îți iei câteva momente de reflecție. Analizează dacă este cu adevărat nevoie să răspunzi la acel apel sau mesaj și vei descoperi că, de cele mai multe ori, orice discuție virtuală poate suferi amânare. Îți dorim o utilizare cât mai sănătoasă și mai ales moderată a smartphone-ului, pentru o viață bine echilibrată emoțional.
Citiți principiile noastre de moderare aici!