Proiectul, început în luna septembrie 2019, vizează dezvoltarea de politici publice și instrumente inovatoare care să răspundă noilor nevoi ale orașelor privind mobilitatea, generate de accelerarea progresului tehnologic, de necesitatea economisirii resurselor și importanța reducerii poluării.
În cadrul proiectului, șase orașe-pilot (Budapesta – Ungaria, Padova – Italia, Valencia – Spania, Tel Aviv – Israel, Kalisz – Polonia și Ningbo – China) au promovat o serie de soluții inovatoare, evaluând impactul acestora și asigurând transferul către orașele cărora le revine rolul de a testa și valida aceste soluții: Minneapolis, West Midlands, Gothenburg, Almada, Île-de-France, Mechelen, Ioannina, ‘s-Hertogenbosch și Arad.
După validarea viabilității soluțiilor, proiectul a generat o serie de instrumente și recomandări menite să îmbunătățească politicile de mobilitate urbană durabilă ghidate de la nivelul UE, printre care și ghidurile ELTIS pentru elaborarea Planurilor de Mobilitate Urbană Durabilă.
Soluțiile testate de orașele-pilot din proiectul SPROUT au vizat: parcări securizate pentru biciclete, extinderea zonelor pietonale ca răspuns la restricțiile generate de Pandemia Covid 19, roboți autonomi pentru livrarea de colete, microdepozite pentru colete, monitorizarea în timp real a parcărilor pentru livrări, sisteme de management al mobilității bazate pe Bluetooth sau camere CCTV cu algoritmi dezvoltați pentru detectarea persoanelor cu vulnerabilități și adaptarea semaforizării. Din această gamă de soluții, Municipiul Arad a decis să se concentreze pe dezvoltarea zonei pietonale din centru, folosind exemplul intervențiilor testate în Budapeste și continuând demersul deja pornit în cadrul proiectului Space4People (Urbact). De asemenea, Municipiul Arad analizează și modelul testat în Valencia privind amenajarea unor parcări securizate pentru biciclete. Lecțiile învățate din proiectul SPROUT vor susține implementarea proiectelor din Planul de Mobilitate Urbană Durabilă 2021-2027 și post-2027.
Evenimentul final al proiectului a avut loc în data de 23 februarie 2023, fiind corelat cu un workshop dedicat implementării lecțiilor învățate de la cele 6 orașe pilot. Procesul de cercetare continuă printr-un nou proiect pe care Aradul îl implementează prin programul Horizon Europe, proiectul GreenLog, care vizează o mai bună înțelegere a logisticii de tip ultimul segment de livrare, în scopul de a reduce presiunea traficului asupra zonei centrale,
Mai multe informații despre proiect:
Citiți principiile noastre de moderare aici!