„Multe cupluri care participă la cursuri de puericultură spun că acestea ar putea fi extinse pentru a include subiecte și exerciții care întăresc aspectele pozitive ale relației”, concluzionează cercetătorii studiului conduși de Gun-Mette Rosand de la Institutul Norvegian de Sănătate Publică din Oslo.
În noul studiu efectuat pe aproape 50.000 de mame norvegiene, cercetătorii au evaluat 37 de potențiali predictori ai angoasei materne, inclusiv sprijinul pentru soți, fumatul, consumul de alcool și stresul la locul de muncă. Femeile însărcinate care au raportat că sunt nemulțumite de relația lor cu partenerul, au prezentat cel mai mare risc de a deveni depresive în timpul sarcinii sau după naștere.
Studiile au arătat că bolile, stresul la locul de muncă și problemele cu alcoolul din anul precedent sarcinii au crescut riscul femeilor de a suferi de depresie înainte de bebeluș. Cu toate acestea, un soț puternic și care susține femeia însărcinată, au dus la diminuarea și chiar eliminarea efectelor cu factori de stres.
Concentrați-vă pe relația dvs. în timpul sarcinii
În timpul sarcinii „bărbatul se gândește la presiunile financiare și la modul în care va trebui să-și împartă soția cu bebelușul, așa că se retrage, iar apoi femeile interpretează retragerea ca pe un semn că nu dorește acest lucru și asta o face mai multă anxioasă ”, spune Alexandra Demian, psihoterapeut din București, specializată în probleme de relație.
Gândul că un bebeluș va închega un cuplu sau va salva o căsătorie în prăbușire este o eroare totală, spune ea. „Dacă un bebeluș face ceva, va provoca stresul care rupe căsătoria”.
„Este logic ca femeile să aibă mai puțină anxietate atunci când au un copil cu cineva care așteaptă cu nerăbdare să fie părinte”, spune Alexandra Demian.
„Îți poți ajuta partenerul să se implice în sarcină, luându-l la cursuri de puericultură și la programările medicului”, ne îndrumă psihologul Alexadra Demian, managerul clinicii de psihoterapie, PsiConcept.
„Încearcă să te concentrezi mai mult pe relație vorbind cu partenerul tău despre cum poți păstra relația strânsă după nașterea bebelușului”.
„Nu renunțați la relația intimă și încercați să comunicați deschis și să vă ajutați reciproc”.
Dacă sentimentele de tristețe sau anxietate durează mai mult de două săptămâni este un semn că este posibil să aveți nevoie de ajutor, spune Alexandra Demian.
Citiți principiile noastre de moderare aici!