Este absolventă a Liceului Pedagogic „Dimitrie Țichindeal” și are o licență în Psihopedagogie Specială la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad. Am văzut-o prima dată implicată în campaniile PLUS și ulterior în cele comune cu USR. În primăvara acestui an a luat o pauză de la politică în momentul în care pandemia a lovit Aradul. A fost unul dintre voluntarii implicați în proiectul „Scut pentru Spital”, contribuind la dotarea spitalelor din Arad, care gestionau cazuri Covid, cu echipamente, aparatură și medicamente. După ce lucrurile s-au mai liniștit, s-a reîntors în spațiul politic, asumându-și o candidatură pentru Consiliul Județean. Acum, Emanuela și-a luat din nou inima în dinți și candidează pentru Camera Deputaților.
Ce v-a determinat să faceți pasul de la liniștea unui cadru didactic la agitația unei vieți de politician?
Nu aș spune nici că viața de cadru didactic este una foarte liniștită, nici că mă consider un politician, cel puțin nu acel tip de politician bine definit de societate. Motivele pentru care am făcut acest pas nu sunt deloc greu de identificat, deoarece se regăsesc atât în latura mea profesională, cât și în cea personală. În latura profesională am ales să fac ceva total diferit față de ce credeam că voi face când eram doar un copil ce visa să devină educatoare. Munca în învățământul special mi-a deschis ochii și am realizat cât de multe etape mai avem de parcurs în învățământul din România, pentru ca acesta să ajungă la nivelul altor țări europene. Din punct de vedere personal, lucrurile au început să capete o nouă perspectivă în clipa în care a venit pe lume fiul meu. A fost momentul în care am realizat că lumea în care el va crește este încă departe de ceea ce merită copiii din România. În urma ambelor impulsuri, am ales să îmi schimb atitudinea din cea de constatator al stării de fapt în cea de om care vrea să facă tot ce ține de sine pentru a face o schimbare în bine.
Știm că ați fost mereu implicată în zona civică. Credeți că nu era de ajuns pentru a produce aceste schimbări și că acestea se pot atinge doar prin implicare politică?
Da, într-adevăr chemarea mea pentru zona civică a existat dintotdeauna, dar cred că acest aspect merge mână în mână cu prima mea chemare, pedagogia și nevoia de a lăsa în urmă o fărâmă de bine care să dea roade pentru viitor. M-am implicat încă din 2005-2006, din timpul liceului, în diverse activități de voluntariat și fundraising pentru diverse cauze (copii cu deficiențe, copii abandonați, familii sărace). Anul acesta, implicarea mea civică cred că a atins cel mai înalt nivel de până acum în „Scut pentru spital”. Privind retrospectiv, realizez că a fost proiectul prin care am conștientizat că toate nevoile pentru care zona civică luptă, acțiunile menite să ajute sau semnalele ridicate cu privire la starea de fapt a societății din România nu vor atinge cu adevărat potențialul maxim fără ca politicul să se deschidă și să devină un partener al acesteia. Dacian Cioloș a fost unul dintre pionierii acestei mișcări de deschidere a politicului spre zona civică. Îmi doresc ca, la un moment dat, societatea civică să își îmbine eforturile cu puterea politică și, astfel, să aducă îmbunătățiri reale în viețile cetățenilor.
Așadar, credeți că implicarea politică este un pas natural pentru dumneavoastră. Ce vă propuneți în această etapă?
Da, cred că putem spune și așa, deși nu o văd ca pe o carieră sau o necesitate pentru mine. Implicarea mea este și va fi mereu fondată pe faptul că atunci când văd o problemă nu pot ramâne indiferentă. Sunt dispusă să fac tot ce ține de mine pentru a găsi o soluție. Bineînțeles, acest lucru nu înseamnă neapărat că o funcție politică este necesară, chiar dacă acum sunt unul dintre candidații Alianței USR PLUS. Însă, dintr-o postură ca cea de deputat, cauzele pentru care lupt vor fi cu siguranță mult mai ușor de susținut atât pentru arădeni, cât și pentru România. Dar dincolo de aceste aspecte, munca și lupta mea este una definită de schimbarea României și, în special, a sistemului educațional din țara noastră. Cât despre ce îmi propun, e simplu: să fiu unul dintre cei care nu doar se plânge de ce lipsește, ci unul dintre cei care și-au ridicat mânecile și au căutat mijloace prin care să contribuie la rezolvarea problemelor.
Care sunt principalele proiecte pe care vi le asumați în această candidatură?
Ținând cont de cazurile pe care le-am întâlnit de-a lungul vremii în profesia mea, cred că una dintre primele măsuri pe care le-aș implementa (și care se regăsește și în cele 40 de angajamente ale Alianței USR PLUS în programul de guvernare) este creșterea calității învățământului prin reorganizarea programului elevilor. Ne dorim ca în intervalul orar 8 – 17 elevii să participe la orele de studiu dimineața, la prânz să beneficieze de o masă caldă, iar după-masă să se poată implica în activitățile opționale. Realitatea economică a României s-a schimbat foarte mult în ultimii 30 de ani. Acum, în cele mai multe familii, ambii părinți lucrează, iar școala trebuie să vină în întâmpinarea nevoilor lor. Deși statistic trăim mai bine, în realitate abandonul școlar este alarmant în România, cu precădere în mediul rural și în comunitățile defavorizate. O masa caldă la școală și un program prelungit axat pe recuperare și pe dezvoltarea intereselor copilului ar fi o mană cerească în aceste comunități. În plus, cred că dreptul de a alege în educație este un drept fundamental. Nu trebuie să fim îngrădiți atunci când alegem o școală pentru copiii noștri. Totodată, acest drept implică și o putere de decizie mai mare a consiliilor de administrație ale școlilor, adică implicit către elev, părinte și profesor. Exact către cei care cunosc, de fapt, cel mai bine realitatea și specificul unei școli. Mai mult, cred că procesul de înființare și funcționare a unităților de învățământ, private sau de stat, trebuie să fie simplificat. Problema lipsei locurilor în creșe și grădinițe este deja cronică în România, dar nu ne grăbim să simplificăm procedurile birocratice greoaie. Acestea sunt doar trei din lucrurile pe care, prin experiența mea de 13 ani în învățământ, le-am identificat drept necesare pentru evoluția educației atât pe plan local, cât și la nivel național.
Și totuși, pe 6 decembrie aveți nevoie de votul arădenilor. Ce veți face dacă nu îl veți obține?
Sunt sigură că pe 6 decembrie arădenii vor ieși la vot într-un număr mare, însă într-un mod responsabil față de situația actuală. Cât despre direcția votului acestora, sunt sigură că după 30 de ani am ajuns cu toții la concluzia că direcțiile și promisiunile vechii clase politice, care a tot avut până acum puterea, nu doar că ne-au adus unde suntem acum, dar nici nu au avut interesul României în prim-plan. Cu toate acestea, dacă voturile nu vor fi suficiente pentru a ajunge în parlament, lupta mea continuă, pentru că nu este pentru mine, ci este pentru fiecare dintre noi și pentru generațiile ce ne vor urma.
Ce le-ați spune arădenilor ca să iasă la vot?
La aceste alegeri se votează oamenii care vor face legi pentru noi în următorii 4 ani. Indiferent cine ești, unde locuiești, cât câștigi, oamenii care vor merge în Parlamentul României îți vor influența viața.
Mulți alegători îți pun în perioada campaniei electorale întrebarea: voi ce ne dați? Voi parafraza spusele jurnalistei Alina Radu din Republica Moldova pentru a clarifica: noi nu ar trebui să votăm pentru a primi ceva neapărat, ci pentru a nu ni se lua drepturi precum accesul la informație, la liberă exprimare, la studii, la muncă și la viitor. Noi nu votăm doar pentru noi, ci și pentru generațiile viitoare. Dacă nu reușim noi acum măcar să impulsionăm o schimbare în bine, atunci cine și când? De aceea este atât de important să ieșim la vot. dacă nu o facem benevol, renunțăm la un drept al nostru, acela de a alege.
Mai sunt cei care ne spun că nu simpatizează niciun partid și niciun candidat, deci nu au cu cine. Dacă nu votezi, n-o să ai nici data viitoare un candidat cum ți-ar plăcea ție. Candidații care ți-ar plăcea ție nu se înscriu în politică, pentru că oamenii ca tine sunt scârbiți de politică și nu-i susțin. Dacă nu îi acorzi încredere candidatului care are măcar tangențial ceva de-a face cu tine, nu o să apară în veci candidatul pentru nișa ta, pentru că nu există cerere pe piață. Și nu, nu înseamnă că trebuie neapărat să votezi răul cel mai mic, ci candidatul cel mai apropiat de opțiunile tale politice.
Am văzut cu toții în ultimii ani cât de fragilă este democrația în România, cât de ușor se pot face pași înapoi. După 6 decembrie, de ce să alegi să ieși iar în stradă luni de zile la rând pentru a evita catastrofe politice, când în doar 20 de minute poți alege prin vot pentru următorii 4 ani?
Comandat de Partidul Libertate, Unitate si Solidaritate – PLUS, CUI mandatar financiar: 11200033
Trimite articolul
XFelicitări că nu vă ascundeți IN SPATELE BLOCĂRII COMENTARIILOR !!! 😉