Din fericire, există o mulţime de alimente hrănitoare de care te poţi bucura. Mâncarea nu trebuie să fie plictisitoare sau neplăcută la gust, însă trebuie să înveţi să îi oferi corpului tău ceea ce are nevoie cu ajutorul ei. Desigur, poate ţi-ar plăcea să mănânci prăjeli, fast-food sau dulciuri des, însă acest lucru nu îi va aduce prea multe beneficii organismului tău.
Astfel, cea mai bună variantă este calea de mijloc. Poţi opta pentru alimente cu un gust bun, poate nu la fel de gustoase precum fast-food-ul, însă cu un aport cât mai bun de micronutrienti şi macronutrienti.
Descoperă TOP 3 alimente hrănitoare pe care merită să le incluzi în dieta ta şi beneficiile lor:
Pâinea integrală
Pâinea este un aliment ce a fost legat de o mulţime de mituri. Cu siguranţă ai auzit cel puţin o dată despre pâine că nu este sănătoasă sau că îngraşă. Ei bine, acest lucru nu este deloc adevărat. Nu există alimente care îngraşă, ci este vorba despre cantitatea pe care o consumi.
Consumul moderat de pâine integrală, în cantităţi potrivite pentru nevoile corpului tău este chiar indicat. Aceasta este bogată în fibre şi carbohidraţi, macronutrienti esenţiali pentru un organism bine hrănit. Alege pâine cu maia sau pâine făcută în casă dacă îţi doreşti un gust mai bogat.
În cazul în care nu îţi doreşti să consumi paine cu aditivi, verifica eticheta şi alege produsele cu ingrediente naturale şi un termen de valabilitate scurt.
Cum poţi consuma în mod hrănitor pâinea? Combin-o cu salate, cu ouă şi avocado la micul dejun sau cu o cantitate mică de dulceaţă fără zahăr adăugat pe post de deşert.
Descoperă şi pâinea toast.
Carnea slabă
Dacă alegi să ai o alimentaţie omnivoră, carnea slabă este alegerea perfectă. Aceasta este bogată în proteine, dar şi în vitamina B12, fier sau zinc. Este important să o consumi în cantităţi moderate şi să o prepari în mod corespunzător. Nu este o idee bună să mănânci carne prăjită în mod regulat. Optează pentru carne fiartă, la grătar sau la cuptor.
Printre cele mai gustoase variante de carne slabă se număra puiul şi curcanul. O altă variantă de carne slabă este peştele, în afară de somon, chiar dacă este de obicei încadrat la o categorie separată. Peştele slab precum crapul, tilapia sau codul se poate consuma de 2 sau 3 ori pe săptămână alături de orez, cartofi, legume şi/sau salate.
Cum poţi oferi savoare preparatelor pe bază de carne slabă? Secretul sta în sosuri şi condimente. Cu ajutorul acestora poţi aroma carnea înainte sau după ce o pregăteşti. De asemenea, sosurile preparate în casă, pe bază de roşii sau iaurt grecesc sunt o super metodă de a-ţi face mesele mai gustoase, în special cele ce conţin carne.
Legumele
Legumele sunt o sursă excelentă de fibre, dar şi de micronutrienti esenţiale. În legume vei găsi vitamine, precum vitamina A, vitamina E sau vitamina B12, dar şi minerale, precum fierul sau magneziul. În plus, majoritatea legumelor sunt sărace în calorii, ceea ce înseamnă că le poţi include uşor în alimentaţia zilnică.
Este o idee bună să consumi în principal legume de sezon, deoarece acestea sunt proaspete şi uşor de preparat. Poţi servi legume alături de cina sau prânz, dar şi la micul dejun. Adăugă ciuperci, ceapă sau roşii în omletă, serveşte-le alături de carne şi orez sau cartofi.
La capitolul legume bogate în carbohidraţi intra cartofii albi, cartofii dulci, sfecla, dar şi porumbul. Pe acestea este bine să le consumi cu moderaţie. Pe de altă parte legumele precum ceapă, roşiile, ridichiile, ardeiul gras, spanacul sau salată verde, consumate crude, sunt perfecte pentru a completa orice masă.
Foloseşte ideile de mai sus ca inspiraţie pentru a introduce alimente hrănitoare în alimentaţia ta. Poţi începe cu paşi mici, iar treptat să faci schimbări care vor conta pe termen lung.
Citiți principiile noastre de moderare aici!