În prezent, bolile de inimă sunt principala cauză de deces în întreaga lume. Mai bine de jumătate dintre oameni sunt expuşi la riscul afecţiunilor cardiace, iar cifrele sunt în creştere. Din fericire, în majoritatea cazurilor, există metode de prevenire.
Adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi implementarea unor obiceiuri benefic pentru organism sunt cele mai bune lucruri pe care le poţi face pentru a avea inima sănătoasă şi a trăi cât mai mult.
Sunt mai multe probleme şi afecţiuni cardiovasculare care sunt denumite generic boli de inimă. Acestea includ aritmia, pericardita, ateroscleroza, cardiomiopatie, malformaţii cardiace congenitale, boala coronariană sau infecţiile cardiace. De asemenea, bolile cardiovasculare cuprind şi afecţiuni specifice ale vaselor de sânge.
Simptomele celor mai frecvente boli de inimă
Aritmia
Se manifestă prin ritm cardiac anormal, inima bătând fie prea repede, fie prea încet. Alte simptome sunt ameţelile, bătăi accelerate ale inimii, puls lent, stare de leşin, dureri în piept.
Ateroscleroza
Este o afecţiune care reduce aportul de sânge în extremităţi şi se manifestă prin durere în piept, respiraţie dificilă, membre reci şi senzaţia de amorţeală la nivelul acestora, dureri neobişnuite, slăbiciune în braţe şi picioare.
Malformaţii cardiace congenitale
Sunt probleme ale inimii care apar în perioada intrauterină. Unele nu sunt niciodată diagnosticate, în vreme ce altele provoacă simptome vizibile precum tenta albastră a pielii, umflarea extremităţilor, respiraţie dificilă, oboseală şi nivel scăzut de energie sau ritm cardiac neregulat.
Boala coronariană
Este cauzată de acumularea de plăci în arterele prin care circulă către inimă şi plămâni sângele oxigenat. Simptomele acesteia includ durere în piept, senzaţia de presiune sau de gheară în piept, respiraţie dificilă, greaţă, senzaţia de indigestie sau de gaze.
Cardiomiopatia
Afectează muşchii inimii care cresc şi devin groşi, rigizi şi slăbiţi. Se manifesta prin oboseala, balonare, picioare umflate în special în zona gleznelor, respiraţie dificilă, puls puternic sau rapid.
Cauzele bolilor de inimă
Fiecare afecţiune cardiacă are la baza cauze specifice. Astfel, dacă ateroscleroza şi boala coronariană sunt cauzate de acumularea plăcilor în artere, aritmia poate fi provocată de diabet, defecte ale inimii şi malformaţii cardiace congenitale, hipertensiune arterială, consum excesiv de alcool, cofeină sau substanţe, stres şi anxietate.
Defectele cardiace congenitale apar în perioada intrauterină. Unele pot fi grave şi necesită diagnostic şi tratament precoce, în vreme ce altele pot rămâne ascunse mulţi ani. Structura inimii se poate modifica şi pe măsură ce înaintăm în vârstă, acest fenomen generând complicaţii şi probleme.
Cardiomiopatia p
Poate fi dilatativă, hipertropică sau restrictivă. Cea dilatativă se poate moşteni sau poate fi cauzată de medicamente, infecţii sau atacuri de cord care lezează inima. Cea hipertrofică este, de obicei, moştenită iar cea restrictivă este cauzată de ţesut cicatricial şi amiloidoză.
Infecţia cardiacă are drept cauze viruşii, bacteriile şi paraziţii care nu au fost trataţi la timp.
Factori de risc pentru boli de inimă
Factorii de risc pentru bolile de inimă sunt controlabili sau necontrolabili şi includ tensiune arterială crescută, colesterol ridicat, fumatul, consumul de alcool, obezitatea sau sedentarismul.
De asemenea, persoanele diabetice prezintă un risc mai mare pentru bolile de inimă şi în special către angina pectorală, accident vascular cerebral şi atac de cord care sunt mai frecvente la cei cu nivel ridicat de glucoză în sânge.
Factorii de risc incontrolabili pentru bolile de inima sunt ereditatea, vârsta, sexul sau etnia. Totuşi, chiar dacă nu se pot controla, se pot monitoriza simptomele şi adopta măsuri de prevenţie.
Diagnosticarea bolilor cardiace
Pentru a pune un diagnostic cât mai precis, medicul poate recomanda mai multe teste, examene fizice şi analize de sânge. Va începe prin a efectua examenul fizic şi va ţine cont de simptomele pacientului şi de istoricul medical personal şi familial al acestuia. De asemenea, va cere teste de sânge pentru a vedea nivelul de colesterol şi a depista semne ale inflamaţiilor.
Testele pentru depistarea bolilor cardiace sunt neinvazive precum electrocardiograma, ecocardiograma, testul de stres, ecografia carotidiană sau monitorizarea Holter, dar pot fi şi invazive precum cateterismul cardiac, angiografia coronariană sau studiul de electrofiziologie.
Tratamentul bolilor de inimă
Tratamentele pentru bolile de inimă sunt condiţionate de diagnostic, dar şi de gravitate. Astfel, dacă este vorba despre o infecţie cardiacă, medicul va prescrie antibiotice, iar dacă este vorba despre o acumulare de plăci va sugera schimbarea stilului de viaţă.
În mare, tratamentele pentru bolile de inimă pot consta în:
Schimbarea stilului de viaţă
Ajută atât la tratarea bolilor de inimă, cât şi la prevenirea acestora. O dietă săracă în grăsimi şi bogată în fructe şi legume proaspete şi exerciţiile fizice regulate sunt esenţiale. De asemenea, medicul vă recomanda reducerea consumului de alcool şi renunţarea la fumat.
Medicamente
Medicul le poate prescrie pentru a vindeca sau controla simptomele, dar şi pentru a încetini sau a elimina riscul complicaţiilor. Medicamentele se prescriu în funcţie de diagnostic şi de gravitatea bolii.
Proceduri invazive şi chirurgicale
Sunt şi situaţiile în care este necesară o intervenţie chirurgicală sau o anumită procedură invazivă. De exemplu, dacă pacientul are artere blocate din cauza acumulării de plăci, medicul va introduce un sten în artera pentru a reabilita fluxul de sânge.
Citiți principiile noastre de moderare aici!