De această dată vreau să prezint hrana aşa-numită „uscată”, prezentată sub formă de pelete, boabe, granule, crochete… fiecare o numeşte cum vrea. Aceasta are o umiditate cu un procent de aproximativ 10% şi are mult mai mulţi hidrocarbonaţi faţă de hrana din conservă.
Hrana uscată oferă mai multă flexibilitate din punctul de vedere al hrănirii pisicii. Dacă modul de hrănire este cel aşa numit „la liber”, atunci puteţi umple bolul cu mâncare dimineaţa, iar seara hrana va fi încă apetisantă. Sau în cazul în care lipsiţi peste noapte, veţi fi siguri că pisica nu va răbda de foame. Hrana umedă nu poate fi lăsată mai mult de jumătate de oră în bolul pisicii, deoarece începe să oxideze, nemaifiind aşa de apetisantă, iar o conservă odată deschisă trebuie terminată în maxim două zile, deoarece, chiar păstrată în frigider, îşi va pierde calităţile. Un alt mare avantaj al hranei uscate este acela că ajută la reducerea formării tartrului pe dinţii pisicii.
Preţul hranei uscate este mult mai mic decât cea în conservă, trebuie să ţinem cont că o pisică adultă de, să zicem, 4 kg trebuie să primească cel puţin o conservă de 400g pe zi, sau aproximativ 70-80g de hrană uscată. Calculul de rentabilitate îl puteţi face dumneavoastră. Iarăşi, un mare avantaj al hranei uscate este ambalarea în saci de diferite greutăţi, care, odată desfăcută şi reambalată în cutii sau pungi ermetice mai mici îşi va menţine calităţile şi prospeţimea cel puţin câteva luni.
De altfel, toţi crescătorii şi cei care au mai mult de 2 pisici, sunt convins că folosesc hrană uscată pentru dieta pisicilor, iar hrana din conservă o folosesc din când în când, ca o „trataţie specială”.
Un lucru am uitat să menţionez, care poate e şi cel mai important dintre toate, acela că, datorită atâtor formule de hrană uscată, pentru pui, pentru adulţi, activi, sedentari, mofturoşi, cu blana lungă sau scurtă, seniori, şi bineînţeles dietele pentru pisici cu probleme de sănătate etc., care au apărut pe piaţă, practic orice necesitate specială de dietă poate fi acoperită de hrana uscată, lucru pe care hrana umedă nu îl satisface.
Ultimul tip de hrană din această clasificare este hrana semiumedă, care are forma celei uscate, dar o consistenţă moale. Această hrană este mai bogată în zaharuri decât celelalte două tipuri de mâncare. Părerea unora este că acest tip de mâncare, care este un produs relativ nou ca apariţie în gama produselor pentru pisici, a fost creat ca să ni se pară atractivă mai mult nouă decât pisicilor. Bucăţelele –crochete de mâncare- sunt prezentate în diferite forme simpatice şi de multe ori multicolore şi nu au aceeaşi aromă puternică precum cea a hranei din conserve. Varietatea de culori folosită pentru hrana pisicii este pur şi simplu atractivă numai ochiului uman, deoarece nici o pisică nu îşi va alege tipul de hrană după culoare.
Preţul acestui tip de mâncare este mai mare decât al celei umede. Pesemne că singura utilitate a acestui produs poate fi dovedită în cazul unei pisici mofturoase care, din diverse motive nu accepta hrana din conservă şi în acelaşi timp nu poate mânca hrană uscată. În acest caz i se pune la dispoziţie această variantă de hrană.
Un alt aspect foarte important este acela că trebuie să învăţăm să citim etichetele!!!
Fiecare produs trebuie să aibă inscripţionate mai multe informaţii care ne sunt foarte necesare în alegerea tipului de produs pe care îl folosim pentru dieta pisicii. Pe lângă numele producătorului, numele produsului şi termenele de valabilitate, trebuie să vedem ce tip de produs este, compoziţia şi ingredientele folosite. Acestea sunt prezentate în ordinea descrescătoare a proporţiilor. De asemenea trebuie să fie specificată şi categoria de pisici căreia i se adresează, respectiv pisoi, pisici sterilizate etc.
Cantitatea de hrană recomandată zilnică, în funcţie de greutatea pisicii trebuie de asemenea menţionată, bineînţeles aceasta fiind o informare generală, ea putând să varieze de la o pisică la alta, de exemplu pentru o pisică în gestaţie hrana va fi mult mai consistentă decât la o pisică mai în vârstă, cu un metabolism mult mai redus.
În numărul următor vom încerca să facem o altă clasificare a hranei pentru pisici, în funcţie de calitate.
Hrana premium este de departe cea mai scumpă dintre toate tipurile de mâncare, fie că este uscată sau umedă (în conservă). De obicei se găseşte numai în magazinele specializate – petshop-uri sau în cadrul cabinetelor veterinare. În general, acest tip de hrană are un conţinut mare de proteine şi grăsimi de calitate. Este, sigur, mult mai concentrată în nutrimente, ceea ce înseamnă că pisica trebuie să mănânce o cantitate mult mai mică de hrană faţă de cea standard sau cea generică, pentru a beneficia de acelaşi aport de nutrimente.
Formulele care sunt disponibile în variantele uscate şi umede se adresează diferitelor perioade de viaţă, şi pisicile le găsesc foarte gustoase. Cerinţele nutriţionale sunt respectate conform standardelor şi protocoalelor impuse de Asociaţiile pentru controlul calităţii produselor.
La noi în ţară, hrana premium se găseşte în magazinele specializate la preţuri care depăşesc 15-18RON/kg pentru hrana uscată sau 2RON/100g pentru hrana umedă.
Hrana standard, sau cea normală, este cea mai diversificată şi se găseşte în petshop-uri, în cabinete veterinare dar şi în supermarket-uri. Este fabricată de cei mai mulţi producători şi este cea mai mediatizată, în câteva formule, pentru diferite perioade de viaţă şi în nenumărate arome.
Pentru variantele de hrană umedă, mulţi producători oferă diferite variante de consistenţă şi textură. Preţul hranei standard este mai mic decât al hranei premium, situându-se în jurul valorilor de 8-10RON/kg; totuşi ea asigură nutrimentele necesare pisicii pentru a duce o viaţă lungă şi sănătoasă. Concentraţia nutrimentelor însă nu mai este aşa de mare, astfel încât pisica va trebui să mănânce o cantitate mai mare de hrană pentru un aport similar de nutrimente ca la o hrană premium.
Datorită multor tipuri de produse şi varietăţi de arome, pisica dumneavoastră ar putea deveni o pisică mofturoasă, obişnuindu-se cu un singur fel şi cu o singură aromă de hrană. În cadrul produselor standard din supermarket-uri veţi găsi aşa-numitele produse „gourmet”. Aşa cum am menţionat în numerele trecute, ele sunt foarte gustoase (palatabile) dar nu sunt bine echilibrate din punct de vedere al substanţelor nutritive. Este bine ca ele să nu devină o parte regulată din dieta pisicii.
Totul-natural, este o gamă de produse care, din păcate, nu se găseşte încă la noi în ţară, sau cel puţin nu am eu informaţia aceasta. Această hrană ar trebui să se găsească în petshop-uri, în cabinetele veterinare, sau prin comanda poştală, şi au la bază numai produse naturale, neexistând nici un fel de ingrediente artificiale.
Mai puţini bani mai multe reziduuri
Hrana „generică” poate fi găsită în supermarket-uri şi în magazinele de discount. Trebuie să fim foarte precauţi cu acest tip de mâncare, care este foarte ieftină, în jur de 4-5RON/kg. Calitatea nutrimentelor şi consistenţa lor poate avea foarte mari variaţii. Această hrană este foarte înşelătoare, deoarece deşi iniţial plătiţi un preţ mai mic, veţi descoperi că aveţi de curăţat mai mult în litieră. Aceasta înseamnă că organismul pisicii ajunge să procese o mică parte din hrană, restul sfârşind ca reziduuri.
Deci aţi plătit mai puţin dar aţi şi primit mai puţin, ceea ce, în fapt, nu a fost o economie. Chiar dacă cifrele comparative de pe eticheta pot fi asemănătoare cu cele ale hranei premium, calitatea nu poate fi aceeaşi. De fapt, trebuie să ţineţi minte un amănunt: calitatea substanţelor nutritive din dietă va avea un rol vital într-o viaţă lungă şi sănătoasă a pisicii.
Unde depozităm mâncarea, fără ca pisica să aibă acces.
Întotdeauna hrana pisicii trebuie pusă în locuri inaccesibile ei. Este bine că hrana uscată să fie depozitată în cutii etanşe, şi nu lăsată în sacii originali, cu marginile îndoite şi puşi în dulap. Acest lucru ar tenta pisica să încerce să intre în dulap, va face ca mâncarea să-şi piardă aromele iniţiale şi va atrage în final, rozătoarele sau furnicile.
Hrana uscată, după deschidere, se poate păstra în frigider, dar este de preferat să se scoată din cutia originală şi să se păstreze în recipiente de plastic etanşe.
În numărul următor o să încercăm să prezentam câteva modalităţi de hrănire a pisicii.
Alexandru Taulescu
Alsian’s
Citiți principiile noastre de moderare aici!