Din motive pe care le cunoaştem cu toţii, dar despre care vorbim foarte puţin, nu se aminteşte mai deloc de evenimentele tragice din viaţa unui animal. În minireportajul de mai jos am încercat să dăm câteva detalii despre existenţa în Bucureşti, lângă intrarea în Autostrada Soarelui a unui loc inedit, destinat animalelor de companie: un cimitir de animale – Raiul animalelor.
R. Ideea înfiinţãrii unui cimitir de animale în România este ineditã. Este o necesitate?
Laurenţiu Neghină:Este vorba, într-adevăr, de necesitatea noastrã, a celor iubitori de animale, de a încheia un lanţ din viaţa prietenilor noştri necuvântãtori. Toatã lumea se întreba:Ce mã fac când îmi moare pisica sau câinele ?” Având la rândul nostru animale şi suferind de pe urma morţii lor, ne-am hotãrât sã facem acest cimitir, care vine în sprijinul tuturor iubitorilor de animale de companie. Este, în plus, şi un lucru etic, cât se poate de natural pentru o ţarã civilizatã.
R: Aduceţi, prin aceasta, o noutate în România?
Suntem, pentru moment, singurii (şi primii) în ţarã care oferã acest fel de servicii. Cimitirul nu urmeazã un model anume; este, însã, creat conform normelor europene.
LN: Când vine vorba de servicii pentru animale de companie, piaţa româneascã începe sã
strâmbe din nas, are prejudecãţi…
Are, şi a trebuit sã avem mult curaj, sã ne luptãm cu autoritãţile, să le explicăm clienţilor; trebuia sã ajungem la un standard pe care ni l-am propus. În momentul în care noi am început aceastã activitate, legislaţia necesarã aproape cã nu exista. A trebuit sã aşteptãm sã aparã o legislaţie conformă standardelor ridicate ale Uniunii Europene. În prezent avem un suport legal care sã ne permitã sã ne desfãşurãm activitatea în condiţii normale.
R: Dacă în momentul acesta ar veni un client la dumneavoastră, cum i-aţi descrie serviciile pe care le oferiţi?
LN: Noi facem atât înhumãri de animale, cât şi incinerarea acestora. Pentru înhumãri, oferim
servicii similare celor destinate oamenilor: concesionarea unui loc, o taxã de întreţinere anualã pe care o plãteşte deţinãtorul locului. De asemenea, oferim o gamã variatã de accesorii, în funcţie de solicitãrile clienţilor. Pentru serviciul de incinerare, oferim atât incinerãri colective, cât şi individuale, ultimele fiind preferate de majoritatea clienţilor.
R: Iniţiativa dumneavoastră pare, cel puţin pentru cei care nu sunt în temă, una “de lux”. Cine are acces la aceastã ofertã?
LN: Am încercat sã oferim nişte servicii la îndemâna oricui, gândindu-ne cã sunt şi pensionari care fac un efort să-şi aducă animalul aici. Oferim şi posibilitatea plãţii în rate; avem de asemenea, o ofertã de prearanjament, conform cãreia clienţii pot veni încã din timpul vieţii animalului sã facã un contract, sã stabileascã unele preferinţe pentru momentul când, dupã moarte, animalul de companie va fi înhumat sau incinerat.
Pentru partea de înhumarea avem mai multe pachete de servicii, al căror cost mediu (în funcţie de mărimea animalului) este de 2 500 000 lei. Taxa de întreţinere anuală este de 900 000 lei, iar accesoriile (plăci comemorative etc.) pornesc de la suma de 300 000 lei şi ajung până la 2 000 000 lei.
Un alt amănunt semnificativ este acela că aceste locuri de înmormântare sunt concesionate pe o perioadă determinată de achitarea taxei anuale pentru întreţinerea locului, ele putând fi transmise din generaţie în generaţie.
R: Cimitirele pentru animale nu ţin, de obicei, cont de rasă…
LN: Nici al nostru nu face excepţie.
R: Ce animale sunt înmormântate la dumneavoastră?
LN: Ponderea cea mai mare este dată de câini şi de pisici. Urmează apoi şi alte animale de talie mai mică, din diverse rase. Avem clienţi care vin atât din Bucureşti, din provincie şi chiar din ţările vecine.
R: Cum aţi încheia mica noastră discuţie?
LN: Optimist, spunând că a aduce animalul companie la un cimitir special este, până la urmă, un omagiu adus celui care ne-a bucurat pe parcursul vieţii sale. www.raiulanimamelor.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!