ARAD. Te-ai săturat de o grădină gri de toamna și până primăvara, în pofida investițiilor pe care le faci în spațiul tău verde din fața sau spatele casei? Ți-ai pierdut încrederea că vei avea o grădină verde și iarna și dai vina pe clima din Arad pentru că nimic nu arată ca în revistele de specialitate? Lucrurile se pot schimba, ne asigură reprezentanții Universului Verde, firmă care se ocupă tocmai de grădini. Iar dacă ţi-ai pus în cap că acesta este anul schimbărilor, momentul e numai bun: după o vară lungă, cu temperaturi ridicate până acum, săptămânile care vin sunt numai bune pentru a modifica grădinile sau a crea unele noi, pentru a muta plantele dintr-o parte în alta, sau a monta gazonul.
„Acum este momentul ideal, pentru că temperaturile nu sunt nici prea ridicate, nici prea scăzute, pentru a restructura o grădină, pentru a face o grădină nouă, pentru a face un sistem de irigații, ca mai apoi să poți să însămânțezi noul gazon, sau pentru a monta un gazon rulou, pentru a planta viță de vie sau pomi fructiferi, butaşi de trandafiri sau orice alte plante. Acum este momentul în care se fac aceste lucrări, moment ideal care va ține încă vreo trei săptămâni”, ne spune Claudia Precup, reprezentantul firmei Universul Verde.
Greșeli arădene
De ani buni activă în domeniu, Claudia Precup ne-a destăinuit și care sunt greșelile arădenilor atunci când vine vorba de grădina pe timp de iarnă și spune că le recomandă arădenilor să planteze plante care rămân verzi toată iarna măcar pe jumătate din suprafață.
„Acesta cred că e marele neajuns al grădinilor din România și în speță, a celor din Arad, pe care le văd: faptul că suntem foarte mult axați pe plante care iarna își pierd frunzele. În acest caz, rămânem iarna cu niște bețe și cu un gard gri. Care nu arată frumos. Ar trebui să învățăm că putem plata și altceva decât tuia. Există multe plante care rămân verzi și iarna, nu doar tuia. Un exemplu ar fi Magnolia grandiflora, care este o tufă mare, care face flori mari în primăvară, dar care îşi păstrează frunzele verzi şi iarna, care arată ca un pom, care poate creşte până la cinci sau şase metri, dar pe care o poţi opri din creştere, prin tundere. Mai există, de pildă, şi leylandi, un fel de gard viu care merge bine la noi. Creşte cam jumătate de metru înălţime în fiecare an, cu condiţia să aibă umiditate şi tratamente fitosanitare. Rămâne verde iarna şi creşte până la cinci, şase metri înălţime dacă îl laşi. Arată mult mai bine decât tuia şi peste zece ani. Avem fotynia, o tufă care rămâne verde iarna și care are o creștere destul de bună. Crește cam jumătate de metru înălțime, primăvara dă lăstari roșii – vișinii care se transformă în verde înspre toamnă, iar, în plus, se pretează foarte bine la tundere. Un tuia în formă de spirală și alte plante care rămân verzi, pe care le avem pe stoc, pot face din grădina ta un spaţiu verde chiar şi iarna. Doar așa reușești să obții o grădină vie”, ne-a destăinuit Claudia Precup.
Şi dacă eşti pierdut în acest univers, al plantelor care pot rămâne verzi şi pe timp de iarnă, nu e nici o problemă căci, potrivit administratorul societăţii, aici există personal care te poate îndruma. Nu trebuie decât să spui ce îţi doreşti şi vei primi sfaturile cele mai bune pentru a avea o grădină aşa cum ţi-o visezi (chiar şi atunci când nu ai o idee clară despre ceea ce ți-ar plăcea sau ce soi efectiv ți-ai dori).
„Cred că ar fi important ca românii să învețe că într-o grădină e bine să ai și flori de sezon și flori perene și tufe sau plante care rămân verzi iarna, în aşa fel încât niciodată să nu ai o grădină moartă”, este de părere Claudia Precup.
Prost cu întreținerea
Dacă la capitolul sfaturi arădenii au început să îmbrățișeze atitudinea occidentală (nu te poți pricepe chiar la toate n.r.) iar schimbarea se simte deja și pe piața din Arad, căci tot mai mulți vin și întreabă la firmă despre ce ar trebui plantat şi când, la capitolul întreținerea curţilor, lucrurile au încă mult de suferit.
„Foarte puţină lume cunoaşte, însă, faptul că o grădină este vie, în sensul că are nevoie de îngrijiri şi tratamente. Aşa cum are nevoie de apă, nici foarte multă, nici foarte puţină, aşa are nevoie şi de tratamente fitosanitare, pe care noi nu le comercializăm, dar ştim să-i îndrumăm pe clienţi înspre firmele care se ocupă de aşa ceva. Foarte mulţi îşi creează ideea că dacă planta este frumoasă la plantare, aşa o să rămână veşnic. Din păcate, nu se întâmplă aşa, pentru că vântul şi păsările poartă bolile dintr-o parte în alta. Tratamente fitosanitare la nivel naţional nu se mai prea fac, iar alternanţa de temperatură care e destul de mare favorizează sporirea dăunătorilor şi a ciupercilor. E de ajuns să îţi intre o ciupercă în grădină şi să îţi distrugă munca de trei, patru ani, într-o lună, două”, detaliază problema responsabilul societăţii.
Examenul săptămânal
„Eu tot timpul le spun cumpărătorilor că dacă vedeţi că o plantă îşi pierde frunza în timpul anului, i se îngălbenesc frunzele, se răsucesc pe interior, îi apar pete sau găuri, arată altfel decât înainte, luaţi imediat mostre de frunze, mergeţi cu ele la laborator să li se facă analize, să vi se spună exact ce boală au şi cu ce se tratează aceasta. Durează zece minute să îţi pună o frunză la microscop şi să îţi spună ce are. Există foarte multe tipuri de boli la plante, ca la om. Nu poţi face o listă întreagă cu toate bolile pe care aceste plante ar putea să le facă. Dar, ideea este că, în momentul în care vezi că planta îşi schimbă culoarea sau manifestarea, acționezi cât mai repede”, spune Claudia Precup.
Și irigațiile
Un alt secret fără de care, însă, grădina ta va fi pe mai departe moartă stă în sistemul de irigații, o investiție care, potrivit Claudiei Precup, „te pune la început pe gânduri, dar îţi va oferi o grădină sănătoasă de-a lungul timpului”. Care e diferența dintre un sistem de irigații și udatul cu furtunul, cum se proiectează acesta și ce rezultate vei obține, toate acestea le poți afla de la sediul societății, situat lângă intrarea principală la Piața Obor.
Inspecţia săptămânală
Cât timp îţi fură din zi o grădină pentru a deveni frumoasă? Destul de mult dacă ții la ea, căci trebuie să o inspectezi săptămânal, să faci câte patru, cinci tratamente pe sezon, gazonul trebuie tăiat o dată pe săptămână, pentru că altfel se îngălbeneşte la rădăcină și rămâi cu un gazon uscat etc. Pe moment, însă, există o lipsă de cunoştinţe a publicului arădean în ceea ce priveşte întreţinutul grădinii. Ideea preconcepută că pentru o grădină e nevoie doar de apă iar tratamentele fitonsanitare preventive nu ar fi o chestiune obligatorie. Dacă chiar vrei să ai o grădină de revistă, dă o fugă la Universul Verde pentru sfaturi şi pentru câteva plante care îţi vor rămâne verzi chiar şi sub zăpadă. În scurt timp, dacă îţi iubeşti spaţiul tău verde şi dacă asculţi sfaturile primite de la specialiştii de aici, grădina ta va fi de poveşte, iar întreţinutul ei se va transforma într-o meserie iar, mai apoi, în artă. Căci, după cum spune Claudia Precup, „e o meserie pe care dacă o faci din plăcere devine o artă”.
„Acum e momentul să-ți creezi grădina în așa fel încât iarna când te uiți pe fereastră să vezi ceva verde”- Claudia Precup
Citiți principiile noastre de moderare aici!