Suntem în fața unui moment fericit, care nu le e dat să-l trăiască prea multor ziare sau redacții din România. Va fi greu să ne ajungă cineva din urmă, în anii aceștia în care presa tipărită moare în fiecare zi câte un pic. Va fi greu să ne depășească cineva. Va fi greu ca alții să sufle cu entuziasm peste atâtea lumânări aprinse festiv. E greu chiar și să refaci istoria celor 9.000 de numere, să străbați fără să ridici din sprânceană, așa cum am făcut eu, cele opt numere care au marcat fiecare câte o mie de ediții tipărite, fără să fii exigent, fără să crezi că se putea mai bine de fiecare dată, fără să fii convins că trebuia mai mult, mult mai mult, în fiecare număr, fără să-ți fi dorit să fi ajuns mai departe.
E posibil ca și momentele fericite să nu reziste unui examen riguros? Posibil. Pentru că azi, pe când numărul 9.000 se îndreaptă vertiginos cu tot tăvălugul lui de realizări și nemulțumiri spre mine, îmi vine să fac un bilanț al tuturor greșelilor, al tuturor omisiunilor, știrilor ratate, convingerilor îndoielnice. Al tuturor momentelor în care ziarul nu a ajuns la timp, în care poștașul sau remizierul a uitat să pună Jurnal arădean în cutia poștală a abonaților fideli, în care am grăbit întâlnirile cu cititorii fideli pentru că eram convinsă că nu mai am timp pentru alte treburi importante, în care m-am uitat disperată și obosită spre ușa pe care a intrat un alt arădean timorat, dar cu speranța sclipind în ochi că noi, doar noi, îl vom ajuta, atunci când toți ceilalți l-au refuzat, al clipelor în care m-am văzut nevoită să le spun celor care și-au pus speranța în noi că nici noi nu vom face minuni pentru ei, al dăților în care am ridicat tonul la cei care au bătut la ușa noastră.
Un bilanț al zilelor în care am crezut că suntem cei mai buni de aici, al anilor de acum în care am crezut că locul IV la nivel național în lumea ziarelor cu tiraj cotidian (după Click, Libertatea, Lumina) nu e doar o conjunctură, ci e rodul eforturilor noastre, al lunilor în care nu ne-am implicat destul pentru a schimba mersul greșit al lucrurilor, al anilor în care nu am lovit feroce în toți cei care încalcă legea, cea reglementată de stat, dar și cea a bunului simț, al orelor în care ne-am pierdut speranța, entuziasmul, rolul, menirea, al momentelor în care, ca și ceilalți, prea mulți, am fost convinși că legile funcționează pentru cine se teme de ele, nu pentru cine le încalcă. Al momentelor în care ar fi trebuit să ne legăm cu lanțuri de adevăr și să nu plecăm niciodată acasă.
Pentru toate acestea și pentru multe altele, mult mai multe, ne cerem scuze. Scuze că nu suntem pe măsura așteptărilor celor care mai au încă așteptări de la presă, ale celor care și-au pierdut deja speranța în mass-media, poate și din cauza noastră, pentru că i-am dezamăgit, ale celor care nu au crezut niciodată în presă și presari, pentru că nu am reușit să-i convingem nicicând.
Ne cerem scuze pentru că poate am purtat războaie greșite și că n-am început cele mai grele dintre războaie fiindcă ne-a fost teamă că nu le vom câștiga niciodată, pentru că am încercat să ne aliniem noilor tendițe, în loc să încercăm să trasăm noi coordonatele, pentru că ne-am luptat poate prea mult cu internetul și cu frivolitatea vremurilor on-line fără să ne legăm definitiv sufletul de mirosul uluitor al ziarului tipărit, convinși poate uneori că ziarul de ieri e cel mai vechi lucru din lume.
Dar, dincolo de această extrem de dureroasă introspecție, scrisă cu sufletul pe jumătate frânt, rămân pe mai departe minunile noastre: cei peste 9.000 de cititori care zilnic așteaptă să citească, cuvânt după cuvânt, știrile noastre, care lună de lună își fac abonament la ziar, care nu ne-au abandonat niciodată, mama și tatăl nostru, victima și călăul nostru. Eroii noștri care încă mai cred în noi și în minunata presă scrisă. Mulțumim.
Și mai rămân, desigur, și subiecții noștri, fără de care povestea n-ar merge mai departe, cei care fac ping-pong cu viețile noastre, cu speranțele noastre, cu istoria noastră, cu viitorul nostru, dictatorii fără de care nici noi, nici dumneavoastră nu știm să trăim. Mulțumim.
Și, mai sunt, desigur, cei fără de care azi n-aș fi scris textul acesta, fără de care noi, Jurnal arădean, n-am fi marcat azi cele 9.000 de numere așa cum putem mai bine, fără de care ziaristica din Arad n-ar fi fost nici pe departe nici măcar ceea ce e azi, acum, aşa blamată cum e ea. Mulțumim, dragii noștri colegi și foști colegi.
Trimite articolul
XPatetic textul. Propun o schimbare radicală, începând chiar cu denumirea gazetei în “Arad Times”!
Felicitări și la cât mai multe ediții și de acum înainte!
Frumos text. Bravo și felicitări redactiei
-
Frumos textul, frumoasă autoarea!
Prea multe lamentari in text si prea plictisitor…mi-am pierdut repede interesul sa-l citesc dar totusi am facut un efort si l-am citit pana la capat. Prea se vrea o lauda de sine ascunsa printre randuri…
Decât Adriana Barbu mai bine Adriana Bahmuțeanu.
Ce???
adica asta e un cotidian pentru mortii-vii? (adica pupincuristii comunisti nostalgici a regimului care a murit)?
care nu stiu ce-i aia digital, care nu stiu/nu vor/nu pot sa o invete?
adica mortii-vii care inca umbla, care nu erau in stare sa isi schimbe viata dupa 90, si pe care ii vedem zilnic cu fetele slutite de dezamagirea prabusirii fostului regim, au pretentii ca cineva de sus sa le dea in palma intinsa?
No, democratia si capitalismul (capitalul) administratia ti-l pune pe tava, iar tu mergi si ti-l iei.
in democratie si in capitalism ai drepturi! (si obligatii binenteles caci nici haiducie nu e)
Dar nu poti sa stai cu palma intinsa si fata slutita sa astepti sa iti dea cineva de sus acel “mai bine”
MERGE-TI SI LUATIV-IL SINGUR! EXPIRATIILOR!
9000?
9000 de copaci au fost taiati probabil pentru a fi tipariti cotidianele voastre!
9000 de puieti ar trebui sa replantati atunci ca sa restabiliti echilibrul naturii.
-
baietzasule ,plin de semnul exclamarii si al intrebarii!
Vezi ca tu confunzi democratia si capitalismul cu aristocratia si cu privilegiile!
Nu intotdeauna unde se practica,capitalismul, este si democratie, precum nu intotdeauna unde se practica comunismul ,nu este democratie!
Ar fi bine sa mai studiezi,ca sa descoperi ca exista si democratie comunista precum exista si capitalism autocratic!
Semnalul: Acolo unde oamenii o dus bine si e bunastare, acolo unde este dezvoltare si maretie nationala, acolo trebuie sa tintim, acolo este bine PENTRU TARA SI PENTRU NOI TOTI!
-
Nu confund nimic!
In orice stat de drept, administratie iti pune unelte la dispozitie cu care apoi mergi si iti faci viata!Batranii, saraciile si indemnizatii, asteapta sa primeasca de sus ca pe vremea aceea!
Nu mai e nici o aristocratie, sau oligarhie sau cum vrei sa o numesti, e vorba pana la urma de saracie mintala. PROSTI! DAR MULTI!
Din pacate in epoca aialalta, PROSTII ASTIA, cu desteptii primeau la fel!
Ei, in epoca asta, se face o oarecare discriminare, justa!
Desteptii sa traiasca bine!
Prostii sa moara de foame!
-
Cu toate imperfectiunile lui Jurnalul si Aradon sunt parte din viata noastra a aradenilor. Felicitari , si sa ne auzim la a 18000-a aniversare. Cafeaua de dimineata n-ar fi asa buna fara Jurnalul aradean.
DCĂ ați elimina din paginile voastre gunoaiele de bâlciu, botoș și oligofrenul de glad,precum și scursura de falkă ar fi OK.
P.S. Daca ați angaja și ziariști profesioniști ar fi .SUPER. Să auzim de bine.
Felicitari ! Scrisul Adrianei este inconfundabil 🙂