Mai se spune că toţi au fost corupţi. Sunt, poate, adevăruri parţiale, dar a le generaliza e periculos. Pentru că am accepta că actuala guvernare nu are cu cine să fie înlocuită. Am cădea în ipostaza fatalistului, care nu mai are speranţă şi care crede că nici nu mai are pentru ce să meargă la vot – că toţi sunt o apă şi un pământ! Ar fi o mare pierdere pentru cultura democraţiei – în care şi aşa suntem precari. Cu atâtea dictaturi şi regimuri confuze am avut, nici nu am fi putut, ca popor, să învăţăm să spunem NU!
Nu toate guvernările au fost catastrofale. Guvernarea PDSR din anii 1992-1996 a fost ezitantă. Asta şi din cauza lui Ion Iliescu, un preşedinte care s-a deşteptat greu şi s-a adaptat şi mai greu schimărilor. Dar Văcăroiu a fost totuşi un premier, a simţit pulsul economiei. Cât de bună a fost acea guvernare s-a văzut când a venit CDR, cu PD şi cu UDMR la putere. Atunci ne-am prăbuşit economic şi au murit multe firme. Cei 15.000 de specialişti, pe care îi promitea PNŢCD înainte de alegeri, nu au existat decât pe liste. Cine mai ştie astăzi de Radu Vasile, de Mircea Ciumara? Victor Ciorbea apare la talk-show-uri şi e caraghios.
A venit apoi guvernare Năstase, în care România a început să se dezmorţească. Am intrat în NATO, am făcut paşi spre Uniunea Europeană. Românii au început să trăiască bine. A urmat guvernarea lui Tăriceanu, care a continuat creşterea economică. PNL fiind susţinut, vreme de doi ani, de PSD. Dezastrul a venit abia de când PD-L a luat puterea. Democrat-liberalii, nedefiniţi doctrinar, care au schimbat direcţia de la stânga la dreapta într-o noapte, pun insuccesul guvernării pe seama crizei mondiale! Nu e aşa. PD, azi PD-L, şi-a legat numele de două guvernări catastrofale – cea din anii 1996-2000 şi ce de acum! E întâmplător? Poate da, poate nu. Oricum, corupţia nu a atins asemenea standarde, niciodată, după 1989. Democrat liberalii invocă preţul mic la care s-a vândut Sidex Galaţi. Noi putem invoca dispariţia flotei comerciale, care era una puternică. Putem demonstra incompetenţa unui preşedinte, Traian Băsescu, reamintind cât s-a opus construcţiei de autostrăzi în România.
Tristan Mihuta
Citiți principiile noastre de moderare aici!