Cei mai mulți dintre noi, din lipsă de timp dimineața, nu acordăm importanță acestei mese, considerată a fi cea mai importantă din zi. Nu sunt de acord că trebuie să mâncăm când nici nu ne-am trezit bine, însă, în prima oră de la trezire, ar fi bine să servim prima masă a zilei. Fără energia adusă de alimente în intervalul 7,00-9,00 sigur nu o să rezistăm până la prânz, iar pe la 11.00, cel mai târziu, ne va „lovi” foamea și, cu siguranță, vom recurge la ceva nesănătos (o bucată de ciocolată, napolitane, snacksuri etc.).
După ore bune în care corpul s-a odihnit, dimineața este momentul potrivit să-l reîncărcăm cu energie, de altfel, „breakfast”-ul din engleză însemnând „break” – pauză, întrerupere, iar „fast”- post, adică „întreruperea perioadei de post din timpul nopții”. Masa de dimineață oferă și necesarul de glucoză creierului (cel mai mare consumator de glucoză), fiind, astfel, o masă indispensabilă creierului pentru a funcționa normal.
Foarte multe persoane, atunci când își propun să slăbească, limitează numărul de calorii și încep exact cu micul dejun pentru ca seara să nu reziste tentației și să golească frigiderul. Și atunci când ne dorim să slăbim, micul dejun este important, în primul rând, pentru buna funcționare a organismului. Precum o mașină care pornește la drum dacă are combustibil, așa şi organismul nostru are nevoie de resurse care să îi asigure o funcționare optimă.
Omiterea micului dejun poate duce și la scăderea glicemiei, care are, ca primă manisfestare, apariția senzației de foame şi, de cele mai multe ori, lipsa controlului în ceea ce privește alimentele pe care le consumăm. Și de aici consumul produselor bogate în zahăr și grăsimi nu este decât un pas.
Între alimentele pe care le consumăm ar fi bine să existe un echilibru, să îi asigurăm organismului elemente nutritive de calitate (carbohidrați „buni”, fibre, proteine, grăsimi sănătoase). Aș trece pe listă fructele (carbohidrați şi fibre), ouăle (proteine), semințele și nucile (proteine și grăsimi), cereale integrale (carbohidrați și fibre), legume (carbohidrați), produse lactate cu un conținut moderat de grăsimi.
Să nu uităm de alimentele de care trebuie să ne ferim la micul dejun. În primul rând dulciurile sub orice formă și produsele de patiserie, adică zahăr, grăsimi și calorii, care, știm foarte bine, nu țin de foame și ne măresc și mai mult pofta de alimente nesănătoase.
„Fără energia adusă de alimente în intervalul 7,00-9,00 sigur nu o să rezistăm până la prânz”
Citiți principiile noastre de moderare aici!