Inevitabilul s-a produs. Pandemia de coronavirus care a afectat trei sferturi dintre ţările lumii şi a provocat cea mai mare criză din istoria sportului a atras decizii drastice, de neimagnat în urmă cu o lună de zile. Pentru că nimic nu are valoare mai mare ca viaţa. Cum elocvent este comparată de autorul de citate David Luceac: „Viaţa este un campionat, ieşim dintr-un cerc al existenţei şi păşim în altul, ceva mai mare, cu alte provocări pe care, precum în primul, trebuie să le ducem la bun sfârşit pentru a ne continua experienţa noastră de viaţă”.
Mai marii sportului rege, fotbalul, au luat o hotărâre pentru istorie: Euro 2020 devine Euro 2021. Ceea ce s-a dorit a fi un turneu special, care să sărbătorească 60 de ani de la primul Campionat European, cel dintâi prevăzut a avea loc în 12 oraşe din tot atâtea ţări – Amsterdam (Olanda), Baku (Azerdbaidjan), Bilbao (Spania), București (România), Budapesta (Ungaria), Copenhaga (Danemarca), Dublin (Irlanda), Glasgow (Scoția), Londra (Anglia), Munchen (Germania), Roma (Italia) şi St. Petersburg (Rusia) – a fost împins pentru perioada 11 iunie-11 iulie 2021. Nu contează pierderile estimate la 300 milioane euro, decizia vine în sprijinul tuturor, practicanţi şi privitori, deopotrivă, președintele forului continental, Aleksander Ceferin punctând: „Fotbalul reprezintă o importantă forță în societate. Gândul de a sărbători un festival paneuropean cu stadioanele goale, cu zone dedicate fanilor pustii, în vreme ce întreg continentul se află în izolare, este unul trist, pe care nu l-am putut accepta la aniversarea de 60 de ani a competiției”.
UEFA nu a luat doar decizia de a amâna cu un an Euro 2020, ci s-a gândit şi la competiţiile inter-cluburi. Funcţie de data reluării activităţii fotbalistice în cele 55 de ţări afectate de COVID-19, se va comprima programul, cu jocuri de Champions League şi Europa League disputate chiar şi în week-end, finalele fiind şi ele reprogramate: 27 iunie (Istanbul), respectiv, 24 iunie (Gdansk).
Măsuri luate pentru că fotbalul fără spectatori nu îşi are sensul, iar efectele devastatoare ale virusului ucigaş îi determină pe oameni să lupte pentru viaţa lor, sportul şi celelalte plăceri trecând în plan secund. Precum bine puncta scriitoarea americană Rita Mae Brown: „Orice decizie, chiar şi una greşită, generează un sentiment de pace”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!