S-a întâmplat, zilele trecute, la Lipova, unde Viorica Dăncilă a fost întâmpinată cu mesaje gen: „Dumbăcilă, dă-ne a ta ştampilă. Demisia!”, „Ne-am săturat de corupţie şi prostie, vrem o altă Românie” sau „Deşteaptă-te române şi ieşi la vot. 26 mai”.
Pertinentă este doar decizia de a-i pune absenţi nemotivaţi de la cursuri pe elevii care au participat la protestul de la Lipova. Unul anti-PSD şi neautorizat legal, cum a ţinut să sublinieze inspectorul şcolar general adjunct, avansat politic, peste noapte, din nou, numărul unu la şefia învăţământului arădean. Cei opt elevi au avut ghinionul de a fi identificaţi, dintr-un grup mai numeros, de directorul Liceului „Atanasie Marienescu”, trimis de urgenţă de madam Stoenescu să elimine din drumul prim-ministrului factorii perturbatori. Probabil din servilism, acesta nu a ezitat să-i ameninţe pe protestatari cu ….repercusiuni la Bacalaureat. Strigător la cer! La fel ca şi postarea de pe Facebook a numitei politic Stoenescu, care a ţinut să sublinieze că legislaţia românească interzice clar şi fără echivoc politica în şcoală. Situaţie ce ne aduce aminte de vorbele scriitorului de aforisme, Vasile Ghica: „În politică, orice gloabă îşi poate da aere de pur-sânge”. Mai ales dacă are în spate pe cineva…
Dezastrul din învăţământ este datorat tocmai clasei politice. Numiţi în fruntea inspectoratelor de cei care se perindă la putere, nu fac nimic pentru binele elevilor, ci doar pentru clientela de partid. Îşi împart funcţii, privilegii, se acoperă între ei, ajungându-se în situaţia ca unii profesori, instabili psihic, să se creadă pe post de Dumnezeu, jucându-se cu soarta unor suflete. Nu te meditezi la mine, peste programul şcolar, am eu grijă să te termin, să te duc până în situaţia de a părăsi liceul. Se întâmplă în şcolile arădene. Unde părinţii scot bani din buzunare pentru tot şi toate. De la amenajări de săli de clasă, până la banala hârtie igienică. În condiţiile în care (ne) minţim că învăţământul este gratuit.
Şi-atunci cum să nu faci trimitere la vorbele pline de înţelepciune ale medicului Marin Voiculescu, membru al Academiei Române: „Educaţia ţine şi de simţ, şi de bunul simţ. Mult mai bine-ar fi, se înţelege, bunul simţ de-ar ţine loc de lege. Tocmai de aceea, bunul simţ n-o fi având plural”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!