Numai că preşedintele Camerei Comunelor, Andrea Leadsom, este în contradicţie de idei cu premierul Theresa May pe tema acordului negociat la Bruxelles de aceasta din urmă. Timp de 18 luni. Un acord pe Brexit care i-a determinat pe doi miniştri din cabinetul britanic să demisioneze. Şi pe deputaţi să-l respingă. În două rânduri. Care se călăuzesc după citatul scriitorului american Isaac Asimov, considerat un maestru al geniului science-fiction: „Pentru a lua decizii înţelepte trebuie să ţinem cont de lume aşa cum este ea acum, dar şi de cum va fi în viitor”.
Premierul britanic a încercat şi a treia oară, dar o lege veche de 400 de ani spune că acordul trebuie modificat pe fond înainte de a fi, din nou, supus la vot. Aflat între „ciocan şi nicovală”, Guvernul de la Londra vrea să solicite o amânare a ieşirii din Uniunea Europeană. Şi, probabil, o va obţine, marile puteri europene fiind decise să încheie acordul cu Marea Britanie. Unul care numără 585 de pagini. Cu drepturi şi obligaţii. Pentru parafarea „divorţului” stabilit prin Referendum pe 23 iunie 2016. „La mustaţă”, cu 52% din opţiunile celor prezenţi la vot.
Cel mai important angajament pe care britanicii trebuie să-l respecte este dreptul cetăţenilor din statele UE de a lucra, studia şi a se alătura familiilor stabilite în Regat. Punct de maxim interes pentru ţara noastră, în Marea Britanie fiind înregistraţi 328.000 de români care lucrează cu forme legale. Dar, potrivit estimărilor, numărul acestora depăşeşte jumătate de milion, România fiind a treia comunitate europeană după Polonia şi Irlanda ca număr de cetăţeni pe tărâm britanic. Obligatorie este şi o perioadă de tranziţie de 21 luni pentru derularea unor negocieri comerciale, iar peste toate, „nota de plată” se ridică la 39 miliarde de lire sterline.
În tot acest timp, britanicii par a da înapoi, sondaje de opinie de ultimă oră arătând că peste 55% dintre intervievaţi regretă ieşirea din UE. Semn că şi-au adus aminte de vorbele scriitoarei americane Martha Stewart: „Nu lua niciodată o decizie importantă fără să îţi iei timpul de gândire de rigoare”, Iar „jocurile” sunt departe de a fi făcute!
Citiți principiile noastre de moderare aici!