Aşa s-a născut Referendumul pentru Justiţie, prin care şeful statului dă şah Guvernului. Curtea Constituţională, aşa PSD-izată cum este, n-a avut încotro şi a admis dreptul Preşedintelui de a organiza referendum în orice zi, inclusiv în ziua alegerilor europarlamentare, situaţie deloc pe placul lui Dragnea. Care, în replică, a ameninţat cu organizarea de secţii de votare separate.
Cele două teme mari şi late ale Referendumului de pe 26 mai sunt: interzicerea amnistiei și grațierii pentru corupți și interzicerea adoptării de către Guvern a Ordonanțelor de Urgență în domenii sensibile, precum legislația penală și organizarea sistemului judiciar. Există argumente pro şi contra acestei iniţiative. Depinde de ce parte a baricadei politice te situezi. Preşedintele Johannis susţine că demersul său era inevitabil, câtă vreme Partidul Social Democrat modifică legile în favoarea infractorilor, tagmă care numără inclusiv membrii ai PSD, printre care chiar preşedintele partidului, Liviu Dragnea. Acesta din urmă nu a rămas dator, vorbind despre manipulare şi înşelătorie politică. Dar şi o plângere pe numele preşedintelui pentru înaltă trădare.
Cert este că Referendumul a intrat în linie dreaptă. Important este însă ca, dacă referendumul trece, să aibă și finalitate. Pentru că în memoria tuturor a rămas Referendumul din 2009, când Traian Băsescu a comasat primul tur al alegerilor prezidențiale cu interogarea electoratului privind un Parlament unicameral, cu 300 de membri. Peste 80% dintre cei care au votat au spus atunci da, însă niciodată nu a fost aplicată propunerea. Și asta pentru că orice lege sau modificare a Constituției trebuie să fie validată de Parlament, acolo unde este nevoie de o majoritate politică puternică. Aceasta pare să fie problema și de data aceasta. Pe lângă cea a prezenței la vot. Până acum, la alegerile europarlamentare nu au mers la urne mai mult de 30% din alegători. Iar pentru ca un referendum să fie validat, trebuie să voteze exact 30% din numărul total al celor cu drept de vot.
Nădăjduim să nu se întâmple precum la Referendumul pentru Familie, când s-au aruncat pe geam 21,5 milioane de euro şi să fim nevoiţi să ne amintim de vorbele aforistului şi scriitorului de literatură SF, Victor Martin: „Am organizat acest referendum pentru a vedea dacă sunteţi de acord cu organizarea lui”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!