Din păcate, tot mai mulţi români nu pun preţ pe cea mai importantă bogăţie: sănătatea! O statistică la nivel naţional ne arată cifre alarmante: 10% din şcolari sunt supraponderali, peste 25% din elevi au scutire de la ora de educaţie fizică şi sport şi peste 40% nu practică nici o activitate sportivă. În Arad, conform datelor primite de la Paul Barta, inspector de specialitate în cadrul ISJ, în anul şcolar 2017-2018, am avut un număr de 1.137 elevi scutiţi de sport, cei mai mulţi la liceu (657). Majoritatea, printr-o simplă adeverinţă de la medicul de familie, întrucât nu mai există obligativitatea primirii avizului de la medicul specialist. Trist e că cei mai mulţi dintre aceştia nu au probleme de sănătate care să-i împiedice să facă sport. Preferă să rămână „cocoloşiţi” de nişte părinţi (i)responsabili, în spatele unei false teorii că odrasla lor se îmbolnăveşte, transpirând la ora de sport. Cu o astfel de mentalitate, riscăm să devenim o naţie care să bată recordul la femei care au uitat de ele şi bărbaţi cu burtă, care trăiesc o viaţă sedentară, fiind „modele” negative pentru ai lor copii.
„Trăiesc pentru sport, sper să urc, să nu mă opresc aici. Nu este uşor, va trebui să muncesc mai mult, pentru că vreau să ajung şi să mă menţin acolo sus, în top” – spunea, la începutul carierei, Simona Halep, o sportivă aflată azi pe buzele tuturor românilor. Şi care n-ar fi ajuns aici dacă ar fi avut scutire medicală de la ora de educaţie fizică şi sport.
Vă propun, dragi părinţi, care vă „protejaţi” copilul – în închipuirea dumneavoastră – să reflectaţi puţin. Aveţi nevoie de o schimbare fundamentală în atitudine şi gândire. Pentru sănătatea şi viitorul copiilor dvs. Nu uitaţi că sportul, uneori, este mai important decât orice minune a medicinii. Meditaţi la vorbele lui Hipocrate: „Sănătatea este o comoară pe care puţini ştiu să o preţuiască, deşi aproape toţi se nasc cu ea”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!