Ţepele din Piaţa Victoriei au excitat teribil electoratul, care nu a mai avut ochi decât pentru justiţiarul Băsescu. Astăzi, e limpede că totul a fost amăgire, diversiune, momeală aruncată celor naivi. Şi povestea s-a repetat iar românii nu au învăţat decât târziu să deosebească între adevăr şi minciună, între onestitate şi înşelăciune, între gândul cel bun şi gândul cel viclean.
Acum, când românii s-au dezmeticit, când electoratul a văzut adevărată faţă a preşedintelui în care a investit atâtea speranţe, Traian Băsescu trăieşte doar pentru a găsi alte teme pretabile unor demersuri diversioniste. Şi nu pierde vremea. A şi ieşit la drumul mare cu două poveşti despre reformarea statului – una este modificarea Constituţiei, alta este reorganizarea administrativ-teritorială. Ce urmăreşte, de fapt, preşedintele Băsescu, prin lansarea acestor teme? Cu siguranţă, să ne arunce în ceaţă. Să nu mai vedem dezastrul din preajmă şi să ne lansăm în „discuţii bizantine”, asemenea călugărilor care, în vreme ce flamura lui Mahomed era înfiptă pe zidurile Constantinopolului (1453), încă mai dezbăteau dacă slujba religioasă să se oficieze în limba latină sau în limba greacă. Altfel spus, preşedintele ne abureşte şi ne împinge spre discuţii sterile.
Încă o dată, cu ce scop? Unii spun că ar dori căderea Guvernului Boc şi organizarea de alegeri anticipate. Alţii, dimpotrivă, cred că se vrea amânarea alegerilor. Cine ar avea de câştigat de aici? „Preşedintele. În momentul în care se întâmplă să se amâne alegerile, vă daţi seama ce temă bună are preşedintele pentru a participa la campanie şi să spună «urâţii ăştia, parlamentarii, cei 322, n-au vrut noua Constituţie, n-au vrut noua împărţire administrativ-teritorială, n-au vrut modernizarea României». O campanie cum scrie la carte. Nu s-a mai întâmplat? Nu ţineţi cumva minte? Dacă e o reţetă experimentată deja…”, ne luminează deputatul UDMR Lakaos Peter. Şi cred că are dreptate.
tristan.mihuta@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!