După a doua închidere a instituțiilor de cultură, acestea au încercat să se reprofileze, să se reorienteze. În alte orașe din țară s-a lansat un „trend” al spectacolelor puse în scenă cu sala goală, dar transmise live, online, către public.
Cu chiu, cu vai, instituțiile de cultură din Arad și-au unit și ele forțele – și-așa sleite – și au creat o pagină de Facebook și un cont de Youtube pe care au decis să transmită publicului spectacole live. Filarmonica a transmis concerte simfonice, Teatrul a transmis spectacole, Centrul Municipal de Cultură concerte dedicate iernii sau spectacole pentru copii. Sincer, când i-am văzut că lansează proiectul, m-am minunat. După lansare au fost transmise câteva concerte și spectacole de teatru. Minunea, însă, n-a ținut mult. A avut grijă Comitetul Local pentru Situații de Urgență să nu țină mult. Cine este acest comitet voi menționa la final.
Ce a zis comitetul? Că „Organizarea și desfășurarea activității, cu public sau FĂRĂ PUBLIC, în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau de concerte, a spectacolelor de tip drive-in, a concertelor, spectacolelor, festivalurilor publice sau private, a altor evenimente culturale este interzisă pe întreg teritoriul administrativ al Municipiului Arad, pe perioada stării de alertă, atât timp cât incidența cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile depășeste valoarea de 3 la 1000 de locuitori”. Iar în acest moment, municipiul are o incidență de peste 8, așa că muzicienii Filarmonicii, actorii sau regizorii Teatrului și alți artiști implicați în cele câteva spectacole transmise online vor mai avea mult de așteptat până să își poată face, din nou, meseria.
La Arad, principala cauză pentru care numărul cazurilor de infecție cu noul coronavirus tot crește de săptămâni bune este cultura. Cele câteva zeci de persoane angajate la Teatru și Filarmonică sunt, pare-se, cele care au făcut ca numărul de cazuri de SARS-CoV2 din Arad să ajungă la aproape zece mii. Ei, artiștii, sunt ciumații Aradului, pe ei trebuie să-i stârpim, să-i închidem în case și să nu-i lăsăm să urce pe scenă.
Asta în timp ce sutele de angajați din Primărie, Consiliul Județean și alte instituții publice se plimbă liniștiți pe holuri și prin birouri, poartă hârtii mai mult sau mai puțin utile dintr-o încăpere în alta, cu masca sub nas sau la bărbie. Artiștii să stea acasă, sănătoși, în timp ce în diferite instituții publice se închid departamente întregi din cauza infectărilor, infectări pe care conducerile instituțiilor au grijă să le țină bine ascunse în sertare.
Artiștilor le e interzis să urce pe scenă – în cazul celor de la Filarmonică interzis chiar să intre în instituție, în condițiile în care magazinele din centrele comerciale rămân deschise, în condițiile în care bisericile rămân deschise, în condițiile în care Compania de Transport Public nu se obosește să suplimenteze numărul tramvaielor, cu toate că acestea sunt adeseori arhipline. Acolo „nu-i problemă de covid”. Cu arta e bai. Covidului îi place cultura, iar din acest motiv urcarea artiștilor pe scenă trebuie neapărat interzisă.
Și totuși, de ce ar vrea să facă asta? O ipoteză deloc îmbucurătoare pentru public sau pentru artiști ar fi problema fondurilor. Nefiind posibil ca artiștii să își facă meseria, s-ar justifica, din punctul de vedere al autorităților, o serie de restructurări ale organigramelor instituțiilor culturale, care să scadă din numărul angajaților Teatrului sau ai Filarmonicii.
Ce rămâne de făcut, acum că nu mai putem avea parte de cultură nici măcar cât am putut avea parte până acum? Teatrul deja a găsit o soluție. A anunțat că va publica înregistrări mai vechi ale unor spectacole – înregistrări de o calitate inferioară celor live, desigur. Dar decât nimic, bune-or fi și alea, cât să ne justificăm existența. O altă soluție ar fi alta, pentru care ar fi, însă, nevoie și de puțin „tupeu” din partea managerilor instituțiilor de cultură: o colaborare cu alte primării din județ, în urma căreia artiștii să joace, să cânte, să interpreteze partituri pe scenele din alte localități ale Aradului. Pentru că în municipiu este interzis. Așadar, duceți cultura la Lalașinț și la Chereluș, că acolo e voie! Desigur, acest lucru nu se va întâmpla, pentru că nimeni nu vrea să supere Primăria, tătucul nostru, instituția care ne dă bani să existăm.
Așa cum spuneam mai sus, revin cu răspunsul la întrebarea „Cine este Comitetul Local pentru Situații de Urgență?”. Călin Bibarț – primarul municipiului Arad (președinte); Penzes Iuliu Gheorghe – Direcția de Sănătate Publică; Lilioara Stepănescu – Secretarul General al municipiului Arad; Bogdan Boca – Administrator Public al Municipiului Arad; Oana Pârvulescu – Direcția de Asistență Socială Arad; Sorina Ila – S.P.C.L.E.P. Arad; Toma Adrian – Direcția Generală Poliția Locală; Liliana Florea – Direcția Edilitară; Elena Portaru – Direcția Tehnică; Rodica Lucian – Inspectoratul Școlar Județean Arad; Claudiu Godja – Compania de Transport Public SA Arad; Stelian Nistor – Târguri Oboare Piețe Arad SA. Ei sunt cei care au decis că activitatea în instituțiile de cultură este interzisă chiar și fără public, iar magazinele trebuie doar să se asigure că „preîntâmpină aglomerările de persoane”, iar „reprezentanții cultelor religioase” trebuie să le spună oamenilor să poarte mască și să se spele pe mâini.
Trimite articolul
XFoarte trist.
Atata le poate capul ala sec la birocratii jalnici din CLSU. Nici nu mai am cuvinte. Urmatoarea masura foarte eficienta in combaterea Covid ar trebui sa fie inchiderea librariilor si a bibliotecii judetene
sinteti niste fraieri,grupul ala de minti sclipitoare a descoperit ce nu stie o lume intrega,covidul se transmite on-line,nu ati stiut?nu conteaza ca DSP face anchete epidemiologice de tot risul, se plimba contacti directi asimptomatici incostienti fara nici o problema, ratatii din dsp nu au nici o problema,de ce ar avea?doar au dat din coate ca sa ajunga acolo,cind au facut-o nu sau gindit o clipa- nici ei nici cei care iau ajutat-ca va veni o vreme cind si in dsp e nevoie de meseriasi, incompetenta celor de acum face prapad,la propriu,nu piete,nu birturi,nu scoli,sint in prima linie a raspindirii virusului ,da-i mai simplu ca te faci ca lucrezi,am citit si recitit lista “inteligentilor”din acel consiliu,domle in afara de acel penzes de la dsp,toti sint specialisti epidemiologi de prima marime
L-as intreba pe dl. Toma Adrian – Direcția Generală Poliția Locală, salariul câtor artiști din Arad primește lunar.
Bună ziua! Vă felicit ptr articol. Rușine aradenilor ptr votul dat la alegerile locale. Vor urma încă 4 ani în care orașul va suferi efectele unei mizerabile și incompetente administrații locale. Oricum finanțarea instituțiilor de cultura aparținând Primăriei, a fost și este sub cea a celorlalte municipiii din țară. Un oraș european pune în mod evident în valoare, patrimoniul său cultural. Aceasta este/ar trebui să fie o prioritate( a se vedea Sibiul, Timișoara, Oradea, Clujul etc.). L-am auzilt pe noul primar al Timișoarei, Fritz, declarând la un post de televiziune că în mandatul său instituțiile de cultură vor reprezenta o prioritate. Asta înseamnă VIZIUNE.
Unde mai pui ca magazinele mari gen kaufland etc … au închis casele de marcat astfel oameni sunt nevoiți să stea la cozi imense fara distanțare!!!!! Unde sunt acesti oameni din comitet ? Nu vede ce se întîmplă????