Atât de pregătită am fost pentru dezastrul din film că nu m-a mai şocat nimic din cele 20 de minute de haos. N-am avut apoi nevoie decât de multă ciocolată şi multe ţigări. N-am calculat însă câtă ură față de România va lăsa în mine filmarea de la Colectiv. Nici că mă va face să trag din nou (pentru a câta oară?) aceeași concluzie radicală: filmul acela blestemat e de fapt România!
Am știut în timp ce urmăream cele 20 de minute că asta nu este doar imaginea pompierilor, ci a doctorilor, a poliției, a profesorilor, a celor din administrație și a celor din mediul privat, obișnuiți să facă simulări peste simulări care nu folosesc nimănui. Că suntem o țară în care fiecare e mai preocupat de ce zice vecinul, colegul de birou, șeful, domnul de lângă care pare înstărit și mai descurcăreț decât celălalt, decât de ce zice conștiința, mai preocupat să facă să pară bine, să dea bine pe hârtie, ecran, în public, decât să fie bine.
Că suntem țara în care întreaga populaţie se uită la masa vecină sau dacă nu, atunci îl bârfeşte pe cel care s-a ridicat şi a plecat de la masa sa, ţara în care toţi sunt pricepuţi la ce fac ceilalţi, dar nu la ce fac ei, pentru că la ei mai bine nu se poate. Suntem ţara moştenirilor dezastruoase, a ospitalităţii de ochii lumii, a orgoliilor fără vreo bază. O ţară în care nimeni nu se va apleca să strângă hârtia aruncată jos de celălalt, pentru că e sub demnitatea noastră.
O țară în care ar fi bine să nu mai aibă loc nicio tragedie, pentru că nu suntem pregătiți, nu acum, ci niciodată. O țară în care povestea Colectiv se poate repeta la orice oră din noapte sau zi, în orice oraș, la orice spital, cu oricare dintre politicienii României la cârmă. E țara în care toți închidem ochii pentru că nu vrem să vedem realitatea. O țară care ne arde de vii, pe toți.
Am citit zecile de postări de după filmul intervenției de la Colectiv și în toate singurul sentiment care se desprindea cu forță necontrolată era cel de ură. Ură faţă de toţi, între toți. Doar ură. Și am înțeles că nu există salvare, nu cu aceleași metode cu care ne mințim cu toții, an după an. Și că e nevoie, așa cum scria un fost bun prieten de-al meu, de o salubrizare reală a societății. Una în care să ne frecăm cu toții până la sânge.
Poate atunci noi, ca nație, n-am mai aplauda când cineva își face meseria și aterizează cu avionul pe pistă, n-am mai strecura bani în buzunarele doctorilor care doar și-au făcut treaba, n-am mai lua scamele de pe paltonul șefului și n-am mai minți, fără urmă de jenă, că ne descurcăm de minune, că suntem pregătiți pentru tot, că avem toate cele necesare pentru a face față țării ăsteia.
Am înţeles că e nevoie, așa cum scria un fost bun prieten de-al meu, de o salubrizare reală a societății. Una în care să ne frecăm cu toții până la sânge”.
Trimite articolul
XMai bine nici ca se poate spune !!!!!!!!
Felicitari pentru cum privesti lucrurile doamna Adriana Barbu. Daca toti am gandi asa poate s-ar schimba ceva.
Noi nu vrem sa ne asumam nici o responsabilitate desi fiecare dintre noi suntem vinovati pentru tot raul in raport de 1/ numarul de romani.
Mie imi plce sa ne comparam cu un copac care are radacini, tulpina, crengi, ramuri ,ramurele frunze si flori.
Tot timpul punem vina pe cei ce ne conduc. Cei ce ne conduc sunt florile copacului care au o viata de cateva zile. Vin si trec dar noi toti suntem restul copacului.
Ura fata de semeni niciodata n-a ajutat o societate să prosperă ci dimpotrivă să cade în prăpastie . Când vezi că unii spun că erau sataniști doar din simplu motiv ca ascultau alt gen de muzica decât cel cocalaresc sau manelist ne dovedește adevărată fata mentalității a unora . Nu poți judeca un om sau oamenii din simplu motiv că ascultă rock cum de altfel nu poți bârfi sau să-i dorești rău ca nu împărtășește ideile tale sau nu adoptă si el din unele obiceiuri de-ale tale . Cine suntem noi ca să judecăm pe alții , cum ne putem considera mai presus decât ceilalți sau mai grav ” cine are dreptul la viață “? De la o societate care tânjește numai după lucruri/bunuri materiale , compasiunea este ultimul lucru de care unii pot da dovada . Sa speram totuși că o asemenea tragedie să nu se mai repeta vreodată!
Societatea romanesca se distinge prin sfatuitori multi,prin formatori de opinie,si doar atit,dar este ca pisica ce se invirte in jurul cozii.Din pacate,asa va si ramine,caci deontologi avem cu duiumul,dar oameni de actiune au alte popoare,care mai au si altceva : demnitate.
dar parintii de ce nu i a dus la biserica si i a indrumat la pivnita aceea fara geamuri ca ,auzi dara sa se distreze in pivnita fara oxigen .Poate s a aprins si a luat foc bioxidul de carbon emanat de corpul oamenilor