Cam atâta încredere au cadrele medicale din Arad în sistemul medical mondial. Căci la cel românesc, nici nu vreau să mă gândesc, iar despre cel arădean prefer să nu pun niciodată întrebarea vreunui medic de pe la noi. Câtă încredere au cei care administrează sistemul sanitar și cei care conduc orașul și județul în acest sistem ne-a fost demonstrat la finalul lunii decembrie. Atunci, după aproape 10 luni de trăit în frica generată de virusul SARS-CoV-2, de stat închiși în casă, de schimbat radical viețile tuturor și ruinat economiile țărilor lumii, după ce în sfârșit vaccinul care ar putea schimba toate cele de mai sus a intrat în țară, la nivelul Aradului s-a decis că e cazul să așteptăm cu administarea lui până la anul, mai exact până în 4 ianuarie 2021.
Motivul invocat? Unul real, de altfel: exista pericolul ca numărul celor care se prezintă la vaccinare să fie scăzut, iar dozele de vaccin cu care sunt vaccinați mai mulți subiecți trebuie să fie folosite în scurt timp de la desigilare. Mult mai pe scurt, din cauza zilelor libere de Anul Nou, când și sistemul sanitar arădean are dreptul la odihnă, fiind cel mai încercat sistem din 2020. Și nu spunem că nu ar avea, numai că, după ce un an întreg am trăit cu frica că ne mor părinții, prietenii și medicii, noi, la Arad, ne-am permis să amânăm salvarea – așa cum a fost văzută ea de toată lumea civilizată – cu câteva zile pentru că e Anul Nou.
Situația m-a făcut să privesc în trecut cu mânie. Și acum un an, când sistemul sanitar arădean nu era chiar atât de încercat, sfârșitul anului 2019 i-a prins pe mai toți medicii și personalul medical în… zilele libere naționale. N-ar fi fost bine să nimerești chiar atunci la urgențe și ar fi fost chiar mai rău să te internezi pe vreo secție a spitalului. Nu pentru că nu ar fi fost medici de gardă, nu pentru că nu ai fi dat de oameni de omenie și de profesioniști prin spitalul aproape pustiu, ci pentru că n-ai fi aflat mai repede de 10 zile verdictul final al neplăcerilor care te-au obligat să mergi cu salvarea la spital. Nu medicii sunt vinovați că sistemul sanitar n-a funcționat și nu funcționează de sărbătorile legale, ci sistemul în sine, un sistem pe care cu toții l-am acceptat așa cum e. Medicii, pentru că unii au încercat să se împotrivească dar au ieșit învinși; autoritățile, pentru că l-au subfinanțat mereu dar și-au numit pilele să conducă dezastrul, cu ochii închiși; pacienții, pentru că pe ei nu i-a întrebat nimeni niciodată nimic și, ca atare, nu și-au ridicat niciodată capul plecat.
Sistemul sanitar arădean, ca cel de peste tot din țara asta, e doar o bubă care crește mare, tot mai mare, dar care nu ajunge să fie tratată pentru că… astăzi nu lucrează laboratorul, mâine nu merge tomograful, poimâine nu e medicul de pe secția cutare și, oricum, în general, pentru că de curând a fost zi liberă națională și sistemul, minunatul sistem sanitar românesc, trebuie să-și revină din vacanță.
Secțiile – văzute de mai toți, de la cei din interior până la cei care le finanțează, drept stat în stat –, funcționează ca niște entități complet independente: nu depind una de cealaltă, nu comunică, nu interacționează. Ca bolnav, ar fi bine să-ți muți patul de la o secție la alta sau de la un doctor la altul, pentru că ăsta e sistemul moștenit. Iar un astfel de sistem nu se face bine cu un vaccin. Pentru că, nu-i așa, am ajuns să nici nu mai credem în el. Și chiar dacă nu-l privim cu ochi răi, vaccinul mai poate aștepta. Pentru că, până la urmă, până și în disperarea medicală mondială de anul trecut, până și fără vaccin, sistemul sanitar românesc a demonstrat că „merge (chiar) și așa”, a supraviețuit.
Singurele victime, colaterale, au fost pacienții. Cei mai slabi de înger, cei fără pile, cei cu sistemul imunitar la pământ. Pacienți pe care oricum n-ar trebui să-i trateze nimeni. Le poți spune, cel mult, aparținătorilor că nu se mai poate face nimic, că e timpul să se pregătească pentru ce-i mai rău, pentru că sistemul sanitar românesc trebuie să se ocupe de cei mai puțin bolnavi. Pentru primii mai există doar credința, o analiză a vieții neconforme pe care au dus-o de-a lungul anilor și fatalismul românesc. În orice altă țară civilizată, pentru acești pacienți există medicii. La noi, pacienții vor pleca din spital, dacă vor pleca, cu câteva infecții nosocomiale în plus. Pentru că ăsta e sistemul. Nimeni nu crede că se va face bine. Nici medicii, nici autoritățile, nici pacienții. Un sistem care astăzi așteaptă să treacă și Boboteaza și Sf. Ioan ca să se vaccineze și să înceapă lucrul cu adevărat.
Nu s-au pierdut, nu-i așa, decât câteva zile de vaccinare, în timp ce tu ai pierdut o lume și ai intrat în rândul celor care privesc înapoi, dar și înainte cu mânie, pentru că ai rămas cu un om mai puțin care să te iubească.
„Până la urmă, până și în disperarea medicală mondială de anul trecut, până și fără vaccin, sistemul sanitar românesc a demonstrat că „merge (chiar) și așa”, a supraviețuit.
Singurele victime au fost pacienții”.
Trimite articolul
XFelicitari !!!
Onel pus politic Director medical!!! La fel și dna Florescu care sta drepți in fata lui Cionca, chear dacă nu se descurca deloc deloc deloc ca și manager, continua sa stea pe loc călduț!
-
daca nu ii scoateti cu suturi in dos afara din spital!!au ajuns coorvele si amantele sa conduca spitale…putem fi si mai jos…rabdare!
Doamne doamne ce melodrama ! …. aloooo !!! acest vaccin nu e respins doar de catre cadrele medicale din RO ! hai sa nu mai exageram fara rost , dau doar un exemplu din Austria , 30-35 % !!! din personalul medical unde lucreaza sotia sunt dispusi sa se vaccineze , asta declarativ ! … faptic ??? asa ca toata pleadoria asta pro vaccinare cred ca e cam exagerata , In plus de asta cred ca fiecare e liber sa decida in dreptul lui , vrei sa te vaccinezi ? foarte bine , inseamna ca nu trebuie sa ti mai bati capul cu acest virus , personal esti la adapost , de ce te mai intereseaza ce decide altul in dreptul lui ? toti acestia pro-vaccinare sunt disperati ca ce se va intampla daca nu se vaccineaza vecinul ! …. alooooo !!! vezi ti doar strict de viata ta pe care consideri ca ai pus o pe linii sigure odata cu vaccinarea , lasa grija pentru altul care e destul de matur incat sa decida pt el , cu atat mai mult cu cat e si cadru medical , cazul de fatza .
-
Aloooo….iar telefonezi redusule?
statisticile sunt pentru cei care reusesc sa le si inteleaga, altfel cred ca articolul e scris cam stramb. din cate stiu eu personalul medical se inscrie la vaccin
sa nu uitam ca multi au trecut deja prin boala si au anticorpi, deci nu e necesar sa se inghesuie in primul val
-
Statisticile sunt facute de entitati aservite sistemului, cu scopul manipularii opiniei publice.Adevaratele date zac undeva pe un birou sau intr-un sertar sub cheie. Asa a fost si asa va fi mereu.
Am insa o propunere !!! ca in ce i priveste pe politisti , jandarmi politistii locali …. astia sa fie vaccinati in mod obligatoriu , dar toti , unul sa nu scape ….. nu astia umblau ca disperatii sa i amendeze pe cei fara masca ? deci daca ei sunt adeptii aberatiilor politice , ei sa fie si beneficiarii acestei binecuvantari numita vaccin
-
exact!!!! Politia locala,armata si toate slugile regimului ce au amendat luma ar trebui vaccinati de vreo 5 ori,scurt si la obiect,daca refuza sa fie concediati! atunci am vedea adevarul…
-
foarte bine zici anonimule,imi place cum gândești ,unde mai pui că au abuzat de drepturile omului de ce e amendat numai cel ce nu poartă mască de ce nu e amendat și cel ce se apropie de cel fără mască la mai puțin de doi metri de ce el are mai multe drepturi decât cel fără de mască,etc.
Dar eu de ce sa ma vaccinez??
Cand…
sunt 3 infectati la 1000 de locuitori, sau chiar sub
iar vaccinul e eficient in doar 95%, adica 50 la 1000 de locuitori ar putea pati ceva!
Frica a fost generata de ziaristii ca dumeavoastra care duc razboi mediatic impotriva populatiei, pe bani buni.
-
acum serios tu vezi ce politicieni conduc aradul?tu vezi ca au pus o coorva sa conduca un spital?cat de prost sa fi sa ai incredere in autoritati conduse de analfabeti hoti gen cioncaca sau bibart padurari chelneri tamplari…sa ne amintim de iotcu un fochist ajuns sef…cum poti avea incredere in asa talibani hoti?
Daaa. Un articol de exceptie. Te baga in ceata de la inceput la sfarsit. Filozofica mania asta. Priveste inainte cu manie sau inapoi ? Tot cu manie. Ceata se ridica incet, incet si te lasa sa privesti si la stanga si la dreapta. Tot cu manie. Cum sa nu te manii ca ai pierdut 2 minute din viata sa citesti un articol ( o opinie ?!? ) despre… Bine ca nu a fost publicat in New York Times, ca sigur lua Premiul Pulitzer. Isi rodeau jurnalistii unghiile de ciuda…
Articol plin de adevar .Merge si asa! Dar este foarte trist si revoltator
Ne asteptam ca medicii sa fie entuziasmati de actiunea de vaccinare
Felicitari pentru curaj
Imi place titlul bombastic amestecat cu o ratiocinare despre nimicnicia umana a celor suspiciosi care inca aleg sa gandeasca inainte sa se supuna si excluderea medicilor din “sistem” de parca ei nu ar fi parte din el…. cat despre titlu, poate a ramas ”agatat” in sistemul limbic al autoarei in cazul in care jurnalista(dealtfel foarte fotogenica) e o adevarata cinefila : https://www.youtube.com/watch?v=FucEvEyGDdk …. filmul chiar merita vazut de cei care au IQ din 3 cifre https://www.youtube.com/watch?v=jm11E-tUXpI
Felicitări pt articol.Dar ar trebui puși sa semneze fiecare opțiunea indiferent ce hram poarta.Altfel se ajunge la debandada,la răzgândit și la încurcă lumea.Nu vrei ,semnezi și mai ai acces când se termina vaccinarea pt toată populația,dacă te-ai răzgândit.Încă nu e clar cine conduce operațiunea de vaccinare dar e condusă prost.Nu se poate sa duci munca de lămurire atâta timp tocmai cu cadrele medicale.
-
Pai daca trebuie dusa munca de lamurire chiar cu medici inseamna ca nici macar ei care au studii in domeniu nu sunt lamuriti… in schimb ar trebui noi “poporenii” sa ne supunem orbeste ca asa zic unii care au aceleasi studii generale dar se cred automat mai destepti si “responsabili”
-
Cuvântul responsabil nu-l denigrați! Tocmai responsabilitatea lipsește din foarte mulți oameni!
-
Sunt articole in presa ,in care unii medici recomanda vaccinarea si daca ai facut covid …cunosc pers care si au facut testul de anticorpi , care a fost pozitiv , iar nivelul era asa de mare ca se putea dona plasma , dar degeaba ca tot de vaccin ai nevoie ca asa ii povestea . Cine a trecut prin boala și nu are suficienți anticorpi , la respectiva pers poti sa i faci 100 de vaccinuri , ca organismul daca ii slăbit nu răspunde bine ….apropo , pe surse se aude ca sunt pers care lucrează în sistemul medical dispuse să facă rost de adeverința ca te ai vaccinat , daca se cere cumva in viitorul apropiat . Concluzia : totul se învârte în jurul banilor .
Sa fim clar înțeleși. Fiecare decide ce vrea sa facă cu viata lui și voi, ăștia ce stați cu nasul în cur, vedeți-vă de treaba voastră. Dacă eu vreau sa aleg sa nu ma vaccinez asta nu e problema voastră. Sunt stăpânul vieții mele. Deci, draga presa manipulata politic, nu mai puneți presiune, pentru ca o sa fiți trași de mânecă la un moment. Vedeți-vă de treaba voastră!
-
Sunt total de acord cu tine. Fiecare decide ce vrea cu viata lui. Obligativitatea de a face vaccinul nu este si nici nu trebuie sa fie impusa. Pe de alta parte statul investeste resurse in aceste vaccinuri iar studiile stintifice arata ca sunt varianta cea mai rapida si cea mai sigura pt a opri aceasta pandemie. Disponibilitatea de a administra “gratis” de catre stat acest vaccin exista. Mi s-ar parea corect ca cei care nu doresc sa fie vaccinati (respectand dreptu suprem al fiecarei persoane de a decide pt sine) in cazul in care se imbolnavesc sa suporte intregral costurile aferente medicamentatiei si tratamntului necesar vindecarii. Pt ca nu mi se pare corect ca din banii pe care eu ii platesc statului ca impozite si taxe, desi statul se obliga sa puna la dispozitie un vaccin gratis, acei bani sa fie utilizati pt tratamentul celor care refuza sa se vaccineze. Repet, respect decizia celor care nu se vaccineaza. Multa sanatate.
-
Serios domnule Gogu ??? adica cine se imbolnaveste sa plateasca ? chiar vorbiti serios ??? …. dar cu cei care s au vaccinat antigripal si totusi au facut gripa si au avut nevoie de internare cum ramane ? dar cu cei care posibil sa aibe complicatii , reactii adverse severe in urma acestui vaccin cum ramane ? si un moment !!!… acum sunt reactii adverse cat de cat tolerabile , INSA !!! ce se intampla daca peste un an sau doi la cei vaccinati acum vor apare serioase probleme de sanatate ??? deci si acestia cred ca ar fii echitabil sa suporte consturile spitalizarii , nu ? sau cei din urma trebuie scutiti ?
-
Nu pot sa cred ! Sa bati saua sa priceapa iapa si surpriza : au priceput magarii ! Fantastic ! Epic. Chestie de semantica, oricum…
Horia, faci cu viata ta ce vrei, e treaba ta dar te rog sa nu te apropii de noi cei care ne protejam sau măcar încercăm sa ne protejam de cei ca tine!
-
De aceea, prosti ca tine nu au ce cauta în Germania, rămân în România… Cocalara.hai Vlăduta Lupuuuuuu
-
Și încă ceva, va donez vouă și familiilor voastre și vaccinul meu.
-
Va protejați 😂😂. Omule, lasă televizorul ca ți s-a netezit creierul. Anu trecut pe vremea asta mergeai la lucru cu muci în nas, acum te ascunzi sub pat ca ți-e frica ca te baga la pușcărie pt febra și dureri de cap.
-
😂😂😂 Alt disperat de viata ! alooo ! daca afirmi ca te protejezi , la ce naiba ai frica asta ???
Pe aici plin de drepturi și libertăți! De acord absolut cu voi! Asta înseamnă că și doctorii sau asistentele au tot dreptul și toată libertatea sa decidă dacă și pe cine vor sa trateze, precum si când și cât concediu sa isi ia! Nu ma contraziceti cu argumentul obligației lor profesionale pt ca nimeni nu vorbeste aici de oblogatii/ datorii! Asa ca mucles!
-
Esti tare… . Ia zi care lege le da la doctori si asistente dreptul sa decida daca si pe cine vor ei sa trateze. De juramantul lui Hipocrate ai auzit? Daca nu-ti plac drepturile si libertatile fundamentale prevazute in Constitutie poti singur sa ti le incalci cat vrei lasa pe altii sa si le apere. Asa ca mucles tu
-
idioti ca nealcosu…umbla liberi…ai fi crezut?
Doar o micà corectare: “dozele de vaccin cu care sunt vaccinați mai mulți subiecți trebuie să fie folosite în scurt timp de la desigilare”. Da, este corect. Dar, într-o fiolà sunt 5 doze de vaccin. Prin urmare, trebuie sà fie prezenti doar 5 persoane a fi vaccinate. Restul fiolelor asteaptà pe mai departe în congelatorul de -80°C. Sau în frigider unde se scot fiolelle necesare pentru vaccinarea în max. 4 zile a celor înscrisi pe liste. Când se înscrie pe lista i se da si ziua si ora de vaccinare. Dupa cum se vede, este doar nevoie de o programare perfecta.
Articol de foarte bun simt si scris cu multa indulgenta,eu as spune ca sistemul medical din Romania nu exista ,mai de graba sunt niste “lagare a mortii”chiar si cand nu a existat pandemia ,iar acum cand exista pandemia sistemul medical este prins cu pantalonii pe vine (curul gol) cadre medicale sub ori ce critica ,mor oameni cu zile ,falsuri in acte medicale de deces pentru a justifica incompetenta medicilor,personal nu am auzit ca din spital a iesit cineva vindecat,eventual la fel cum a fost internat,ori cu o alta boala ,ori cu picioarele inainte …aveti grija de voi sa nu ajungeti intr-un spital (lagar a mortii)
Această criză majoră ne arată ce urmări are într-o societate lipsa (slăbirea) unor repere morale solide! Aproape că dispare complet responsabilitatea, încrederea, solidaritatea, … și câștigă teren egoismu și individualismul, dorința după o libertatea absolută care să fie mai presus de orice!!
-
Cine a zis ca libertatea e mai resus de orice ? Are locul ei bine determinat in viata sociala intr-o democratie daca termenul “democratie” mai inseamna ceva. In nici un caz locul libertatii(pentru care au luptat si murit multi oameni) nu ar trebui sa fie surclasat de pericolul ce-l reprezinta un virus care afecteaza 3% din populatie si a “ucis” 0.08%(ma refer la Romania). Sa inteleg ca cei 97% neafectati de virus sunt egoisti sau individualisti daca vor sa traiasca liber ? Ciudata scara de valori “morale”. Pentru unii se pare ca e mai important COVIDUU decat LIBERTATEA iar ei se cred si responsabili si altruisti.
-
Dacă reperele morale sunt solide și corecte, atunci viața fiecărui om contează. Dacă însă există oameni ale căror vieți sunt considerate din start pierderi colaterale (”căci doar și moartea aparține de viață”) atunci societatea alunecă încet dar sigur înspre ”prăpastie”.
-
Dihotomia dintre noi e in cum abordam conceptul de “VIATA”. Daca o consideram simpla vietuire atunci asta e la fel de importanta pt toti. Daca abordam viata dpdv mai complex se schimba situatia. Cam ca si diferenta dintre definitiile de la pct 1(prima propozitie) si pct 3 din primul paragraf aici https://dexonline.ro/definitie/via%C8%9B%C4%83 Eu asa vad “viata” si in acest context exista 97% cetateni in Romania la care le-a fost afectata viata in mod serios(cea definita la pct 3) de niste masuri care au ca scop sa salveze viata(definita la pct 1) a vreo 0.1% dintre ei. La ora asta sunt cu peste 1 milion de someri mai multi doar din cauza restrictiilor impuse de cand cu pandemia. O tanguiala plina de stress de pe o zi pe alta cu bani la limita subzistentei si incorsetat de diverse restrictii ineficiente eu nu o consider “Viata”. Asta e, diferenta de abordare, daca prin asta sunt in realitate egoist ar putea sa decida doar o instanta divina.
-
Avem 16400 de oamenii decedati de Covid la ora actuala in Ro, si tie iti arde de abordari din Dex…
Nu pot sa va transmit decat “mersi” la toti astia care aveti impresia ca toate vi se cuvin…
In rest, astept judecata aia divina. Inca odata, mersi!!!! -
Vă înțeleg și sunt de acord critica referitoare la situația în care un număr signifiant al concetățenilor noștri au de suferit în urma restricțiilor datorate pandemiei. După părerea mea, și la noi guvernanții ar fi putut (??) sprijini acele categorii sociale care au avut cel mai mult de suferit din cauza pandemiei. Marea noastră tragedie constă în faptul că de mult nu am avut guvernanți care să fie interesați în primul rând de binele oamenilor….
-
-
-
D-le @16K ia zi cati decedati pe zi de altceva decat covid sunt in Romania asta stii sau panica te-a cuprins in asa hal incat vezi numai coooviiiiid ? Imi arde de orice altceva in ziua de azi decat de covid, e bine asa ? Eu la ”astia” care aveti impresia ca nu mai exista nimic in afara de covid nu va zic nici un mersi ca nu am de ce. La noi ”astialalti” fara a fi impresie ni se cuvine sa traim nu sa supravietuim prin cotloane tremurand de frica. Comprende ?