„Dacă vrem să facem un bine sistemului sanitar din România, prima măsură ar fi să oprim toate investițiile în sănătate și toate proiectele europene”, susținea Timiș, un director care a reușit să țină DSP-ul arădean pe o linie de plutire într-o perioadă în care oricine se leagă la cap cu vreo instituție medicală e sau inconștient sau nebun. Declarațiile lui Timiș au iscat zâmbete și pe alocuri comentarii privind zilele ce i-ar fi deja numărate în fruntea instituției.
Dar, dincolo de patimile personale, ce-am văzut în ultimul an în sistemul de sănătate autohton? Secții care au luat foc, rețeaua de electricitate din spitale fiind suprasolicitată, o luptă continuă pentru a reuși să „producem” din nimic câteva locuri în plus la Terapie Intensivă și soluții temporare pentru probleme pe care le știm de-o viață.
Sistemul nostru de sănătate e momentan gata de a pușca, exact o țeavă aflată sub presiune pe care o lipești pe ici pe colo la fiecare fisură. La un moment dat totul va ceda, pentru că, așa cum bine știm, orice cârpeală nu rezolvă problema, ci doar o amână. Exact asta este și situația din spitale. O secție renovată pe fonduri europene, o altă făcută din donații, câteva saloane din care au dispărut gândacii și în care iarna nu-ți este frig și vara cald, vreo două-trei toalete care chiar pot fi folosite. Dar toate sunt doar petice frumos colorate pe o țeavă care pusă sub presiune va refuza să mai reziste și se va face pulbere.
Un sistem lăsat să meargă din inerție zeci de ani și fiind acum o mare de cârpituri făcute la întâmplare, n-are cum să aibă o prea mare șansă de salvare. Salteaua pătată cu sânge și întoarsă pe partea cealaltă, rămâne în continuare o saltea compromisă, indiferent de cearșaful nou pe care îl folosești.
În acest context, cine să își asume un minister cu masca pe figură, care de-abia mai poate respira? Să-l salvezi acum e un act de curaj și noroc. Pacientul de azi are toate comorbiditățile bifate și chiar dacă va mai supraviețui o vreme o va face tot din poziția unui muribund. „Bine ar fi să se oprească totul, pentru că un rău făcut odată, de dragul de a demonstra că se face ceva, are impact asupra sistemului în următorii 30-50 de ani”, își încheia mesajul dr. Timiș. Aș spune că de acum începem să plătim nota pentru munca heirupistă din ultimii 30 de ani, o muncă făcută mereu doar pentru a mai astupa o fisură și nu pentru a schimba întreaga țeavă. Ne-am făcut un obicei de a spoi cu vopseluri frumos colorate pe ici pe colo, de a face „să arate frumos” un sistem măcinat pe interior. Dar muribundul va avea în continuare zilele numărate cu o perspectivă de supraviețuire cel mult pe termen scurt, că de viitor să se ocupe cei ce vor veni…
Salteaua pătată cu sânge și întoarsă pe partea cealaltă, rămâne în continuare o saltea compromisă, indiferent de cearșaful nou pe care îl folosești.
Trimite articolul
XUn sistem care pentru clasa politica(nu conteaza culoarea), este mai profitabil decat traficul de droguri.
am auzit ieri la TV ca un o doctoriță din zona Vaslui a fost penalizata cu 5 % pe 3 luni si mutata din spital in alta parte pt mal praxis..
Oare atat valoreaza sanatatea sau viata unui om?
Intreb si eu asa ca tot omu,…………
iar greaua mostenire poate mai crede vreun prost…timis asta putea sa isi dea.demisia.cand.a.vazut.ca il.apasa ultimii 30 de ani lasa pe altul timise care ni se.sperie.de.ultimii 30 de.ani deseuri su.teti toti cu nepotismele.voastre!timise tu cu.lenuta ta salvati ultimii 30 de ani.da.nu sunteti lasati…hai jet