Am fost în Occident, în mai multe ţări. Cei care deţin suprafeţe mici de teren arabil se asociază, fie că e vorba de culturi de câmp, fie că e vorba de culturi pomicole ori viticole. În zona Udine, din Italia, am vizitat o asociaţie viticolă. Proprietarii s-au asociat, plătesc lucrările după suprafaţa pe care o deţin, nu au nicio grijă şi îşi împart profitul tot în funcţie de contribuţie, cu suprafaţa, cu cheltuielile. La noi? S-au desfiinţat cooperativele agricole, s-a dat fiecăruia o jumătate de hectar, un hectar, două, cinci şi unde am ajuns?
Avem două milioane de hectare nelucrate, an de an, pe puţin. Am distrus o categorie importantă de profesionişti – inginerii agronomi şi medicii veterinari. Unii proprietari de teren sunt bătrâni, alţii nu au bani. Alţii nu ştiu să lucreze pământul. Sunt ţări în Occident în care nu ai dreptul să te ocupi de agricultură dacă nu ai licenţă, dacă nu te recalifici tot la doi ani. E pământul tău, dar e şi al ţării respective.
Ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, spunea zilele acestea: „Una dintre cele mai mari probleme ale noastre este organizarea agricultorilor. Are dreptate, dar este ministru pentru a doua oară peste Agricultură şi nu a făcut nimic pentru asta. A încercat ceva guvernarea lui Adrian Năstase, dar a venit guvernarea Alianţei D.A. şi totul s-a dus pe râpă. Nu avem politici agricole care să-i îndemne pe proprietari să se organizeze în asociaţii de familie sau asociaţii agricole, pentru ca să poată absorbi fonduri europene, pentru a-şi construi spaţii de depozitare, pentru a putea achiziţiona utileje agricole performante. De 21 de ani, agricultura e neglijată şi nu trebuie să ne mai mirăm că importam legume, fructe, carne, ba până şi lapte, în vreme ce ţăranii noştri dau laptele la porci! E revoltător, dar şi ruşinos pentru o ţară cu un asemenea potenţial agrar!
Tristan Mihuţa
tristan.mihuta@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!