O detensionare de moment, o diminuare, cât de cât, a furiei populaţiei faţă de măsurile de austeritate. Dar există şi dezavantaje, deloc de neglijat, care l-ar putea determina pe Traian Băsescu să amâne debarcarea lui Boc, pentru sfârşitul anului.
Care ar fi raţiunea acestei amânări? În primul rând, este previzibil, în proporţie de aproape sută la sută, că reducerea salariilor bugetarilor, a pensiilor etc. nu va rezolva problema bugetului. Şi nu e vorba doar de numeroasele „găuri negre” mafiote în care se scurg banii noştri, ci şi de o altă mare problemă. Economia noastră se prăbuşeşte cu fiecare zi. Cea mai elocventă dovadă este faptul că impozitul pe profit aduce la buget aproape tot atâţia bani câţi vin din accize. Într-un cuvânt, Guvernul Boc n-a reuşit să creeze un climat de redresare economică. Dimpotrivă, în ciuda zecilor de miliarde împrumutate, vedem că economia este în continuă recesiune. Ce înseamnă acest lucru? Că vor urma alte măsuri de austeritate. Vor creşte TVA, cota unică (sau diferenţiată) de impozitare etc. Coroborate cu creşterea cheltuielilor de întreţinere, prin reducerea subvenţiilor la încălzire, cu diminuările salariale ori ale pensiilor, de acum, vor face din viaţa a milioane de români un calvar, ceea ce va duce la grave tensiuni sociale.
Sintetizând, ar fi dezastruos pentru Băsescu şi PD-L ca, schimbându-l acum pe Boc, în toamnă să le fie trântit şi guvernul noului premier. Pentru Băsescu şi PD-L, este de preferat ca totul să cadă în capul lui Boc şi al acestui guvern, decât să contabilizeze o succesiune de eşecuri portocalii, cu echipe diferite. Aşa stând lucrurile, cred că Băsescu mizează pe amânarea debarcării lui Boc – dacă nu cumva neprevăzutul îi va da planurile peste cap.
Tristan Mihuţa
Citiți principiile noastre de moderare aici!