Dacă portocaliii n-au ce face şi trebuie să ducă guvernarea în spate, UNPR şi UDMR vor ieşi la un moment dat de la guvernare. Şi acest lucru s-ar putea întâmpla cel târziu la începutul anului viitor.
Partidul lui Oprea, Sârbu şi Diaconescu, să nu uităm, abia s-a înfiinţat şi nici nu a apucat să adune simpatizanţi, că s-a şi asociat măsurilor de austeritate. Or, dacă nu cumva s-a înfiinţat doar să se afle în treabă, va fi obligat să pregătească viitoarele alegeri. Cu atât mai mult cu cât se pretinde un partid de factură social-democrată şi se va bate cu PSD pe acelaşi segment electoral. De fapt, fruntaşii UNPR au şi afirmat că susţin măsurile de austeritate doar până la 31 decembrie.
Cu UDMR situaţia este şi mai complicată. Acolo se aud deja tot mai multe voci care cer ieşirea de la guvernare. Chiar zilele acestea se discută mult în jurul scrisorii pe care Gyorgy Frunda a trimis-o Consiliului Reprezentanţilor Unionali, la care nu a putut să participe. Frunda a criticat sever modul facil în care conducerea UDMR marşează la comanda PDL. „Conducerea UDMR, de la intrarea în Guvern, a avut mai multe decizii proaste care au contribuit la situaţia din comunitatea noastră. Scăderea pensiilor a fost neconstituţională şi, totuşi, colegii mei au sprijinit iniţiativa Guvernului Boc. Se pare că uşor ne aliniem aşteptărilor PDL… Când ni s-a cerut să-l demită pe Mircea Geoană, preşedintele Senatului, ne-am aliniat PDL… Decizia noastră cea mai proastă a fost aportul la creşterea TVA şi scăderea salariilor”, a spus Frunda, precizând că dacă până în toamnă nu se revine asupra acestor decizii greşite „UDMR trebuie să iasă de la guvernare”. Fruntaşii UDMR nu pot ignora faptul că în jur de 70 la sută din electoratul lor este reprezentat de pensionari. Or, impozitarea pensiilor cu 16 la sută ar reprezenta ca UDMR să-şi sancţioneze electoratul fidel, care l-a adus în Parlament. Iată, succint prezentate, suficiente motive ca UNPR şi UDMR să sară, la un moment dat, din barca guvernării.
T.M.
Citiți principiile noastre de moderare aici!