Comparativ, cu 9.454 de voturi, ALDE a primit două mandate de consilier judeţean. Mai mult, a treia forţă politică, UDMR, a avut în total 11.895 de voturi, fiind devansată de către cei care nu au ştiut să voteze. Să fie vorba, oare, doar despre analfabetism? Există atâtea mii de arădeni care nu sunt capabili să înţeleagă cum se votează? Probabil că, într-o anumită măsură, chiar există mulţi. Să fie, oare, vorba despre un fel de protest împotriva întregii clase politice, exprimat prin anularea voită a votului propriu? Cu certitudine, au fost destui oameni care s-au dus la vot doar în bătaie de joc, ca să scrie măscări pe buletinul de vot sau doar să pună mai multe ştampile pentru ca votul să fie anulat.
Nu cred că gesturile de acest tip ar putea ajuta cumva la însănătoşirea politicii româneşti, ci dimpotrivă, o afundă şi mai rău în cloacă. Trataţi în acest mod, politicienii nu sunt interesaţi cu adevărat de problemele cetăţeanului, nu mai încearcă să afle ce îi interesează cu adevărat, ci pune accentul pe modalităţile de prostire a acestuia, de manipulare ordinară. Oamenii care recurg la acest gest pretind că transmit mesajul de neîncredere în politicieni, însă, în realitate, sunt indivizi care nu au curajul să-şi spună deschis opiniile, să protesteze atunci când văd abuzuri, minciuni şi hoţii ale celor care sunt la putere. Fiindu-le frică să protesteze, îşi varsă năduful la urne, ştiind că nimeni nu-şi va bate capul să-i găsească şi să-i amendeze pentru că au scris înjurături pe buletinul de vot.
În fine, mai există şi o a treia explicaţie pentru voturile nule, cea mai regretabilă şi mai toxică pentru democraţie şi, la urma urmei, pentru cetăţean. Este vorba despre anularea voturilor unor candidaţi în beneficiul altora. Oricât de mult ar încerca să mă convingă cineva de contrariul, metoda s-a aplicat la toate scrutinurile, indiferent de tipul acestora. Unii dintre membrii din secţiile de votare au sarcini concrete privind anularea voturilor adversarilor politici, pentru a-i trage în jos, iar pentru aceasta este suficient să aplice încă o ştampilă pe buletin.
„Ce ţară europeană este aceea în care 6,32% dintre cetăţenii care merg la vot nu ştiu să voteze sau îşi bat joc de un drept al lor?”
Citiți principiile noastre de moderare aici!