El spune că abia după alegerile europarlamentare se va discuta despre familia politică europeană în care se va integra USR, dar, până atunci, a avut și are discuții frecvente cu ALDE european, cu popularii și cu verzii. Asta, ca să fie limpede pentru toată lumea că pe USR-iști îi doare fix în cot de vreo doctrină, că partidul s-a format ca o armată bine închegată și instruită la capitolul luptei politice și că așteaptă să vadă cine dă mai mult.
În ciuda perdelelor de fum ale lui Barna, parcursul USR este deja trasat de către Iohannis și Cioloș. Mă îndoiesc că la ora alegerilor parlamentare și, poate, chiar locale, USR va mai exista sub această formă. Nu este cine știe ce secret că USR și partidul lui Cioloș vor fi împreună, în prima fază ca alianță electorală, pentru prezidențialele din 2019, iar numărul de mandate de europarlamentari obținut de către fiecare va fi hotărâtor pentru raportul de reprezentare la viitoare fuziune USR-Mișcarea România Împreună. Aceasta, abia după alegerile locale din 2020, la care vor merge fie separat, fie tot în alianță. Depinde de timpul necesar pentru impunerea lui Cioloș ca președinte al noului partid. Care partid, fără îndoială, la alegerile parlamentare va fi într-o alianță electorală cu PNL.
Având în vedere acest parcurs, este clar că după europarlamentare USR va opta pentru popularii europeni, pentru a fi alături de colegii de la PNL, UDMR și PMP. De fapt, prin bălmăjeala referitoare la așa zisele discuții cu ALDE european, USR-istul Barna a vrut să se dovedească încă de pe acum util lui Merkel și compania, administrând o lovitură partidului lui Tăriceanu.Adică, zice Barna, s-ar putea ca ALDE să fie exclus din familia europeană cu același nume, pentru că, vezi, Doamne, nu ar avea o poziție corectă față de noțiunea de familie și, în plus, fiind la guvernare alături de PSD, ar sprijini corupția.
Una peste alta, nu este exclusă nici grăbirea procedurilor, dacă apar factori de natură să pună jar sub fundul actualei opoziții, respectiv al lui Iohannis. După ce se va vedea cu sacii în căruță, adică cu al doilea mandat în buzunar, Iohannis ar putea pune piciorul în prag și ordona arderea unor etape. Caz în care fuziunea USR cu partidul lui Cioloș ar putea să aibă loc imediat după alegerile europarlamentare, Cioloș, ca președinte al noului partid având asigurat un cec în alb pentru funcția de premier.
Citiți principiile noastre de moderare aici!