Decizia CCR este o grea lovitură, inclusiv una de imagine, aplicată noului guvern, lui Emil Boc, dar şi preşedintelui Traian Băsescu, care a fost un aprig susţinător al prevederilor ordonanţei şi milita pentru aplicare acesteia „fără excepţii”. Cum OU 230 a fost una dintre primele decizii ale Cabinetului Boc, se dă apă la moară celor care pretind că Guvernul acţionează anapoda.
Decizia CCR îi împarte pe români în mulţumiţi şi nemulţumiţi. Cei care îşi freacă palmele cu satisfacţie sunt îndeosebi pensionarii care provin din structurile Ministerului de Interne, Armatei, Justiţiei, Educaţiei, Sănătăţii etc. Şi nu trebuie să-i uităm pe înşişi judecătorii Curţii, care, judecând cauza ordonanţei, şi-au judecat şi propria cauză. Nemulţumiţii sunt însă mai mulţi, adunându-i pe autorii OU, pe politicienii care au susţinut-o, pe românii neafectaţi de restricţiile ordonanţei.
Cei vizaţi, dar şi unii oameni politici, au clamat faptul că OU 230 încalcă dreptul la muncă şi la pensie. Şi că medici, actori, profesori pensionari sunt opriţi abuziv să lucreze, deşi domeniile în care activează duc lipsă de personal. Susţinătorii ordonanţei consideră că este imoral să iei de la stat şi pensie şi salariu. Ba să mai îngrădeşti şi accesul tinerilor la posturile respective. Dreptate au şi unii şi alţii, semn că adevărul este la mijloc.
Ce va urma? „Voi continua lupta împotriva dezmăţului pe bani publici, spune premierul Boc. Guvernul va merge mai departe, propunând un proiect de lege pe care îl va supune aprobării Parlamentului în procedură de urgenţă”. Cum vor vota parlamentarii? Boc nu pare să-şi facă probleme, considerând că majoritatea dată de PDL şi PSD va funcţiona. Poate, dar nu sunt excluse nici surprizele, pentru că printre parlamentari sunt mulţi actuali ori viitori beneficiari ai generozităţii legilor actuale.
Tristan Mihuţa
Citiți principiile noastre de moderare aici!