Care credeți voi că este rolul artei în viața omului? Pentru ce avem noi, oamenii, nevoie de creații și opere artistice? Ați fost vreodată atenți la ce simțiți când ascultați o piesă muzicală sau priviți un tablou, când participați la o expoziție de fotografii, vizionați un film, un spectacol de teatru sau de dans, ori când citiți o poezie? Care sunt acele simțuri care se activează la voi și care sunt emoțiile care vă cuprind? Din punct de vedere științific este dovedit faptul că experiența estetică trăită în diferite contexte – concert, galerie de artă, expoziţie, sală de teatru sau cinema – se asociază cu plăcerea, respectiv cu scăderea nivelului de stres, și astfel contribuie la sănătatea și bunăstarea mentală. Experiența estetică a fost asociată cu meditația mindfulness, cu starea de prezență conștientă, deoarece duce la sporirea capacității de implicare perceptuală cu un obiect, adică la exersarea capacității de a observa anumite detalii ale acestuia și de a conștientiza senzațiile pe care ni le provoacă.
Beneficiile practicării unui gen de artă sunt și ele numeroase; arta înseamnă joc, bucurie, explorare, autocunoaștere, conexiune, eliberare, creație, aprofundare, stare de flux… Arta te ajută să te exprimi și să comunici mai bine cu semenii tăi, să îți identifici și să folosești mai ușor canalele de comunicare prin care tu, personal, te poți exterioriza cel mai bine. Arta reprezintă un limbaj aparte, care poate funcționa și fără cuvinte, apelând la celelalte canale senzoriale (vizual, kinestezic, tactil). Nu este întâmplător faptul că emisfera dreaptă a creierului uman răspunde printre altele de imaginație, fantezie și creativitate, de simțul artistic și estetic, de procesarea muzicii, de afectivitate.
Dacă vreți să stimulați la copiii voștri capacitatea de a rezolva probleme, de a gândi creativ și, de ce nu, uneori chiar outside the box, vă îndemn să îi încurajați să încerce măcar una, dacă nu mai multe genuri de artă, lăsați-i să exploreze, să se piardă în actul de creație. S-ar putea să rămână la nivel de experimentare, să cunoască noi moduri de a descoperi lumea și mediul înconjurător, dar s-ar putea la fel de bine să identificați la ei un talent care merită aprofundat, șlefuit în timp. Permițându-le și permițându-vă să evadați din când în când din lumea pragmatică, rațională, perfect calculată, veți putea avea surpriza să întâlniți un sentiment de liniște și eliberare care vă va calma mintea și vă va ajuta să fiți mai productivi când vă veți reîntoarce la sarcinile pentru care aveți nevoie mai degrabă de rațiune și abilități cognitive.
Citiți principiile noastre de moderare aici!