Fără a căuta cauzele care stau în spatele tentativei de suicid a acestei femei, consider că alegerea ei fermă de a renunța la viață este un semnal de alarmă cu privire la faptul că în jurul nostru trăiesc oameni care se află într-o etapă a vieții lor marcată de suferințe interioare cumplite. Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății (WHO) la fiecare 40 de secunde, undeva în lume cineva moare în urma unui act suicidar.
Pentru mine, un asemenea caz trist, în care o mamă tânără vrea să își curme viața, este și un prilej să aduc vorba despre cea mai des întâlnită afecțiune mentală din prezent, din întreaga lume: depresia. Este foarte bine cunoscut și dovedit prin nenumărate cercetări că depresia are cauze bio-psiho-sociale. Asta înseamnă că în cazul persoanelor afectate se constată modificări ale proceselor chimice din creier; există o vulnerabilitate genetică spre declanșarea depresiei; respectiv, în viața persoanei s-a produs un eveniment negativ pe care nu l-a putut integra în așa fel încât să își mențină echilibrul. Știm și că depresia poate fi de mai multe tipuri și poate avea diferite grade de severitate. În esență însă, formulată într-un limbaj mai puțin științific, dar mai apropiat de realitatea resimțită de oameni, depresia este suferința trăită în izolare, acea stare în care ești trist chiar dacă, privind din exterior, pare că lucrurile merg bine în viața ta. Simți că nimic nu are sens și rost, lumea este un loc periculos, în care nimic nu te bucură, iar viitorul se arată sumbru, fără speranță. Iar în acest mix de emoții și gânduri negative, tu te simți vinovat până peste cap și slab pentru că nu poți lua viața în piept așa cum, aparent, o fac toți ceilalți din jurul tău.
Cei care au trecut prin depresie sau au trăit lângă o persoană care a suferit de depresie știu cât de greu poate să fie, indiferent pe care parte a baricadei te afli. Rușinea resimțită, teama de a fi stigmatizat din cauza suferinței tale încetinește sau face imposibilă vindecarea. Dacă experimentați episoade depresive sau presupuneți că cineva din jurul vostru ar putea traversa un astfel de episod, nu ezitați să cereți ajutor specializat. Vorbiți despre ce vi se întâmplă și fiți atenți la cei din jurul vostru! Depresia nu se tratează prin încurajări de genul „Lasă, că o să fie bine!”, „Las’ că trece; și eu am avut o zi proastă!”. Depresia cronică și depresia mascată (cea care trece neobservată de cei din jur) comportă cel mai mare risc suicidar pentru persoana care suferă de ele.
Teama de a fi stigmatizat din cauza suferinței încetinește sau face imposibilă vindecarea
Citiți principiile noastre de moderare aici!