Dacă ai hotărât să apelezi la un psiholog sau la un psihoterapeut, poate că ai și început să cauți sau să te interesezi, să ceri recomandări da la cunoscuți sau prieteni sau să identifici variante pe internet. Oricum ai proceda, prin conștientizarea faptului că ai putea avea nevoie de sprijinul unui specialist, ai făcut cel mai important pas în asumarea responsabilității pentru propria persoană. Dar ce ar trebui să iei în considerare când îți alegi un psiholog sau un psihoterapeut?
Un criteriu de bază este acela ca psihologul să aibă pregătirea și certificările necesare pentru serviciile pe care la desfășoară, în primul rând, să fie acreditat de către Colegiul Psihologilor din România. În cazul psihoterapeuților, aceștia trebuie să fi trecut prin formarea specifică orientării pentru care au optat – psihanaliză, analiză tranzacțională, psihoterapie integrativă, terapia focusată pe emoții, psihoterapia sistemic familială, psihodramă – și trebuie să își desfășoare activitatea sub umbrela organizației formatoare.
Este bine să ții cont de recomandările și evaluările altor clienți, însă în această privință aș vrea să menționez că noi, ca ființe umane, suntem foarte diferiți, astfel încât un stil care funcționează pentru o persoană s-ar putea să fie complet nefuncțional pentru o altă persoană. Oricum, în urma primei convorbiri telefonice cu psihologul, îți vei putea deja forma o primă impresie despre acesta: îi vei simți tonalitatea vocii, modul în care se raportează la tine pe parcursul convorbirii, respectul cu care te tratează.
Te îndemn să alegi un psiholog deschis, empatic și non-judecativ, care te va asculta cu atenție și răbdare și cu care te simți compatibil. Este important să te poți deschide și vorbi liber în fața lui. În procesul în care te angajezi, psihologul tău te va trata ca pe un partener, ceea ce înseamnă că obiectivele din cadrul terapiei le veți stabili împreună, conform nevoilor tale. Și asta înseamnă că veți merge mână în mână, ca doi coechipieri care lucrează pentru un scop comun.
În condițiile actuale, este important să afli dacă specialistul la care apelezi lucrează și online. Dacă da, este de dorit să îți ofere deja de la programarea primei întâlniri, câteva informații despre cum vor decurge ședințele în spațiul virtual. În România, consilierea/ terapia online începe să se răspândească din ce în ce mai mult în această perioadă și este important de știut că cercetările și studiile realizate în domeniu, atestă că are aceeași eficiență ca și terapia convențională, desfășurată în cabinet.
redactia.jurnalaradean@informedia.ro
„Te îndemn să alegi un psiholog deschis, empatic și non-judecativ, care te va asculta cu atenție și răbdare și cu care te simți compatibil
Citiți principiile noastre de moderare aici!