Ne-am adaptat relativ ușor și repede la cumpărăturile efectuate în spațiul virtual, iar blackfriday-urile consecutive și parcă interminabile ne înlesnesc și mai mult procurarea cadourilor de sărbători. Dar oare ce cantitate de cadouri este bine să cumpărăm, în special copiilor? Trebuie să primească de Moș Nicolae sau de Crăciun tot ce își doresc? Sau exact acel ceva ce își doresc? Condiționăm sau nu oferirea de cadouri de comportamentul lor? Cât de mult ne folosim de prilejul sărbătorilor să ne motivăm copiii pentru a atinge rezultate școlare mai bune sau pentru a-i face să se supună voinței noastre? Ați promis vreodată copiilor vreun cadou prețios în schimbul unor performanțe la care voiați să ajungă?
Cred că nu există părinte care să nu fi făcut măcar o dată apel la puterile magice ale Moșului, la capacitatea lui de a distinge între faptele rele sau bune ale copiilor și de a-și măsura dărnicia în funcție de comportamentul acestora din timpul întregului an. La rândul nostru, încă de mici am învățat cu toții că Moșul le aduce cadouri doar copiilor cuminți și ascultători, nu-i așa? Cu toate acestea, consider că extremele, atât privarea, cât și copleșirea copiilor cu cadouri, nu aduc nimic bun. Prima variantă îi face să se simtă nevrednici, nemerituoși, insuficienți, ba chiar răi, iar cea de-a doua îi va face să creadă că pot avea oricând tot ce își doresc, ba chiar mai mult de atât, pe simplul considerent că situația financiară a familiei o permite. Cadourile se numesc cadouri, tocmai pentru că le oferim necondiționat, din iubire, cu scopul de a produce bucurie. Iar dacă gândim doar în termeni materiali, în cazul în care oferim prea mult deodată, în timp, nu vom mai ști ce să oferim ca să îi putem bucura pe ceilalți.
Cum ar suna pentru voi niște sărbători de-a lungul cărora să vă oferiți pe voi pe post de cadou: timpul vostru și prezența voastră conștientă în familie, atenția îndreptată către cei dragi prin activități comune, povestit și ascultat, jucat împreună, cu mic cu mare? Această (re)conectare cu membrii familiei poate părea greu de realizat la început, cu atât mai mult cu cât este posibil ca în lunile precedente să fi petrecut mult mai mult timp acasă decât până acum. Totuși, nu durata, ci mai degrabă calitatea timpului petrecut împreună contează și conexiunea pe care o creăm cu cei dragi. Astfel, amintirea sărbătorilor de familie va dăinui mai mult și îi va ajuta pe copii să își dezvolte un eu de adult mai sigur și mai sănătos.
„Cadourile se numesc cadouri, tocmai pentru că le oferim necondiționat, din iubire, cu scopul de a produce bucurie
Citiți principiile noastre de moderare aici!