Această dorință, de cele mai multe ori, ascunde motivația atât de necesară dezvoltării noastre interioare. Uneori, însă, ea îmbracă forma unei solicitări de a primi soluții imediat aplicabile situațiilor care dau bătaie de cap. Personal, cred că majoritatea situațiilor de viață din prezent sunt rezultatul unui șir de alegeri – conștiente sau inconștiente – pe care le-am făcut în trecutul nostru și al modului în care am reușit să ne adaptăm la situațiile critice întâlnite.
Când cineva hotărăște să ceară ajutor specializat, înseamnă că a conștientizat nevoia de schimbare. Doar că nevoia de schimbare identificată nu echivalează automat cu asumarea ideii de efort prelungit. Adesea suntem tentați să privim restructurarea noastră individuală ca pe o dietă minune: vrem să scăpăm de kilogramele în plus adunate de-a lungul anilor în maximum trei săptămâni. Nu spun că nu se poate, dar ele vor reveni tot atât de repede cum s-au topit. Când realizăm că pentru o dietă cu rezultat îndelungat trebuie să punem osul la treabă, să renunțăm la dulciuri, grăsimi și, în loc de butonat telefonul, să facem mișcare, cedăm înainte să începem sau cu puțin înainte să pierdem primul kilogram atât de important. Acest proces este perfect valabil și în consilierea psihologică sau în psihoterapie. Un model de gândire sau de comportament dezadaptativ, adică acela care ne aduce mai multe pierderi decât beneficii, poate fi schimbat doar în timp, cu efort conștient și susținut. Motivul este acela că aceste tipare s-au înrădăcinat tot în timp, prin faptul că am ales să le aplicăm de repetate ori în situații în care ne-a fost greu. Pentru o perioadă, ele ne-au devenit aliat, oferindu-ne posibilitatea să trecem (aparent) mai ușor peste greutăți. Iar în momentul prezent am realizat inutilitatea lor și ne-ar plăcea să le înlocuim.
Psihoterapeutul Joanna Hewitt Evans spunea la un workshop la care am avut ocazia să particip, că noile tipare de gândire seamănă cu acele cărări din junglă pe care le cunoaștem și pe care, din motive de siguranță, obișnuim să circulăm de fiecare dată. Pentru a ne croi alte cărări în această junglă a minții vom avea nevoie de instrumente, precum o macetă cu care să tăiem lianele, tufișurile care ne blochează calea, iar această muncă ne va lua timp și energie. Vom progresa în ritmul nostru. S-ar putea ca, în perioadele de răsuflare, tufișurile și lianele să crească parțial la loc, iar noi vom reveni pentru o vreme pe vechile poteci. Cu cât mai consecvent vom folosi însă maceta și cu cât mai des vom păși pe noua cărare, cu atât vom reuși să câștigăm teren în fața lianelor.
Un model de gândire sau de comportament care ne aduce mai multe pierderi decât beneficii poate fi schimbat doar în timp, cu efort conștient și susținut”
Citiți principiile noastre de moderare aici!