Am citit o frază care mi-a plăcut teribil, suna cumva în felul următor: în această perioadă și cele mai conectate cupluri pot avea senzația că trăiesc, mai degrabă, cu un coleg de celulă, decât cu un partener de viață. Acum, ne sar în ochi toate acele comportamente și trăsături de personalitate care ne plac mai puțin la partenerul nostru și pe care, până acum, reușeam să le trecem cu vederea deoarece, în raport cu calitățile lui, cu investiția făcută de acesta în relația de cuplu, ele erau gestionabile. Pe de altă parte, spațiul dintre noi ne permitea să ne îndepărtăm atunci când simțeam această nevoie și să ne reglăm emoțiile fără să provocăm daune relaționale. Acum însă, în cazul multor cupluri, situația nu mai permite această distanțare, mai ales atunci când membrii acestuia lucrează de acasă, astfel încât, uneori, vorbim despre 24/24 ore petrecute împreună, în compania celuilalt, stare pe care cei doi, poate, nu au experimentat-o niciodată până acum.
Cea mai mare provocare în această perioadă, în cazul cuplurilor și mai cu seamă al acelora care lucrează de acasă, mi se pare setarea sănătoasă a granițelor, în așa fel încât, în același timp, să ne putem îndeplini toate rolurile impuse de viața de familie și cea profesională. În ceea ce privește limitele, s-ar putea să fie nevoie să fim creativi, să renunțăm la cele care nu ne mai folosesc și să setăm altele care ne pot fi de ajutor. Renumita psihoterapeută Esther Perel sugerează o idee extraordinară, pentru situațiile, în care deși aflați în compania partenerului, din anumite motive, nu simțiți nevoia să comunicați cu acesta: stabiliți de comun acord un cuvânt cod pe care îl veți folosi doar atunci când nu doriți sau nu vă puteți angaja într-o discuție. Stabiliți, de asemenea, că acel membu al cuplului care folosește cuvântul ca și consemn, va fi responsabil să redeschidă ușa conversației cu același cuvânt atunci când se simte pregătit, astfel încât partenerul să știe că nu se confruntă cu o tăcere interminabilă, cu respingere și izolare.
Vă invit să îi formulați partenerului cât mai clar starea pe care o aveți și nevoile voastre în relația de cuplu așa cum se desfășoară ea în condițiile prezente. De asemenea, vă recomand nu doar să vorbiți, dar și să vă ascultați cu atenție. Vă mai sugerez să încercați să priviți această perioadă ca pe o etapă trecătoare, care ne învață să reprioritizăm relațiile și activitățile din viața noastră.
redactia.jurnalaradean@informedia.ro
„Cea mai mare provocare în această perioadă, în cazul cuplurilor și mai cu seamă al acelora care lucrează de acasă, mi se pare setarea sănătoasă a granițelor
Citiți principiile noastre de moderare aici!